فقدان معنویت در سینما، بزرگترین معضل است/ به لحاظ تکنیک پیشرفت داشتیم اما در ارزشهای معنویمان افول کردهایم
به گزارش گروه فرهنگی به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، جمال شورجه تهیه کننده و کارگردان تلویزیون و سینما به مناسبت فرارسیدن روز «سینما» درباره اینکه چقدر نامگذاری چنین روزی در تقویم، به یادآوری و اهمیت مقوله سینما در میان مردم کمک میکند، توضیح داد: در وهله اول باید تاکید کرد سینما اگر در خدمت انقلاب، قرآن، اهل بیت(ع)، شهدا و آرمانهای شهدا و فرمایشات مقام معظم رهبری نباشد، به نظرم خیلی نمیتوان روز خاصی برایش در نظر گرفت. اساسا سینمایی که کارکرد ملی، دینی و اسلامی نداشته باشد، سینما نیست؛ چراکه سینما برای ترویج خوبیها و زیباییهای دین است و در این صورت است که ما میتوانیم برای روزی مثل روز سینما بزرگداشت بگیریم.
وی گفت: به عنوان مثال برای مناسبتهایی مثل روز پزشک، روز مادر و پدر و ... بهانهها و دلایلی وجود دارد و براساس اتفاقی آن روز برای مناسبتها نامگذاری شده است؛ اما به نظرم برای سینما ما باید مسمایی پیدا کنیم و بررسی کنیم که با چه عنوانی این روز نامگذاری شده است. من شخصا فکر میکنم روز سینما یک مناسبت غربی است؛ چراکه اگر صرف نامگذاری و تجلیل از سینما و سینماگران باشد، خیلی خوب نیست و درست به نظر نمیآید بلکه باید در این راه درست گام برداشت. من فکر میکنم سینما با شرایط فعلی که دارد، در راه انقلاب و اسلام خیلی ضعیف است و باید در این زمینه تلاش بیشتری کند.
او سپس در پاسخ به اینکه معضل اصلی سینمای فعلی کشورمان و چالشهای پیشروی سینما چیست، خاطرنشان کرد: در حال حاضر همان طور که تاکید کردم، فقدان معنویت و فقدان اهداف مقدس را در سینما شاهدیم. درواقع سینما باید بتواند منشا اثر در حرکتهای انقلابی در جهان اسلام باشد و باعث ایجاد یک حرکتی که برای روشنگری جوامع اسلامی مفید است، باشد که متاسفانه این مسائل در سینمای فعلی ما وجود ندارد. من معتقدم سینمای انقلابی باید رنگ و بوی انقلاب و اسلام را داشته باشد و انتظار در آن دیده شود و در عین حال بوی خوبی و زیباییهای دین را بدهد و به عبارتی سینمای جمهوری اسلامی ایران باید ناهی از منکر و آمر به معروف باشد.
شورجه در ادامه درباره اینکه در مجموع روند سینمای کشورمان را صعودی میبیند یا نزولی، تصریح کرد: با توجه به اینکه برای رسیدن به اهدافی که در این صحبتها بدان اشاره کردم، به دلیل اینکه جهتگیری و سیاستگذاری به این سو وجود ندارد، قطع به یقین با این روندی که در پیش است، سینمای ما به لحاظ ارزشهای دینی و اسلامی کمرنگ خواهد شد و به نظرم سیر نزولی پیدا کرده است؛ مگر اینکه ما در این زمینه برنامهریزی و سیاستگذاری درست داشته باشیم. البته ناگفته نماند که از طرفی برای تخریب سینمای کشورمان از بیرون نیز برنامهریزی میشود و گاهی میبینیم سینمای ما به سمت سینمای غرب پسند سوق داده میشود. به همین دلیل است که از جهتگیری اصلی خودش منحرف میشود. ممکن است ما به لحاظ تکنیک و ساختار در سینما پیشرفت داشته و رشد کرده باشیم اما به لحاظ معنوی و جانمایهای، سینمای ما افول پیدا کرده است.
وی سپس پیشنهاد داد: مسئولان فرهنگی و ذینفس حوزه فرهنگ و همچنین نهادهای مختلف فرهنگی که در تولیدات سینما اثربخشی دارند، باید دست به دست هم بدهند و در جهت ارتقای سطح فکری سینمای کشورمان برنامهریزی داشته باشند.
این تهیهکننده و کارگردان پیشکسوت در پایان گفتوگوی خود در پاسخ به اینکه فکر میکنید شبکه نمایش خانگی طی این سال ها بیشتر به پیشرفت سینما کمک کرده است و یا بالعکس این اتفاق رخ داده است، اظهار کرد: شبکه نمایش خانگی هم به عبارتی امکانی است که میتواند در خدمت کل جامعه ما باشد. به هر جهت ایجاد این شبکه و همچنین توزیع فیلم و سریالهایی برای مردم پدید آمده که در سراسر دنیا هم فعال است و به نظرم باید به جهت درست هدایت شود، وگرنه همان مشکلات سینما برایش به وجود میآید و در عین حال اگر تولیدات درستی نداشته باشد پیشرفت نخواهد کرد. ضمن اینکه درآمد این شبکه از سینما بیشتر است ولی باید درست هدایت شود که اگر این طور نباشد معضلات بزرگی به همراه خواهد داشت.