درباره خطرات مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده چه میدانیم؟
خبرگزاری میزان - «دانیکا گروجیچیچ»، وزیر بهداشت صربستان گفت که دولت و مردم اوکراین نباید اجازه استفاده از گلولههای حاوی اورانیوم ضعیف شده در خاک خود را بدهند، زیرا این امر میتواند عواقب بلندمدتی برای سلامت نسلهای آینده داشته باشد.
گروجیچیچ گفت: قبلا در چندین مصاحبه سعی کردم با تصمیم گیرندگان در اوکراین و به ویژه با شهروندان اوکراینی که در آنجا زندگی میکنند این پیام را برسانم که این همه آلودگی [رادیواکتیو] عواقبی برای سلامتی آنها و فرزندانشان خواهد داشت.
او گفت: چگونه میتوانید اجازه استفاده از اورانیوم ضعیف شده را در قلمرو خود بدهید؟ آیا این بدان معناست که شما قصد دارید به جای دیگری بروید و نمیخواهید در آنجا زندگی کنید؟ عواقب سلامتی استفاده از اورانیوم ضعیف شده برای سالیان متمادی باقی خواهد ماند. بدتر از همه این است که این ماده کودکان را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
وی میگوید که سرطان در بیماران صربستانی پس از بمباران از سوی ناتو در سال ۱۹۹۹ کمتر قابل پیشبینی و احتمال مرگ ناشی آن بیشتر بود.
چرا مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین ارسال شده است؟
به گزارش «داون»، چندی پیش دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا تصمیم گرفت که گلولههای حاوی اورانیوم ضعیف شده را به اوکراین عرضه کند. این گلولهها برای تسلیح تانکهای M۱A۱ آبرامز که از سوی امریکا ارسال میشوند، استفاده خواهد شد.
لازم به ذکر است که پیشتر انگلیس نیز به اوکراین تانکهای مجهز به گلولههای حاوی اورانیوم ضعیف شده را ارسال کرده است.
در درگیریهای جاری بین روسیه و اوکراین، استفاده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به موضوعی نگرانکننده تبدیل شده است. این سلاح مرگبار خطرات شدیدی برای سلامتی و محیط زیست و پیامدهای بالقوه طولانی مدتی دارد که نباید نادیده گرفته شوند، به همراه دارد.
به گفته کارشناسان، جامعه بینالمللی باید برای رسیدگی به این موضوع قبل از وارد شدن خسارات جبرانناپذیر اقدام فوری انجام دهد.
اثرات مخرب و طولانی مدت اورانیوم ضعیف شده
مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده، که معمولاً در پرتابههای زره پوشها و گلولههای تانک استفاده میشود، دارای قابلیتهای مخربی هستند. با این حال، تأثیر آنها بسیار فراتر از میدان جنگ است.
هنگامی که این مهمات به هدفی اصابت میکنند، ذرات اورانیوم آئروسل شده (قابلیت پخش در هوا) را در هوا، خاک و آب رها و محیط را آلوده میکنند و ساکنان را در معرض خطر قرار میدهند.
خطرات سلامتی مرتبط با اورانیوم ضعیف شده به خوبی مستند شده است. در صورت استنشاق یا بلع، ذرات رادیواکتیو میتوانند در بدن قرار گرفته که به بیماریهای طولانی مدت احتمالی منجر شود.
مطالعات متعدد، قرار گرفتن در معرض اورانیوم ضعیف شده را با طیف وسیعی از شرایط بهداشتی شدید، از جمله سرطان، نقایص مادرزادی و آسیب کلیوی مرتبط دانستهاند.
این عواقب میتواند نهتنها بر آنهایی که مستقیما در معرض این مواد قرار دارند، بلکه بر نسلهای آینده نیز تأثیر بگذارد. به گفته کارشناسان بهداشتی، اثرات سمی اورانیوم میتواند از نسلی به نسل بعد منتقل شود.
اثرات زیست محیطی و نقض قوانین بینالمللی
علاوه بر این، آلودگی منابع آب و خاک به اورانیوم ضعیف شده یک تهدید اکولوژیکی قابل توجه است. عمر طولانی اورانیوم به این معنی است که این آلایندهها هزاران سال در محیط باقی میمانند و اکوسیستمها را ویران میکنند و گیاهان و جانوران را به خطر میاندازند.
آلودگی منابع آب به طور ویژه میتواند پیامدهای گستردهای برای جمعیت انسانی داشته باشد که به انتشار مواد رادیواکتیو و بدتر شدن سلامت عمومی منجر شود.
استفاده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده در درگیری روسیه و اوکراین نه تنها قوانین بشردوستانه بینالمللی را نقض میکند، بلکه اصول حفاظت از محیط زیست را نیز نادیده میگیرد.
کنوانسیون ژنو به صراحت استفاده از سلاحهایی را که باعث رنج غیرضروری یا تأثیرات غیرمجاز میشود، ممنوع میکند.
بدیهی است که مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده در این دسته قرار میگیرند، زیرا اثرات مضر آنها فراتر از میدان جنگ است و میتواند مدتها پس از پایان درگیری به غیرنظامیان آسیب برساند.
انتهای پیام/