جشنواره موسیقی نواحی ایران به نت سکوت رسید

14:00 - 10 تير 1396
کد خبر: ۳۲۴۱۱۶
آیین اختتامیه دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران شامگاه ٩ تیرماه با حضور جمعی از مقامات، هنرمندان و علاقمندان به موسیقی نواحی در باغ فتح آباد کرمان برگزار شد.
جشنواره موسیقی نواحی ایران به نت سکوت رسیدبه گزارش گروه فرهنگی به نقل از ستاد خبری دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، در ابتدای این برنامه ضمن پخش کلیپی درباره جشنواره موسیقی نواحی ایران، استاد علی غلامرضایی از هنرمندان پیشکسوت موسیقی خراسان شمالی قطعاتی برای مخاطبان اجرا کرد. 

استاد غلامرضایی قبل از اجرای برنامه خود گفت: تمامی جوانان ایران زمین از اول ایران تا زمانی که مهدی موعود (عج) ظهور کند باید تلاش کنند تا هنر ما زمین نماند بنابراین هرکسی در این موسیقی عشقی دارد باید به میدان بیاید. من ۸۶ سال عمر از خدا گرفتم، اما هنوز آن نفس جوانی در سینه من وجود دارد. من برای عزت دین و کشورم این موسیقی را می‌خوانم و از لحظه‌ای هم که به آن دنیا سفر کردم این هنر را به جوانان می‌سپارم.

سپس (محمدرضا علیزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان) روی صحنه قرار گرفت و در سخنانی گفت: خدا را شاکریم که به ما توفیق داد در ایام عید سعید فطر شاهد برگزارش جشنواره موسیقی نواحی در استان کرمان باشیم و خوشحالیم که در این دوره با همت و حمایت علی مرادخانی شاهد برگزاری این دوره از جشنواره برای دومین دوره هستیم که انصافا کمک‌های فراوانی برای میزبانی کرمان داشتند. 

او ادامه داد: چند ویژگی در جشنواره نواحی امسال وجود دارد که نسبت به دوره قبل دارای تفاوت هایی بود و این مرهون شورای سیاستگذاری استان و دفتر موسیقی وزارت ارشاد است که واقعا جشنواره با کیفیتی را برای این دوره رقم زد. البته این قضاوت را باید دوستان هنرمند انجام بدهند. ما امسال سعی کردیم کیفیت امور اجرایی جشنواره را بالا ببریم و در همین راستا هم برون سپاری انجام شد شد که ما به عنوان دولت نقش ناظر داشتیم. از سوی دیگر مشارکت جدی دبیرخانه جشنواره موسیقی نواحی کشور بود که امسال به همت انجمن موسیقی کرمان فعال شد و این نکته بسیار ارزشمندی است. نکته بعدی مردمی بودن جشنواره است که موجب برپایی اجراهای مختلف در شهرهای مختلف استان کرمان شد و جا دارد از همه هنرمندان تشکر و قدردانی کنم که باعث شد ما میزبان یک جشنواره مردمی در سطح استان به همکاری فرمانداری‌ها و شهرداری‌ها باشیم.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تقدیر از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر مسئولان در برگزاری جشنواره موسیقی نواحی گفت: بیش از ۳۵ هزار تماشاگر از برنامه‌های مختلف جشنواره دیدن کردند که امیدوارم چنین استقبال قابل توجهی با تلاش خدمتگزاران حوزه فرهنگ و هنر استان کرمان به نحوی برنامه ریزی شود که استان کرمان میزبان خوبی برای جشنواره موسیقی نواحی کشور در دیار کریمان طی دوره‌های آینده باشد. 

بخش بعدی مراسم اختتامیه دهمین جشنواره موسیقی نواحی اختصاص به اجرای گروه موسیقی استان گلستان به سرپرستی استاد طواق سعادتی نوازنده و خواننده مطرح منطقه ترکمن بود که مقام «چیلار» را اجرا کردند. 

احمد صدری _. دبیرعلمی دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران _. هم بعد از اجرای استاد سعادتی توضیح داد: اینجا جای یکی از دوستانم خیلی خالی است که او نسبت به موسیقی نواحی بسیار دغدغه داشت و خیلی دنبال این بود که بتواند بنیادی را برای موسیقی نواحی راه اندازی کند. این عزیز ما کسی نیست جز مرحوم فرید سلمانیان که در ذهن من انسان بسیار خاصی بود و من اینجا یاد او را گرامی می‌دارم. 

