روایت قاسم پورحسن از فلسفه فارابی نقد و بررسی می شود
به گزارش خبرنگار فرهنگی میزان، نشست «فلسفه فارابی؛ بازخوانی روایت قاسم پورحسن از فلسفه فارابی» به همت گروه پژوهشی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران پژوهشکده مطالعات اجتماعی و با همکاری انجمن جامعهشناسی ادیان و گروه جامعهشناسی کشورهای اسلامی، برگزار میشود.
در این نشست،اساتیدی مانند رضا داوریاردکانی، حسین کلباسی اشتری، عبدالحسین خسروپناه، سیدمحسن فاطمی، قاسم پورحسن، سیدجواد میری، بیژن عبدالکریمی، نصرالله حکمت، یحیی یثربی و ... به ایراد سخن میپردازند.
این نشست شنبه ۴ دی از ساعت ۸ تا ۲۰ در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی واقع در بزرگراه کردستان، خیابان ۶۴ غربی برپا می شود.
«خوانشی نو از فلسفه فارابی»، عنوان کتاب جدید قاسم پورحسن، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی است. او در این کتاب بر این عقیده است که فلسفه اسلامی به نحو معرفتی و بنیادین از سنت یونانی گسسته است. ماهیت فلسفه اسلامی تفاوت بنیادینی با فلسفه یونانی دارد و در واقع فلاسفه اسلامی آموزههای قرآنی و روایی را اصل قرار دادند و مفاهیم یونانی را رها کردند. در این میان بررسی نقش فارابی بهعنوان موسس فلسفه اسلامی اهمیت دوچندان مییابد و نیازمند خوانشی فارغ از نگاههای شرقشناسانه و یونانیزده است . او نه مقلد و شارح ارسطو و افلاطون بلکه در جستوجوی «تاسیس» است.
به نظر پورحسن «اهتمام فارابی به «وجود» متمایز از نگاه ارسطویی است. او اصل وجود را مبنای تاملات فلسفی خود قرار داده و دست به تقسیم اولی وجود میزند؛ امری که نزد یونانیان یا پیشینهای ندارد یا محور تاملات فلسفی نبوده است. به علاوه تمایزی که فارابی بین وجود و ماهیت ایجاد کرده اساسا در یونان پیشینهای ندارد.» به همین دلایل است که او را موسس فلسفه اسلامی میدانیم.
کتاب یادشده در ابتدای سال جاری به همت انتشارات نقد فرهنگ منتشر شد.