در ماه رمضان با تقوای بیشتر به خدا نزدیکتر شویم
حجتالاسلام والمسلمین محمد خوش نظر کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره ماه مبارک رمضان گفت: ماه مبارک رمضان در روایات با نام ماه بهار قرآن آمده است. خداوند در آیه 185 سوره بقره میفرماید: "شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ". " ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده برای هدایت بشر و برای راهنمایی و امتیاز حق از باطل، پس هر که دریابد ماه رمضان را باید آن را روزه بدارد، و هر که ناخوش یا در سفر باشد (به شماره آنچه روزه خورده است) از ماههای دیگر روزه دارد، که خداوند برای شما حکم را آسان خواسته و تکلیف را مشکل نگرفته، و خواسته تا اینکه عدد روزه را تکمیل کرده و خدا را به عظمت یاد کنید که شما را هدایت فرمود، باشد که (از این نعمت بزرگ) سپاسگزار شوید".
وی درباره برکات ماه مهمانی خدا اظهار کرد: در این ماه انسان میتواند در حالت راز و نیاز خلوت کرده، تقرّب بجوید و به واسطه اعمال عبادی و آن چه وابسته به روزه است از جمله تقوا، خود را به پروردگار خویش نزدیک کند. ماه رمضان ماهی است که خداوند از آن با نام ماه تقوا یاد میکند بنابراین هرچه در ماه مهمانی خدا با تقواتر باشیم به خدا نزدیکتر خواهیم شد و خداوند ما را از خطرات مختلف در زندگی حفظ میکند. پروردگار متعال در آیه ۱۳ سوره مبارکه حجرات فرموده است: "يا أَيُّهَا النّاسُ إِنّا خَلَقناكُم مِن ذَكَرٍ وَأُنثىٰ وَجَعَلناكُم شُعوبًا وَقَبائِلَ لِتَعارَفوا ۚ إِنَّ أَكرَمَكُم عِندَ اللَّهِ أَتقاكُم ۚ إِنَّ اللَّهَ عَليمٌ خَبيرٌ". "ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیرهها و قبیلهها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید؛ (اینها ملاک امتیاز نیست،) گرامیترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست؛ خداوند دانا و آگاه است".
حجت الاسلام والمسلمین خوش نظر درباره ارتباط با خداوند بیان کرد: همه چیز اعم از مادیات و معنویات انسان به دست خداست. به این مادیات و معنویات نخواهیم رسید مگر این که تقوا پیشه کنیم. ماه مبارک رمضان، روزه و اعمال عبادی این ماه یکی از بهترین فرصتها برای ارتباط با خداوند متعال و بهره بردن از حال معنوی آن است. خداوند در آیه 96 سوره اعراف میفرماید: "وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ". "و چنانچه مردم شهر و دیارها همه ایمان آورده و پرهیزکار میشدند همانا ما درهای برکاتی از آسمان و زمین را بر روی آنها میگشودیم و لیکن (چون آیات و پیغمبران ما را) تکذیب کردند ما هم آنان را سخت به کیفر کردار زشتشان رسانیدیم".
حجت الاسلام والمسلمین خوش نظر با اشاره به راههای نزدیکی بندگان به خداوند متعال در ماه مبارک رمضان افزود: دعاها و اذکار بسیاری برای نزدکی بنده به خداوند و دوری از غفلت در قالب روایات و احادیث توصیه شده است. مهمترین ذکرها در ماه مبارک رمضان که نزول قرآن و شبهای قدر در آن روی میدهد ذکر استغفار است، همچنین خواندن مناجاتها در ماه مبارک رمضان به ویژه در وقت سحر مانند دعای ابوحمزه ثمالی توصیه شده است. به پا داشتن شبهای احیا و اعمال آن از جمله شب زندهداری، نماز شب و اعمال و اذکار دیگری که در کتب معتبر دینی و ادعیه توصیه شده، از اعمالی است که باعث نزدیکی به خداوند و بهره بردن از ماه مهمانی خدا و نزول قرآن است.
وی درباره شبهای قدر توضیح داد: در ماه مبارک رمضان شبهای قدر نیز قرار دارد که یکی از بهترین شبهای سال است و مقدرات یک سال افراد و جامعه در ماه خدا معین میشود. تقدیر افراد در این ماه به نوع عملشان در جامعه برمیگردد. اینکه تا چه میزان به عبودیت خدا اهمیت داده و در این راستا حرکت کنند. اگر فرد روزه دار یا روزه داران در چنین ماه بزرگی عبودیت کنند و به ادای مستحبات، واجبات و تلاوت قرآن کریم اقدام کنند قطعا در سرنوشت خود و جامعه موثر خواهند شد. شبهای قدر در ماه مبارک رمضان از جایگاه والایی در میان شبها و عمل در آن از فضائل و ثواب بالایی برخودار است. در شبهای قدر انسان می تواند با تقرب الی الله، ذکر و دعا، اعمال نیک و به خصوص شاد کردن دل مومنین و برآورده کردن حاجات آنان به خدا نزدیکتر شود و زمینه ظهور حضرت ولی عصر (عج) و اهل بیت پیامبر اسلام(ص) را فراهم کند.
وی ادامه داد: شبهای قدر فرصتی است تا انسان گذشته خود را مرور کرده و ببیند چه خطاهایی داشته و مسیری که طی کرده آیا درست بوده است. در کجای مسیر لغزش داشته و در کدام قسمت موفقیت کسب کرده است. در جایی که موفقیت داشته است به بررسی بیشتر اسباب و علت آن بپردازد و آنها را فراهم کند تا موفقیتهایش بیشتر شود و جاهایی که لغزش داشته است که باعث شده از خدا و سبک زندگی اسلامی، ایمانی، علوی و فاطمی دور و باعث رنجش اهل بیت(ع) شود از خود دور کرده و خطاها را جبران کند.
حجت السلام والمسلمین خوش نظر خاطرنشان کرد: در شبهای قدر انسان میتواند تصمیمی قاطع و محکم برای نزدیک شدن به خدا بگیرد و زمینه رستگاری خود و جامعه را فراهم کند. هر مقدار که جمعیت مومنین به طرف خدا بیشتر باشد رستگاری جامعه بیشتر خواهد شد و دشمنان منزویتر و سرشکستهتر میشوند.