حضرت خدیجه(س) مادر معنوی جهان/بانویی که اجازه نداد قامت اسلام خم شود
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم بهاری کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره شخصیت حضرت خدیجه(س) گفت: در بین شخصیتهایی که به معنای واقعی در سختترین شرایط و تنگناها هم به حقیقت دین کمک کردند و هم پیامبر اکرم(ص) را یاری کردند وجود مطهره حضرت خدیجه(س) است.
وی در همین راستا افزود: حضرت خدیجه(س) با توجه به موقعیتی که داشت و تمول و تمکن مالی که داشت می توانست زندگی ظاهری بالاتر از این را داشته باشد اما اعتقادات دینی ایشان پیش از این که اسلام ظهور پیدا کند وجود داشت، موحد بود و در کسوت مسیحیت اعتقاد راسخ به این موضوع داشت که حضرت عیسی بن مریم(ع) از جانب خدا وعده پیامبر اسلام(ص) بعد از خود را داده است و نیز قبل از این که حضرت محمد(ص) رسالت خود را اعلام کند ایشان متوجه مسئله پیامبری رسول خدا(س) شده بود بنابراین با تمام وجود از پیامبر اکرم(ص) دفاع کرد.
این کارشناس علوم قرآنی درباره خواستگاری حضرت خدیجه(س) اظهار کرد: وقتی رسول خدا(ص) به خواستگاری ایشان رفت حضرت خدیجه(س) با وجود خواستگاران بسیار متمول با این علم که مردم مدینه به ویژه سرمایه داران و اشراف با این موضوع مقابله کرده و حتی آنان را اذیت میکنند به حضرت محمد(ص) جواب مثبت داد. در قرآن کریم بیان می شود که با اموال خود جهاد کنید و حضرت خدیجه(س) این موضوع را در عمل ثابت کردند و با دارایی خود که در اختیار پیامبر اسلام(ص) گذاشتند جهاد بزرگی کردند.
حجتالاسلام والمسلمین بهاری ادامه داد: رسول خدا(ص) در عظمت جهاد حضرت خدیجه(س) فرمود: اگر ثروت حضرت خدیجه(س) نبود قامت اسلام خم می شد. این ثروت کمک بسیار شایانی کرد. شاید عمده اداره اسلام در آن اوایل حتی کنترل برخی از مَشِقَّت های شعب ابی طالب، خریدن برده هایی که مسلمان شده بودند و از زیر یوغ مستکبران آزاد شدند اکثرا با ثروت حضرت خدیجه(س) صورت گرفت. حضرت تمام دارایی اش را داد تا اسلام پا بگیرد و رشد کند.
وی با اشاره به مزد دو جانبه از سوی خداوند برای حضرت خدیجه(س) افزود: پروردگار عالم به حضرت خدیجه(س) مزد دنیا و آخرت داد. مزد دنیای حضرت این شد که خداوند منّان گوهر و دُرِّ نایابی مثل حضرت فاطمه زهرا(س) را در دامان ایشان قرار داد و ایشان صاحب کوثر کثیر الهی شد بنابراین باید به حضرت خدیجه(س) به عنوان بانویی که در سختترین شرایط با بصیرت و آگاهی و یک نگاه بسیار نافذ اسلام، پیامبر اکرم(ص) و ولایت را یاری رسانده نگاه کرد، باید به حضرت به عنوان بنیانگذار و تربیت کننده حضرت فاطمه زهرا(س) نگاه کرد که وقتی دختر پیامبر اسلام(ص) به سن بلوغ رسیدند داشته های مادرانه خود را نشان دادند که چه صبر و صلابتی را به ارث برده اند.