وی ادامه داد: فرهنگ مجموعه هم بسته‌ای از دانش‌های مکتوب است که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. ما وقتی به فرهنگ خودمان پشت کنیم هیچ حرکتی نمی‌توانیم بکنیم، اما وقتی به این موضوع توجه بیشتری داشته باشیم و بتوانیم با فرهنگ جهانی گفتکو کنیم می‌توانیم وارد مناسبات جهانی ارزشمندی شویم. ما در این دوره بر آن شدیم که موضوع جشنواره روی موضوع «منظومه خوانی» متمرکز کنیم که به طور حتم واجد مولفه‌های فرهنگی و تاریخی است. ما منظومه‌های کهنی داریم که وجوه مختلفی دارند؛ لذا در این دوره بخش رقابتی ضمن توجه به موضوع منظومه خوانی به موضوع پژوهش نیز توجه ویژه‌ای داشتیم که خوشبختانه با استقبال خوبی بسیار روبه رو شد. 

صدری با ارائه گزارشی از روند برگزاری جشنواره بیان کرد: در این دوره به دلیل اینکه منابع مالی کم بود مجبور شدیم تعداد کمتری از گروه‌ها را دعوت کنیم و تا آنجایی که می‌توانیم کیفیت را بالا ببریم. افرادی که در این دوره از جشنواره شرکت کردند جوان بودند و این واقعا برای ما جالب توجه بود. ما در این دوره از حضور پیشکسوتانی استفاده کردیم که برخی از آن‌ها برای اولین بار در جشنواره‌ها حضور پیدا کردند و به نوعی هنرمندان خاص تری بودند که در این دوره دعوت شدند. به هرحال امیدوارم این دوره از حشنواره‌ها تذکری باشد که به این نوع موسیقی توجه کرده و بتوانیم از این فضای ارزشمند به آرامش دست پیدا کنیم.

اجرای گروه موسیقی «انوار جام» از منطقه تربت جام به خوانندگی ابراهیم تیموری بخش دیگری از مراسم اختتامیه بود که این برنامه با استقبال مخاطبان روبه رو شد.

فرزاد طالبی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این بخش از مراسم پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دهمین جشنواره موسیقی نواحی را قرائت کرد. 

در پیام سیدرضا صالحی امیری آمده است: 

‏ «‎بسم الله الرحمن الرحیم / ‎هنر فرصتی تعالی بخش و پنجره‌ای گشوده رو به گستره وارستگی و آرمانجویی آدمی است. هنر روایت شایستگی ها، ارزشها، و هنجارهای والا در جغرافیای وسیع فرهنگ انسانی است. هنر موسیقی نیز از جلوه‌های تلاش و پویش دیر پای مردمان برای روایت شوق آفرین زیبایی و کمال است هنری که هزاران سال است به لطافت و تاثیر، راه پیدا و پنهان خود را از میان اقوام و سرزمینهای مختلف نسل به نسل همچون جویباری آرام و صبور باز کرده و به امروز رسیده است.

‏‎موسیقی نواحی ایران در این میان تافته‌ای ممتاز‌تر و دلنوازتر بشمار می‌آید ره آورد و میراثی کم نظیر از تار صداقت، اصالت، و هویت و پود صمیمیت، زیبایی و پویایی و در رنگارنگی از معنا حقیقت و اسطوره. جلوه‌ای که به موسیقی صرف اکتفا نمی‌کند و شعر، نکته، پند و فضیلت را در منشوری از نغمه، نوا، سکوت و تنیده در آیین، رسوم، شادمانه ها، سوگواره‌ها و حماسه ها، به وسعت رنگین کمان اقوام این سرزمین کهن، به گوش همگان می‌رساند. در نقل پیشکسوتان گرانقدر برنشسته تا نوجویایی مشتاق و ایستاده که در آوا و نوایشان پیام یکتا پرستی صلح و امید را در سایه سار هویت و اصالت نجوا می‌کنند.

