موسیقی ایرانی پیوند عرفانی و معنوی با مخاطب داشته است

10:30 - 06 شهريور 1396
کد خبر: ۳۴۳۴۲۱
بیست و سومین محفل شعر و موسیقی «اتفاق ترانه» شنبه، چهارم شهریورماه با رونمایی از آلبوم «سنگ و سبو» با صدای مسعود کهریزی برگزار شد.

به گزارش گروه فرهنگی به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، بیست و سومین محفل شعر و موسیقی «اتفاق ترانه» با حضور جمع کثیری از اهالی ادبیات، موسیقی و ورزش کشور، شنبه، چهارم شهریورماه در حوزه هنری برگزار شد.

در این مراسم، که با اجرای علیرضا بدیع همراه بود، هنرمندان و ورزشکارانی چون استاد حسین خواجه امیری(ایرج)، دکتر محمد سریر، بابک شهرکی، عباس محمدی، محمد سعید میرزایی، سعید کریمی، محمدرضا طالقانی، علی پروین، محمد رویانیان، حمید استیلی، محمدعلی مقیمی حضور داشتند.

سعید کریمی: ایرانی بودن، قوت موسیقی سنگ و سبو است

سعید کریمی شاعر و منتقد ادبی با اشاره به آلبوم موسیقی «سنگ و سبو» که بازخوانی آثار ماندگار دهه 50 است؛ اظهار کرد: بازخوانی آثار مطرح به نوعی ریسک است. اگر اثر قدیمی، در مهمانی و محفل خصوصی خوانده شود البته مشکلی ندارد، اما انتشار آن خطرناک است. به دلیل آن که بسیاری از مخاطبان، نسخه اصل این گونه آثار را شنیده اند و کسی هم که نشنیده باشد؛ مطمئنا علاقه مند آن سبک از موسیقی نبوده است.

این آهنگساز و منتقد حوزه موسیقی گفت: در این آلبوم آثاری از چهره‌های ماندگار موسیقی کشور همچون حبیب‌الله بدیعی، جواد لشگری و جهانبخش پازوکی بازخوانی شده که هر کدام از این آثار، امضای صاحب اثر را دارد و آثار تثبیت شده ایی هستند و به این جهت آقای مسعود کهریزی کار سختی را در پیش گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: بازخوانی چند حالت دارد. یک نوع ارائه روایت تازه از تصنیف و ترانه‌ایی قدیمی است و نکته این است که در این نوع بازخوانی، خلق صورت گرفته و خلاقیت نقش مهمی داشته است. نمونه دیگر که محمدرضا شجریان نیز عمر خود را وقف آن کرده، این است که نسخه های بسیار قدیمی که با کیفیت و امکانات ضعیفی تولید شده را با استفاده از آهنگسازی صحیح و قدرتمند بازخوانی کنیم. حالت سوم نیز این است که اثر، با همان تنظیم و همان سبک از ارکستر، بازخوانی شود.

کریمی با ابراز امیدواری از موفقیت آلبوم موسیقی «سنگ و سبو» در بازار فرهنگی و هنری کشور، عنوان کرد: موسیقی «سنگ و سبو» ایرانی است و همین نیز نقطه قوت این اثر است. متاسفانه امروز به لطف آهنگسازان و خوانندگان کشورمان، دیگر موسیقی پاپ ایرانی نداریم و همه با سبک ترکی و یونانی می خوانند. موسیقی پاپ ایرانی دیگر هویت و رنگی ندارد. غیربومی ترین خوانندگان ترک هم، با کوک ترکی می‌خوانند؛ اما متاسفانه 90 درصد خوانندگان پاپ ایرانی، در آثارشان حتی از ساز ایرانی هم استفاده نمی‌کنند.

محمد سریر: موسیقی امروز بیشتر جنبه سرگرمی دارد

محمد سریر آهنگساز پیشکسوت کشورمان نیز با اشاره به رونمایی آلبوم موسیقی «سنگ و سبو» گفت: این که در سال‌های اخیر به سمت آثار اجرا شده در 50 سال قبل بازگشته‌ایم، مسئله‌ایی است که باید بررسی شود و باید ببینیم چه شده که این آثار دوباره مورد اقبال قرار گرفته‌اند. حتما در این آثار جان مایه‌ایی وجود داشته و آن هم پیوند ما با موسیقی خودمان است و همچنین پیوند دادن جامعه با خود است.

وی ادامه داد: سال‌هایی که در خارج از کشور کار می‌کردم، می‌دیدم که همین موسیقی ها، ایرانی‌ها را به هم نزدیک می‌کند و در کشورهای آن طرف هم می‌بینیم که با موسیقی ملی خود فاصله گرفته‌اند. موسیقی ما هم معنوی بوده و دست مایه‌هایی داشته که به نوعی پیوند عرفانی و معنوی را با مخاطب ایجاد کرده است. در واقع موسیقی کشورمان همیشه حرف تازه‌ایی داشته است.

وی با تاکید بر این که در کلام موسیقی گذشته، قدرت و کیفیت ویژه ایی داشته ایم، عنوان کرد: متاسفانه امروز از آن فضا فاصله گرفته‌ایم، در سال‌های اخیر می‌بینیم شعرها اصلا منطبق با چیزهایی که قبلا بوده نیست. ترانه های قدیم پیوندی با ادبیات داشت که یگانه بود. ما از موسیقی ایی که ما را با فکر و اندیشه تمیز، پیوند معنوی می داد فاصله گرفته‌ایم. موسیقی امروز بیشتر سرگرمی است که چند لحظه ایی زمان را بگذرانیم و خیلی زود هم فراموش می شود. آلبوم های جدید اغلب تداوم ندارند. رسوبات ذهنی که در قطعات قدیمی وجود داشت و هنوز هم به ما نزدیک است را امروز دیگر نمی بینیم. آثار هنری اگر نتواند نقطه ایی را در ذهن ما اشغال کند آن کیفیت را ندارد و موسیقی تفننی محسوب می شود.

