واکنش مقامات ایران به تحرکات اخیر آژانس انرژی اتمی/ مسئولیت قطعنامه ضدایرانی با بانیان آن است
خبرگزاری میزان - نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با حضور ۳۵ عضو این شورا روز گذشته دوشنبه 16 خرداد با قرائت بیانیهای از سوی رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی آغاز شد و تا روز پنجشنبه ادامه دارد.
طبق اطلاعیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره جزئیات برگزاری جلسه شورای حکام که در وبگاه این آژانس منتشر شد، طی 4 روز از برگزاری نشست، موارد مختلفی از جمله گزارش سالانه ۲۰۲۱، گزارش همکاری فنی ۲۰۲۱، گزارش اجرای تعهدات پادمانی در سال ۲۰۲۱، حفاظت و امنیت هستهای در وضعیت اوکراین، اجرای تعهدات پادمانی در جمهوری دموکراتیک کره شمالی و موضوع راستیآزمایی و نظارت در ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱(سال ۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید:
سفر گروسی به فلسطین اشغالی در آستانه نشست شورای حکام
گروسی دوشنبه 16 خرداد در کنفرانسی مطبوعاتی در حاشیه نشست شورای حکام با ادعای اینکه «برای رفتن به ایران دعوت نشدم»، مدعی شد «باید قبول کنیم که در مورد ایران به نتایج مورد انتظار نرسیدیم.»
وی در بخش دیگری با بیان اینکه رایزنیها با ایران در جریان است، خواستار آنچه ادامه همکاری ایران با آژانس خواند شد.
مدیرکل آژانس در بخش دیگری از اظهارات مداخلهجویانه خود گفت: ایران باید به ارائه «اطلاعات شفاف» ادامه دهد.
گروسی با اشاره به اینکه کاهش همکاری بین آژانس و ایران به نفع کسی نیست، اظهار داشت: «ایران به غنیسازی اورانیوم ادامه داده است.»
وی همچنین ادعا کرد: برای دستیابی به توافق باید حداقل سطح همکاری از سوی ایران وجود داشته باشد.
اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی انجام شده که ایران همواره بر فعالیت صلحآمیز هستهای تأکید دارشته و دارد. آژانس نیز به صورت شفاف در جریان این فعالیتها قرار دارد و گروسی گزارش آن را طی سفرهای انجام شده به ایران در جلسات مطبوعاتی به جهانیان اعلام کرده بود.
در پی اظهارات گروسی شب گذشته «کاظم غریبآبادی» سفیر و نماینده پیشین ایران در وین با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و احتمال طرح قطعنامه ضد ایرانی در این نشست گفت: «حدود 3سال است که آژانس در هر نشست فصلی شورای حکام، دو گزارش به شورا ارائه میکند که یک گزارش در مورد راستیآزمایی اجرای تعهدات برجامی و یک گزارش هم در مورد بحث پادمان ان پی تی جمهوری اسلامی ایران است.»
غریبآبادی ادامه داد: «بحثی که الان مطرح و چالش برانگیز شده، گزارش دوم آژانس است که ناظر بر مباحث پادمانی است و سابقه آن به مدت دو سال و اندی قبل بر میگردد که آژانس ادعا کرد یکسری اسنادی دارد که نشان دهنده فعالیت مرتبط با مواد هستهای در برخی اماکن است و از ایران خواست تا همکاری کند که جمهوری اسلامی ایران هم به خاطر اصل شفافیت همکاری کرد و در اثر نمونه برداری هایی که انجام شد، مقادیر ناچیزی از مواد هسته ای در یکی، دو مورد از این مکانها نشان داده شد که توضیحات لازم و مکفی را ایران به آژانس ارائه کرد.»
به گفته غریب آبادی رویکرد سیاسی مدیر کل آژانس و تمایلات شدید سیاسی آقای گروسی را نمیتوان نفی کرد؛ اگر سوابق مدیران کل آژانس را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که فشارهای سیاسی تا حدی بر گزارشات و مواضع آژانس تاثیر گذار است، ولی بخشی از مواضع علنی یا مواضع مکتوب آژانس از جمله در مورد ایران، متاثر از رویکردهای سیاسی مدیران کل آژانس است و به همین دلیل موضوع بسیار ناچیز پادمان در دستور کار آژانس باقی مانده است.»