این کارشناس علوم قرآنی ادامه داد: حضرت علی(ع) در نهج البلاغه فرمودهاند زمانی که مردم وارد مسجدالحرام شدند دیدند کسی جز پیامبر اسلام(ص)، حضرت علی(ع) و حضرت خدیجه(س) در نماز نیستند و اول مسلمان در بین زنان حضرت خدیجه(س) است و این افتخار بزرگ و گرانقدری برای حضرت بود که با تمام مشکلاتی که وجود داشت، ساخت و حقیقت دینشان را از دست ندادند.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری درباره همسرداری و تربیت فرزند در حضرت خدیجه(س) توضیح داد: حضرت خدیجه(س) با توجه به این که اهل دینداری بود اصول و فروع زندگی را رعایت میکرد به شکلی که در نوع مراودات با همسر، نوع تربیت فرزند دقت نظر داشت و به درستی عمل میکرد. ایشان حضرت زهرا(س) را در حمل داشت و به پیامبر اکرم(ص) فرمود من که از همسر عمران کمتر نیستم، اگر اجازه دهید فرزندم خادمه معبد شود. جبرئیل بر حضرت محمد(ص) نازل شد و از جانب خدا فرمود: به خدیجه سلام برسان و بگو مالی که متعلق به توست می توانی ببخشی اما فاطمه برای تو نیست که بتوانی ببخشی. حضرت خدیجه بعد از شنیدن این پیام از سوی خدا بسیار خوشحال شد.
وی در ادامه افزود: حضرت خدیجه(س) به دو دلیل خوشحال شد. اول این که فرزندش دختر است ثانیا این که او را با یک عظمتی پذیرفت. گفته می شود ایشان در تربیت حضرت فاطمه(س) بسیار کوشا بود با این که وقتی حضرت زهرا(س) 5 ساله بودند حضرت خدیجه از دنیا میرود اما در همین 5 سال زحمات زیادی برای تربیت ایشان میکشند به خصوص که آثار عظمت شخصیت حضرت فاطمه(س) را در همین مدت کوتاه درک کردهاند و به همین خاطر توجه ویژه به فرزندشان دارند.
این کارشناس علوم قرآنی درباره عظمت حضرت فاطمه(س) از زبان حضرت خدیجه(س) بیان کرد: از حضرت خدیجه(س) روایت است که در نماز بودند و شک کردند که در رکعت سوم یا چهارم هستند ناگهان در درونم ندایی آمد که مادر بلند شو، تو در رکعت سوم هستی. معلوم شد که فرزندم از درون بر من هم نظارت دارد و اعمال و رفتار مرا میبیند. بنابراین با توجه به این خصیصهها که حضرت خدیجه(س) از حضرت فاطمه(س) دیده بود برای تربیت ایشان بسیار کوشید و آن موارد دینی را در مسیری که باید، پیاده کرد، مزد این تربیت را گرفت و جزو مادرانی است که در تربیت فرزند به عالیترین شکل قدم برداشت و نمونه کامل مادری و همسرداری بود و اگر مومنین به دنبال مادری معنوی هستند حضرت خدیجه نمونه آن است و به حقیقت مادر معنوی قاطبه مسلمین جهان است.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری درباره زمان مرگ حضرت خدیجه(س) بیان کرد: حضرت خدیجه(س) زمانی که جان میداد در مکه بود و پیامبر اسلام(ص) در شعب ابی طالب حضور داشت. حضرت زهرا(س) را فرستاد تا به حضرت محمد(ص) از وضعیت بد جسمیاش و این که پولی ندارد کفن بخرد بگوید و این که اگر می شود با لباسی که با آن نماز یا نماز جمعه میخواند مرا کفن کنند.
وی در ادامه افزود: پیامبر اسلام(ص)وقتی خبردار شدند بسیار گریه کردند. جبرئیل نازل شد و پیام خدا را به ایشان رساند که فرمود خدیجه مهمان ماست کفن او را ما می دهیم. بنابراین حتی پوشش آخرتی حضرت خدیجه(س) هم از جانب حضرت حق ارزانی شد.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری با اشاره به دلایل ماندگاری نام حضرت خدیجه(س) در تاریخ خاطرنشان کرد: ماندگاری نام حضرت خدیجه(س) در تاریخ نتیجه سختیها و صبوری ایشان در زندگی بود. اگر حضرت خدیجه(س) با شخص دیگری ازدواج می کرد حتی اگر متمول بود هرگز از او به نیکی یاد نمی شد اما نامش در تاریخ ماند چون خوب بود، خوب انتخاب کرد و در یک مسیر بسیار خوب قدم برداشت و جامعه و آینده را ساخت تا دیگران نیز از این مسیر بهره مند شوند.