سریر اظهار داشت: ترانه‌سرایان در آن دوران ترانه‌هایی می‌سرودند که بخشی از ادبیات کشورمان بود. البته نمی‌گویم امروز هم باید به همان سبک و سیاق شعر گفته شود؛ اما باید حرف‌های تازه بزنیم و حرف‌هایمان باید پیوند خود را با ادبیات کشورمان حفظ کرده باشد.

رضا خرم: همایون خرم از سنت‌گرایی فراری بود

رضا خرم فرزند زنده‌یاد همایون خرم با بیان خاطره ایی از چگونگی آشنایی اش با مسعود کهریزی خواننده آلبوم موسیقی «سنگ و سبو»، گفت: در حال مرتب کردن برخی از پوشه‌ها و وسایل پدرم بودم، که دیدم نام مسعود کهریزی و شماره تلفن ایشان برای هماهنگی و بازخوانی چند اثر پدرم نوشته شده و چند روز بعد بابک شهرکی آهنگساز این اثر با من تماس گرفت و ایشان را معرفی کرد و درباره کار با من صحبت کرد و این اتفاق نشانه ایی بود که باعث شد من هم با این کار موافقت کنم.

وی خاطرنشان کرد: پدرم همیشه از سنت‌گرایی فراری بود، می‌گفت بر مبنای سنت و اصالت باید کار نویی کرد و اثری تولید کرد که دوام داشته باشد.

خرم همچنین گفت: مرحوم همایون خرم، نسبت به کسانی که چیزی به او می‌آموختند بسیار قدرشناس بود و همیشه از معلمانش یاد می‌کرد و انسان قدرشناسی بود. خوشحالم مسعود کهریزی با صدای دلنشین خود و بابک شهرکی با آهنگسازی بسیار خوبش، یاد و خاطره پدر را برای من زنده کردند.

علی پروین: ایرج خواجه امیری افتخار کشورمان است

علی پروین بازیکن، کاپیتان و مربی پیشین تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس تهران که در این برنامه به عنوان مهمان حضور داشت؛ عنوان کرد: زمانی که حدود 18 سال داشتم، با صدای ایرج، در فیلم‌ها آشنا شده بودم و به عشق صدای ایشان فیلم های سینمایی آن دوران را می دیدم. شخصیت‌هایی همچون ایرج خواجه امیری افتخار کشورمان هستند و حیف است که مملکت ما، قدر این شخصیت ها را نداند.

محمدرضا طالقانی: جایگاه موسیقی ایرانی در شان کشورمان نیست

محمدرضا طالقانی رئیس اسبق فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران وسرپرست فدراسیون کشتی پهلوانی و ورزش باستانی نیز در سخنانی گفت: ما با صدا و موسیقی اصیل ایرانی زندگی کرده ایم. وقتی هنرمندان اثری را با دل و جان خود خلق می‌کنند، مخاطبان هم به سراغ آن می‌روند. امروز متاسفانه جایگاه موسیقی ایرانی در شان کشورمان نیست و معتقدم باید به اصل خود رجعت کنیم.

استاد ایرج خواجه امیری نیز در چند کلمه ای کوتاه در مورد تکریم موسیقی اصیل ایرانی گفت: متاسفانه امروز بسیاری از خوانندگان نمی دانند موسیقی چه هست و این حرفه را به شکل تخصصی و علمی دنبال نمی کنند.

مسعود کهریزی خواننده آلبوم نیز با بیان این که با صدای بزرگانی همچون ایرج خواجه امیری و استاد گلپا بزرگ شده بودم، عنوان کرد: چندین سال قبل، شبی در مهمانی جناب ایرج خواجه امیری را دیدم و ایشان خواستند که آوازی بخوانم. پس از آن که خواندم؛ گفتند که چرا آلبوم موسیقی منتشر نمی کنم. من در آن زمان برای انتشار آلبوم موسیقی سخت گیری بسیاری داشتم و پس از سال ها، بالاخره موفق به همکاری با بابک شهرکی که آهنگساز بسیار خوبی است، شدم و حاصل همکاری، تولید آلبوم «سنگ و سبو» بود.

بابک شهرکی نیز در سخن کوتاهی گفت: امیدوارم کار مشترکی که انجام شده، مورد قبول مخاطبان واقع شود. بیش از این صحبت نمی کنم و معتقدم باید عملگرا بود.

مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری نیز در این برنامه تصریح کرد: آلبوم سنگ و سبو در هشت قطعه تنظیم شده است که از آثار برجسته اساتید موسیقی اصیل ایرانی همچون همایون خرم ، جواد لشکری ، حبیب الله بدیعی ، جهانبخش پازوکی که توسط بابک شهرکی برای ساز پیانو و ویولن تنظیم مجدد شده و مسعود کهریزی خوانندگی آن را انجام داده است. این آلبوم توسط مرکز موسیقی حوزه هنری تهیه شده و از فردا یکشنبه در فروشگاههای معتبر سراسر کشور قابل دسترسی است .



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *