سناریوهای پیش روی سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد
بلافاصله پس از دوران پسا آتشبس در لبنان که یک پیروزی را برای مقاومت رقم زد، آمریکا و رژیم صهیونیستی گام بعدی طرح خود را فعال کردند که منجر به هجوم ناگهانی به حلب ازسوی تحریرالشام شد.
مروری بر سقوط حکومت بشار اسد
به گزارش المیادین، بهاصطلاح «مخالفان سوریه» با کمک مالی و پشتیبانی لجستیکی-مستقیم از سوی ترکیه و در درجه دوم ازسوی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی، حمایت شدند و ارتش سوریه از بین رفت و دولت بشار اسد سقوط کرد.
آنها برای تحکیم تسلط خود بر ادلب و شمال و افزایش حملات به ارتش سوریه در زمین استفاده کرده و این حملات از میانگین ۲۰۰ حمله در سال ۲۰۲۱ به ۴۰۰ حمله در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت.
حملات هوایی رژیم صهیونیستی در سراسر سوریه بهویژه زیرساختهای نظامی در شهرهای بزرگ، طی دو سال اخیر و بهویژه در چند ماه گذشته بیوقفه و مستمر بوده است.
در طول جنگ لبنان، رژیم صهیونیستی بارها به گذرگاههای مرزی بین سوریه و لبنان حمله کرد؛ علاوه بر این بمبارانهای مکرر گذرگاههای بین لبنان و سوریه، فشار بشردوستانه را بر لبنانیهای محاصرهشده و همچنین اهداف قطع مسیرهای تدارکاتی به و از لبنان را حفظ کرده است.
یکی از اولین اهداف گروههای مسلح همان مراکز تحقیقاتی و تأسیسات مقاومت بود که رژیم صهیونیستی مدتی به آن حمله کرده بود.
این اقدامها با هماهنگی آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام شد.
سقوط دولت بشار اسد؛ آغازگر دوره نابسامان در سوریه
تحولات اخیر در سوریه که به سقوط حکومت بشار اسد منجر شد نهتنها آغازگر یک دوره نابسامان جدید برای این کشور آشفته است.
این یک وضعیت پیچیده و سیال از نظر میدانی است و بیشتر ناظران موافقند که پیشبینی اینکه اوضاع در روزها، هفتهها و ماههای آینده چگونه پیش خواهد رفت، غیرممکن است.
انتقال سیاسی در سوریه تا چه حد روان خواهد بود؟
محمد قاضیالجلالی، نخستوزیر دولت بشار اسد در سمت خود باقی ماند و گفت: ما در تلاش هستیم تا دوره انتقالی سریع و روان باشد.
- بیشتر بخوانید:
- جولان مداخله خارجی در سوریه
- رقابت بازیگران در صفحه شطرنج سوریهش
جاشوا لندیس، متخصص سوریه در دانشگاه اوکلاهاما، میگوید که ماندن نخستوزیر بشار اسد «به وضوح یک توافق» با گروههای مسلح بود.
وی تاکید کرد: آنها این موضوع را حل کردهاند؛ چیزی که به نظر میرسد یک واگذاری موقت و مسالمتآمیز قدرت است.
مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده چتمهاوس مستقر در لندن، میگوید: هنوز برای اعلام نتیجه زود است و من فکر میکنم باید به همه زمان بدهیم تا آن را بفهمند.
خطرهای خلاء قدرت در سوریه بسیار واقعی است
دولتهای سراسر منطقه با خطرهایی که ممکن است پس از سقوط حکومتهای قبلی به وجود بیاید، آشنا هستند.
جنگ داخلی سالها پس از مرگ معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ بر لیبی حاکم بود، درست همانطور که در عراق پس از سرنگونی صدام انجام شد.
امروز، آنها حوادث سوریه را با چشمی محتاطانه نظاره میکنند.
در ظاهر، سرنگونی دولت بشار اسد ممکن است برای رژیم صهیونیستی یک نتیجه مثبت به نظر برسد.
ساعاتی پس از تصرف پایتخت سوریه ازسوی گروههای مسلح، رژیم صهیونیستی وارد منطقه حائل با سوریه شد که از زمان جنگ یومکیپور در سال ۱۹۷۳ بدون نقض حفظ شده بود.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، از بلندیهای جولان اشغالی، بازدید کرد؛ منطقهای که در طول جنگ ۶ روزه ۱۹۶۷ از سوریه تصرف شد و سپس ازسوی این رژیم ضمیمه شد.
رژیم صهیونیستی همچنین در روزهای اخیر صدها حمله هوایی علیه سوریه انجام داده و میگوید که ۷۰ درصد از تواناییهای ارتش سوریه را از بین برده است؛ قدامی که ازسوی گیر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل، مورد انتقاد قرار گرفت.
با وجود این فروپاشی حکومت بشار اسد، رژیم صهیونیستی را در موقعیت دشواری قرار میدهد.
رژیم صهیونیستی موظف است از روند [انتقال] قدرت در سوریه حمایت کند و تلاش میکند از این روند دور بماند.
آمریکا به دنبال منافع خود در سوریه
از زمان آغاز جنگ سوریه در سال ۲۰۱۱، آمریکا تحریمها را علیه سوریه با ادعای توقف خشونت علیه غیرنظامیان اعمال کرده است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در سخنرانی تلویزیونی اخیر، نگرانی خود را در مورد دولت پس از بشار اسد در سوریه ابراز کرد و مدعی شد: اشتباه نکنید، برخی از گروههای شورشی که اسد را سرنگون کردند، سابقه بد خود را در تروریسم و نقض حقوق بشر دارند.
ازسوی دیگر دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا بهتازگی گفته که آمریکا باید از جنگ در سوریه دور بماند.
با وجود این، حدود ۹۰۰ نیروی آمریکایی در سوریه مستقر هستند که عمدتا در مناطق نفتخیز تحت کنترل نیروهای شبهنظامی کرد قرار دارند.
واشنگتن طی هفتهها و ماههای آینده در حالت ارزیابی مجدد قرار خواهد گرفت؛ اگر خواهان روابط خوب با دولت جدید در سوریه است، نمیتواند آن را برای همیشه با توقیف نفت مجازات کند.
چشمانداز درگیری و اختلافهای بیشتر در سوریه
کشورهای خارجی برای کنترل در سوریه تلاش میکنند و خطر درگیری جدید را این کشور را تهدید میکند.
در روزهای پس از سقوط حکومت بشار اسد، اهدافی در سوریه بمباران شده است، زیرا خلاء قدرت، نبردی را برای این کشور به راه انداخته است.
این رقابت میتواند صلح و ثباتی را که مردم سوریه آرزوی آن را دارند به تعویق بیندازد و بهطور بالقوه به منطقه وسیعتری سرازیر شود.
جنگ داخلی سوریه ممکن است همچنان ادامه یابد، اگر پیروزمندان به دنبال انتقامگیری باشند، گروههای مسلح از هم جدا شوند و قدرتهای خارجی تلاش کنند تا وارد عمل شوند.
چالشهای زیادی درباره آینده سوریه و پرسشهای دشواری در پیش رو وجود دارد.
انتهای پیام/