وی با بیان اینکه بسته نشدن این موضوعات ناشی از فشار سیاسی و رویکرد سیاسی مدیرکل آژانس است، خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران نیازی به پنهان کاری ندارد؛ ما تمام زنجیرههای فناوری هستهای را داریم و برای ما مفهومی ندارد که بخواهیم خودمان را در بیست و پنج یا سی سال گذشته گیر بیندازیم و راجع به مقادیر ناچیزی از موادی که وجود ندارد صحبت کنیم.
این کارشناس حوزه هسته ای در مورد پیشبینی خود از صدور قطعنامه احتمالی در نشست شورای حکام نیز بیان داشت: «آمریکا و غربیها تصمیم خود را مبنی بر اینکه قطعنامهای را در مورد سه موضوع پادمانی به تصویب برسانند، اعلام و حتی پیش نویسی را هم در این زمینه تهیه کردهاند و در اختیار متحدان خود و برخی اعضای شورای حکام قرار دادهاند.»
وی با بیان اینکه مفاد این قطعنامه، خیلی جدی نیست، گفت: مفاد این قطعنامه به گونه ای نیست که بگوییم از همین الان کشورهای غربی و آمریکا سر جنگ با ایران دارند و میخواهند این پرونده را به سمت دیگری مثلا شورای امنیت ببرند؛ چرا که خود آنها میدانند این اقدام چقدر مخرب و تیر خلاصی بر بسیاری از ابتکارات روی میز خواهد بود.
«غریب آبادی» تصریح کرد: همین حد از اقدام نیز مخرب است و باید جلوی آن گرفته شود و اگر هم نمیشود جلوی چنین قطعنامه ای را گرفت باید هزینه صدور چنین قطعنامهای را برای بانیان آن سنگین کرد.
استناد آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اطلاعات جعلی رژیم صهیونیستی غیرمنصفانه و غیرمتعهدانه است
از سویی بهروز کمالوندی امروز در یادداشتی در مورد گزارش پادمانی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: متأسفانه گزارش اخیر آژانس بدون توجه به تعامل سازنده و همکاریهای گسترده داوطلبانه کشورمان با آژانس در زمینه فراهم کردن دسترسی بازرسان آژانس به مکانهای مذکور، ارائه اطلاعات اولیه و تکمیلی، برگزاری نشستهای مشترک فنی و حقوقی جهت بررسی و حل و فصل موضوعات یاد شده صورت گرفته است. نکته مهم این است که آژانس به استناد اطلاعات غیرمعتبر و جعلی که رژیم صهیونیستی در اختیار آن نهاد قرار داده است این موضوعات را در دست پیگیری قرار داده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی نوشت: آژانس نباید به اطلاعات بهدست آمده از طریق فعالیتهای جاسوسی و یا ادعایی که از طریق منابع غیرموثق بهدست میآورد، استناد نموده و به آنها اعتبار بخشی نماید. در واقع، طرح هرگونه درخواست و سئوال از سوی آژانس مبتنی بر مدارک ادعایی و جعلی، در مغایرت با اساسنامه آژانس و نظام راستیآزمایی است و لذا تعهدی برای جمهوری اسلامی ایران جهت اجابت اینگونه درخواستها ایجاد نمیکند. اینگونه استنادهای غیرموجه نباید و نمیتواند توجیه و مبنای حقوقی یا محملی برای تحت فشار قراردادن کشورها و اتهامزنی قرار گیرد. ضمن اینکه آژانس نبایستی از نقش مخرب رژیم صهیونیستی در تخریب روابط ایران و آژانس غافل شود.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه پیشتر و در آستانه نشست شورای حکام آژانس در توییتی گفته بود: «با جوزف بورل در مورد مذاکره برای لغو تحریمها و چگونگی ادامه آن رایزنی کردیم.»
وی با اشاره به اینکه اگر بانیان قطعنامه ضد ایرانی در IAEA روش تهدید را دنبال کنند، مسئول همه عواقب آن هستند، تاکید کرد «ما از توافق خوب، قوی و پایدار استقبال میکنیم؛ توافق در دسترس است اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقعبین باشند.»
پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران روی میز شورای حکام آژانس قرار دارد و علیرغم تبلیغات سوء دشمنان کشورمان همواره بر فعالیت صلحآمیز هستهای تأکید داشته و دارد و هرگز از حقوق ملت ایران عدول نخواهد کرد. باید منتظر ماند و دید که این شورا چگونه با رعایت انصاف و عدالت به وظیفه خود عمل میکند و بدون جانبداری سیاسی تصمیمی درست اتخاذ میکند.
بیشتر بخوانید:
اسلامی: پاسخهای ما به آژانس انرژی اتمی دقیق بوده است
انتهای پیام/