جنگ اوکراین و تهدیدات هستهای/کییف کانون تنش لفظی مسکو و واشنگتن
خبرگزاری میزان - «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، چند روز پس از محکوم کردن استقرار سلاحهایی هستهای از سوی روسیه در بلاروس، گفت که تهدید «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه برای استفاده از سلاحهای هستهای تاکتیکی «واقعی» است.
به گزارش «گاردین»، «بایدن» اعلامیه «پوتین» درباره اینکه روسیه نخستین سلاح هستهای تاکتیکی خود را در بلاروس مستقر کرده است، «غیرمسئولانه» خواند.
پیشتر «الکساندر لوکاشنکو»، رئیسجمهور بلاروس، گفت که کشورش دریافت سلاحهای هستهای تاکتیکی روسیه را آغاز کرده است، که برخی از آنها ۳ برابر قویتر از بمبهای اتمی هستند که آمریکا در سال ۱۹۴۵ بر روی هیروشیما و ناکازاکی پرتاب کرد.
این اولین اقدام روسیه در استقرار چنین کلاهکهایی است. این کلاهکها در سلاحهای هستهای با برد کوتاهتر و کمقدرت که میتوان در میدان نبرد مورد استفاده قرار بگیرد، استفاده میشود.
دوگانگی غرب در موضوع تسلیحات هستهای
این اظهارات «بایدن» در حالی است که رسانهها به تازگی گزارش دادند که کاخ سفید موافقت کرده است تانکهای «آبرامز» را که در اختیار اوکراین قرار داده است، به تعداد زیادی از گلولههای اورانیوم ضعیف شده مجهز کند.
به گزارش «تیویپی وورلد»، این بحث از جمله به این موضوع بستگی داشت که آیا این اقدام ممکن است به تشدید تنش با روسیه منجر شود یا خیر. نگرانیهای زیست محیطی و بهداشتی نیز به عنوان عوامل دیگر ذکر شده است.
با این حال، آمریکا با ارسال این گلولهها به اوکراین موافقت کرده است.
برخی از مقامهای واشنگتن درباره ارائه گلولههای حاوی اورانیوم ضعیف شده برای اوکراین به دلیل خطرات زیست محیطی و بهداشتی که ایجاد میکنند، نگران هستند.
استقرار تسلیحات هستهای آمریکایی در اروپا
آمریکا تقریباً ۱۵۰ کلاهک اتمی را در پایگاههای هوایی اروپا بدون اعلام رسمی و به طور مخفیانه مستقر کرده است.
کارشناسان با ابراز نگرانی جدی از استقرار این نوع تسلیحات در هر کشور اروپایی، میگویند که چنین اقداماتی میتواند نقطه شروع و باعث افزایش خطر جنگ هستهای باشد.
کشورهای اروپایی که خواستار شفافیت همه جهان در مورد سلاحهای هستهای هستند، در این وضعیت دوگانگی آشکاری را از خود نشان دادهاند.
فرانسه با ۲۹۰ و انگلیس با ۲۲۵ کلاهک، بزرگترین قدرتهای هستهای جهان در اروپا هستند و انتظار میرود زرادخانه عملیاتی انگلیس پس از اعلام ۲ سال پیش مبنی بر افزایش محدودیتهای خود از ۲۲۵ به ۲۶۰ کلاهک، بیشتر رشد کند.
«دن اسمیت»، کارشناس مسائل نظامی معتقد است جهان در حال پیشروی به یکی از خطرناکترین دورههای تاریخ بشر است.
به گفته وی، ضروری است که دولتهای جهان راههایی در جهت همکاری برای آرام کردن تنشهای ژئوپلیتیکی، کند کردن مسابقات تسلیحاتی و مقابله با پیامدهای بدتر تخریب محیطزیست و افزایش گرسنگی جهان بیابند.»
هشدار روسیه
به گزارش «آناتولی»، «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، گفت که اگر غرب به اوکراین تسلیحات هستهای بدهد، این اقدام به پایان موجودیت نوع بشر در کره زمین منجر خواهد شد.
به گفته وی، در ماههای اخیر، مقامهای اوکراین اقداماتی را انجام دادهاند که به منافع کشور خود و جمعیت آن آسیب میزند.
«زاخارووا»، اظهار کرد: اگر آنها خواهان یک فروپاشی جهانی و غیرقابل برگشت هستند، این کار، یعنی تحویل سلاح هستهای به اوکراین را انجام دهند.
ماههاست که مسکو نسبت به تغییر انواع تسلیحات ارائه شده به اوکراین ابراز نگرانی کرده است، که با سلاحهای سبک شروع شد و اکنون شامل تحویل جتهای جنگنده و در ادامه تحویل گلولههای تانک حاوی اورانیوم ضعیف شده ادامه دارد.
به گزارش «فارن پالیسی»، یک کارشناس در این رابطه، گفت: هیچکس کار زیادی در مورد این واقعیت انجام نمیدهد که قدرتهای بزرگ و عمدتا غربی در حال لغزش به عصر جدیدی از تقابل هستهای هستند؛ دورانی که در آن هیچکس نمیداند چه زمانی یک جنگ متعارف ممکن است به یک جنگ هستهای تبدیل شود.
انتهای پیام/