نشست تحریم اقلام دارویی بیماران پروانهای در آینه حقوق بینالملل برگزار شد
خبرگزاری میزان - نشست «تحریم اقلام دارویی بیماران پروانهای در آینه حقوق بینالملل» روز شنبه، 29 مرداد در محل موسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر برگزار شد.
در این نشست «نازنین فرزادی فر»، رئیس هیئت مدیره کانون هموفیلی ایران و «محمد هادی ذاکر حسین»، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و مدیر مرکز حقوق کیفری بینالمللی ایران، سخنرانی کردند.
«فرزادی فر»، در این نشست ضمن اشاره به اینکه ما در وهله اول باید تحریم را بشناسیم که ماهیت آن چیست و امروزه با چه تحریمهایی مواجه هستیم، گفت: امروزه شرایط سختی به دلیل تحریمهای یکجانبه آمریکا در بخش دارو و درمان حاکم است.
وی با بیان اینکه ما امروز فقط با تحریمهای سازمان ملل مواجه نیستیم بلکه با تحریمهای یکجانبه آمریکا نیز مواجه هستیم، بیان کرد: کنگره آمریکا قانون کاتسا را علیه روسیه، ایران و کره شمالی تصویب کرد؛ در اسناد بین المللی آمده که غذا، دارو و محصولات کشاورزی نباید مشمول تحریم باشند اما اکنون با پدیده تحریمهای شبکهای مواجه هستیم که هسته یک مجموعه هدف تحریم قرار میگیرد و سایر نهادهای وابسته به آن توانایی مراوده نخواهند داشت.
رییس هیئت مدیره کانون هموفیلی، افزود: ما باید حق سلامت را بشناسیم که این حق در جامعه بینالملل چگونه باید شناسایی شود؛ اگر قرار بر اجرای منشور ملل باشد، باید برای تمام ملل اجرا شود و اگر قرار است اجرا نشود باید برای همه ملل اجرا نشود و نباید استثنایی وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه حق بر سلامت در اساسنامه سازمان جهانی بهداشت نیز مطرح شده و نمیشود ما درباره حقوق بشر صحبت کنیم اما به عنوان سیاستگذار وقعی به این امور ننهیم، بیان کرد: شناسایی حق سلامت از امور مهم امروز است و باید مدنظر قرار بگیرد؛ ما از جامعه جهانی باید این پرسش را مطرح کنیم که چگونه حق افراد نیازمند به دارو را با توجیهاتشان نادیده میگیرند.
«محمد هادی ذاکر حسین»، نیز در این نشست گفت: جنایت تحریم، آسیبها و خسارات بسیاری برای مردم ایران به همراه آورده است.
وی درباره دادخواهی بیماران پروانهای، اظهار کرد: تحریم از دو منظر قابل ارزیابی است؛ یکی وضع تحریم و تحریم در مقام اجرا؛ تحریمهای یکجانبه از نظر حقوق بین المللی غیرقانونی است، اما مهمتر از این، تحریمها در مقام اجراست.
مدیر مرکز حقوق کیفری بینالمللی ایران در ادامه با بیان اینکه هر تحریم کنندهای در مقام اجرا کننده تحریم باید قوانین حقوق بشری را رعایت کند؛ اقلام بشردوستانه در عمل باید از تحریم معاف شوند و آثار آن بر مردم موثر نباشد و اگر در یک نظام تحریم این قوانین حقوق بشری نقض شود دیگر صحبت از مسئولیت عاملان این تحریمهاست و حقوق بین المللی کیفری میتواند ورود پیدا کند، تاکید کرد: این که دسترسی مردم را به اقلام بشردوستانه منع کنند این یک جنایت جنگی است؛ ما به عنوان جامعهای که متاثر از تحریم هستیم باید پرچمدار گفتمان علیه این موضوع باشیم؛ وقتی که تحریم به نقض حقوق بشر منجر میشود باید به موضوع دادخواهی ورود پیدا کنیم؛ در دادخواهی باید دولت وضع کننده تحریم و مقامات آن پاسخگو باشند
وی ادامه داد: در بحث مسئولیت خواهی، ایران یک اقدام مطلوب انجام داده که آن هم شکایت از دولت آمریکا در دیوان بینالمللی کیفری بر اساس عهدنامه مودت است؛ پس از تحریمهای پسابرجامی شرکت «مونلیکه» از ارائه دارو به بیماران پروانهای خودداری میکند و افراد و کودکان بسیاری در همان هفتههای نخست بعد از قطع ارتباط شرکت سوئدی جان خود را از دست دادند؛ مکانیسمی که ما استفاده کردیم مکانیسم نقطه تماس ملی در وزارت خارجه سوئد بوده و کار آن نظارت بر شرکتهای چند ملیتی فعال در این زمینه است.
این استاد دانشگاه تهران، اضافه کرد: در جریان سفر آلنا دوهان به ایران نیز گزارش و مستنداتی به این گزارشگر سازمان ملل در امور تحریمها ارائه کردیم و وی از این موضوع استقبال کرد.
- بیشتر بخوانید:
- سوئد دادخواست بیماران پروانهای علیه شرکت «مونلیکه» را رد کرد
- گزارشی از شکایت ایران علیه شرکت سوئدی «مونلیکه» به دلیل تحریم فروش پانسمان بیماران پروانهای
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در بخش دیگری عنوان کرد: تمام اقدامات این شرکتهای تجاری باید براساس قوانین حقوق بشری باشد.
وی ضمن اشاره به اینکه شکایتی در اردیبهشت ۱۴۰۰ انجام شد و ما از نقطه تماس ملی سوئد درخواست کردیم که شرکت «مونلیکه» را ملزم به ارائه دارو کند، افزود: این نهاد اعلام کرد که با شرکت «مونلیکه» در تماس بوده اما این شرکت اعلام کرده بود تا زمانی که تحریمهای آمریکا وجود داشته باشد از ارائه دارو خودداری خواهد کرد.
مدیر مرکز حقوق کیفری بینالمللی ایران در پایان با بیان اینکه «مونلیکه» ادعا کرده بود که پانسمانها را به ایران تحویل داده است، گفت: این شرکت با وجود پیگیریها، بی پروایانه اعلام کرد که تا زمان وجود تحریمها از مراوده با ایران خودداری خواهد کرد؛ همچنین رای نقطه تماس ملی سوئد در این باره نیز محل نقد است؛ در این رای به استدلالهای شرکت «مونلیکه» به تفضیل پرداخته شده اما به پاسخهای ایران اشارهای نشده است.
بهرام مظاهری
انتهای پیام/