مناجات شعبانیه، صلوات امام سجاد(ع) و روزه راه رسیدن به حاجات/ شعبان ماه ولادت است
حجت الاسلام والمسلیمن ابراهیم بهاری کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره ماه شعبان گفت: یکی از خصوصیات ماه مبارک شعبان این است که مجموع ولادت های اهل بیت را در خود دارد یعنی سوم، چهارم و پنجم شعبان ولادت امام حسین(ع)، حضرت ابوالفضل(ع) و امام سجاد(ع) است، یازدهم شعبان ولادت حضرت علی اکبر(ع) است، 15 شعبان گل سرسبد اتفاقات هستی یعنی ولادت حضرت ولی عصر(عج) است و بنابر روایتی بیست و پنجم شعبان ولادت دختر 3 ساله حضرت اباعبدالله یعنی حضرت رقیه(س) است.
وی در همین راستا افزود: ماه شعبان ماه ولادت است و پیامبر اسلام(ص) می فرمایند ماه شعبان ماه من است. قدر ماه شعبان را بدانید که این ماه یک پله شما را به ماه مبارک رمضان نزدیک تر می کند. آن هایی که مورد توجه پروردگار عالم هستند در ماه شعبان جایگاه ویژه ای برای خود تعریف می کنند و از همه فیوضات این ماه بهره مند شوند.
این کارشناس علوم قرآنی درباره برکات ماه شعبان بیان کرد: اعمال ماه شعبان، انجام صلوات شعبانیه و مناجات شعبانیه شاید از اعمالی است که سفارش شده هر روز به آن بپردازیم و بعد از هر فریضه ای انجام دهیم. امام سجاد(ع) می فرمایند بعد از هر نماز صلوات شعبانیه را به جای آورید. خصوصیت صلوات شعبانیه بر این است که امام سجاد می فرمایند اگر حاجتی داشتید و نتوانستید به نتیجه برسانید بین دو ذکر صلوات شعبانیه از خدا بخواهید و قطعا نتیجه خاص خود را می گیرید.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری ادامه داد: در مجموعِ روایات وجود مبارک حضرت امام سجاد(ع) را ملاحظه می کنیم و در کتاب شریف مفاتیح الجنان و صحیفه سجادیه نیز خواندن صلوات ایشان که در هر روز شعبان در وقت زوال [وقت ظهر شرعى] و در شب نيمه آن سفارش شده با این عبارت شروع می شود: "اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ وَ مَوْضِعِ الرِّسَالَةِ وَ مُخْتَلَفِ الْمَلائِكَةِ وَ مَعْدِنِ الْعِلْمِ وَ أَهْلِ بَيْتِ الْوَحْيِ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ" و در ادامه این صلوات خصوصیات اهل بیت را می شمارد و وارد مقوله حساب شده ای از دعا می شود و درخواست هایشان از پروردگار را بیان می کند. امام سجاد(ع) میفرمایند من اجابت این دعاها را تضمین می کنم.
وی با تاکید بر روزه در ماه شعبان که سفارش زیادی شده است اظهار کرد: کسانی که توانایی گرفتن روزه دارند اگر در این ماه اقدام کنند کار بسیار ارزشمندی را انجام داده اند. روایت است که در جمعی پیامبر اسلام (ص) پرسیدند: چه کسی است که هر روز روزه بگیرد؟ سلمان پاسخ داد: یا رسول الله من هر روز روزه می گیرم. حضرت پرسیدند: چه کسی است که هر شب ختم قرآن کند؟ سلمان پاسخ داد: یا رسول الله من هر شب ختم قرآن می کنم. حضرت پرسیدند: چه کسی است که شب زنده داری کند و نخوابد؟ مجددا سلمان پاسخ داد: من هر شب شب زنده داری کرده و نمی خوابم. ناگهان بعضی از صحابه معترض شدند که بارها شده است سلمان را به خانه خود دعوت کرده ایم و نهار خورده است. سلمان پاسخ داد: یا رسول الله شما فرموده اید: هر کسی نیت روزه کند و روزه بگیرد و به تعارف اولین برادر دینی در هر ساعتی از روز غذا بخورد یا افطار کند خداوند ثواب آن روزه را برایش ثبت می کند. من هر روز نیت روزه می کنم و بارها با تعارف برادر دینی افطار کرده ام.
این کارشناس علوم قرآنی افزود: سلمان ادامه داد و رو به رسول خدا(ص) عرض کرد شما فرموده اید هر کسی در لحظه خواب سوره توحید را سه بار قرائت کند مانند ختم قرآن است و من هر شب این کار را انجام می دهم و باز هم شما فرموده اید که اگر کسی نیمساعت قبل از نماز صبح بیدار شود و نماز شب را به نماز صبح متصل کند مانند کسی است که شب بیدار بوده و تمامی شب را شب زنده داری کرده است. پیامبر اسلام(ص) از سلمان تمجید کرد و صحت سخنان او را تایید کرد.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری خاطرنشان کرد: امیدوارم بتوانیم در کنار گرفتن روزه از باقی مانده ماه مبارک شعبان بهره کافی را ببریم، از فرائض ماه شعبان غافل نشویم، خود را برای ورود به ماه مبارک رمضان آماده کنیم، دعاهایمان را کامل به جا آوریم و به خواسته هایی که از درگاه پروردگار داریم برسیم.