نسلکشی سربرنیتسا؛ بزرگترین تراژدی انسانی در اروپا
خبرگزاری میزان - به مناسبت بیست و هشتمین سالگرد کشتار سربرنیتسا در سال ۱۹۹۵، بوسنی و هرزگوین اخیرا با ۳۰ قربانی دیگر نسلکشی که به تازگی شناسایی شدهاند، در مراسم یادبود وداع کرد.
هر سال در ۱۱ جولای، قربانیان این نسلکشی که به تازگی شناسایی شدهاند، در یک گورستان یادبود در «پوتوکاری»، در شرق بوسنی به خاک سپرده میشوند و هزاران بازدید کننده از کشورهای مختلف در این خدمات شرکت میکنند.
این مرکز یادبود، مرکز یادبود دوستان و بستگان قربانیان، عمدتا مردان و پسران، است که از سوی شبه نظامیان صرب بوسنی به قتل رسیدهاند.
پس از تشییع جنازه و خاکسپاری امسال، تعداد تدفینها در این گورستان به ۶ هزار و ۷۵۱ نفر افزایش یافت.
اظهارنظر مقامات کشورها
«دریتان آبازوویچ»، نخست وزیر مونته نگرو، «ماهیرا اوزدمور گوکتاش» وزیر خانواده و خدمات اجتماعی ترکیه و بسیاری از سیاستمداران محلی در این مراسم شرکت کردند.
آبازوویچ، گفت که نسلکشی سربرنیتسا را نباید انکار کرد. این نسل کشی هرگز نباید انکار شود، حقیقت شما را آزاد میکند و من معتقدم وقتی همه ما حقیقت را بپذیریم، منطقه واقعا مسیر دیگری را در پیش خواهد گرفت، مسیر آشتی و پیشرفت.
«یاکوف میلاتوویچ»، رئیس جمهور مونتهنگرو در پیامی ویدیویی، گفت: نسلکشی در سربرنیتسا بزرگترین تراژدی انسانی در اروپا پس از جنگ جهانی دوم است.
«ماریا گابریل»، وزیر خارجه بلغارستان نیز گفت: ما هرگز نباید آنچه در سربرنیتسا اتفاق افتاد را فراموش کنیم.
«آلبین کورتی»، نخستوزیر کوزوو، گفت که روز بزرگداشت نسلکشی سربرنیتسا به خودی خود مصیبتهای ناگفتنی بسیاری را در خود جای داده است؛ روزی که قتل ۸ هزار و ۳۷۲ انسان بیگناه و جنایات بیشمار تجاوز و شکنجه را به یاد میآوریم، این مراسم همچنین یادآور این است که صربستان حقیقت را تکذیب نمیکند که خود جنایتی غیرانسانی است.
بزرگداشتها
مراسمهای مختلفی برای بزرگداشت نسل کشی در پایتخت سارایوو و سایر شهرهای منطقه برگزار شد؛ زاگرب، پایتخت کرواسی، گل نمادین سربرنیتسا را به نمایش گذاشت.
شورای ملی بوسنیایی همچنین گل سربرنیتسا را در شهر «نووی پازار» به یاد قربانیان توزیع کرد.
در همین حال، هزاران نفر در «مارس میرا»، راهپیمایی صلح سالانه شرکت کردند.
هزاران نفر از سراسر جهان هر ساله به این شهر بوسنیایی میروند و همان مسیر جنگلی را که بوسنیاییها در هنگام فرار از نسل کشی از آن استفاده میکردند، دنبال میکنند.
نسل کشی سربرنیتسا
بیش از ۸ هزار مرد و پسر مسلمان بوسنیایی هنگام حمله نیروهای صرب بوسنی به شهر شرقی سربرنیتسا در جولای ۱۹۹۵، با وجود حضور نیروهای حافظ صلح هلند، کشته شدند.
نیروهای صرب در تلاش بودند تا سرزمینی را از دست مسلمانان بوسنیایی و کرواتها برای تشکیل یک کشور بگیرند.
شورای امنیت سازمان ملل در بهار ۱۹۹۳ سربرنیتسا را «منطقه امن» اعلام کرده بود؛ با این حال، نیروهای تحت فرماندهی «راتکو ملادیچ»، که بعدها به جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت و نسل کشی مجرم شناخته شد، منطقه تحت نظارت سازمان ملل را زیر پا گذاشتند.
حدود ۱۵ هزار نفر از ساکنان سربرنیتسا به کوههای اطراف گریختند، اما نیروهای صرب آنها را پیدا کرده و هزاران نفر را قتل عام کردند.
اجساد قربانیان از ۵۷۰ نقطه در سراسر این کشور پیدا شده است.
در سال ۲۰۰۷، دادگاه بینالمللی دادگستری در لاهه رای داد که نسلکشی در سربرنیتسا انجام شده است.
در ۸ ژوئن ۲۰۲۱، قضات دادگاه سازمان ملل در یک دادگاه بدوی، حکمی را تأیید کردند که «ملادیچ» را به دلیل نسلکشی، آزار و اذیت، جنایات علیه بشریت، کشتار و سایر جنایات جنگی در بوسنی و هرزگوین به حبس ابد محکوم کرد.
انتهای پیام/