‏‎دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران ضمن توجه دادن به حفظ مواریث و گنجینه‌های معنوی این مرز پرگهر، طرحی نو برای نسل امروز و آینده ایران اسلامی ارائه میدهند که شاخسار بلند هنر اهالی نجیب این عرصه، هر روز با انگیزه و نشاط بیشتر افق‌های روشن خود را نظاره گر خواهد بود. ‎از همه دست اندرکاران این رخداد ملی صمیمانه سپاسگذاری می‌کنم.»

پس از قرائت پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گروه موسیقی «مکریان» از استان آذربایجان غربی با هنرمندی کریم صالحی، حسن امینی و فرزاد روحانیان به اجرای قطعاتی پرداختند. این در حالی است که بعد از اجرای برنامه گروه «تاریک ماه» از منوجان کرمان با هنرمندی حسین نظری نوازنده قیچک وعلیشاه جوشن پورخواننده قطعات دیگری را اجرا کردند.

علی مرادخانی _. معاون هنری وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی _. هم در این مراسم با تقدیر از برگزاری دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران توضیح داد: خوشحالم که دهمین جشنواره موسیقی نواحی را به اختتامیه می‌نشینیم. دوست دارم خاطره‌ای برایتان تعریف کنم. جشنواره موسیقی نواحی را در سال‌های گذشته در درون جشنواره موسیقی فجر برگزار می‌کردیم. خدا رحمت کند کسانی مانند شاه میرزا مرادی و نورمحمد درپور و بسیاری استادان که در دوره‌های گذشته بودند و اکنون درگذشته اند.

مرادخانی ادامه داد: سال‌های پیش جناب آقای جعفری مدیر کل استان کرمان بود و این جشنواره به کرمان آمد و در کرمان ماند و در کرمان رشد کرد. یادش به خیر حاج قربان سلیمانی، شاه میرزا مرادی، دُرپور، استاد سمندری و بسیاری دیگر از استادان موسیقی نواحی که از گنجینه‌های این موسیقی بودند و در ۹ دوره کذشته این جشنواره به هنرنمایی پرداخته اند. امیدوارم که نسل آینده این میراث گرانب‌ها را به خوبی حفظ کند.

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امیدوارم این جشنواره بیش از این فراگیر شود. خوشحالم که امسال جناب بیتکین از ترکیه در اینجا هستند و گروهی از افغانستان هم در اینجا هستند. از سمندر و بخارا و تا چین و تاجیکستان و قرقیزستان و بسیاری دیگر از مناطق می‌توانند نمایندگانی در این جشنواره داشته باشند. 

وی با اعلام این خبر که برگزیدگان جشنواره را به کشورهای خارجی اعزام می‌کند، تاکید کرد: قرار است که تعدادی از گروه‌های برگزیده این جشنواره را هم به کشورهای دیگر اعزام کنیم. این استعداد در موسیقی ما هست که بتوانیم با آن‌ها فرهنگ و هنرمان را به جهانیان معرفی کنیم. به هر حال از مسئولان و مقامات استان و همه عزیزانی که در برگزاری این جشنواره حضور داشتند و نهایت همکاری را داشتند، تشکر می‌کنم.

پس از سخنرانی مرادخانی، علی صادقی چراغی (عضو هیات داوران دهمین جشنواره موسیقی نواحی) بیانیه هیات داوران این دوره از جشنواره را قرائت کرد.

پس از قرائت بیانیه هیات داوران، هنرمندان برگزیده دهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایرانی جوایز خود را به ترتیب زیر دریافت کردند. 

*بخش پیشکسوتان برگزیده

حسینعلی قدمی (استان مرکزی)، حبیب الله حدادیان (خراسان رضوی)، حق رضا فطری (همدان)، خداداد زنگشاهی (سیستان و بلوچستان)، گلاب علی داوودی (زنجان)، کریم کریمی (خراسان رضوی)، علی غلامرضایی (خراسان رضوی)، طواق سعادتی (گلستان)، گرامی افشار (کرمان)، فیض الله قره خانی (خراسان رضوی)، هوشنگ کردستانی (کرمان)، حسن امینی (آذربایجان غربی)، موسی ملک حسینی (گلستان)، علی حسین قنبری (گلستان)

*بخش پژوهشگران برگزیده 

احمد ملکی از آذربایجان غربی، فاروق رحمانی از سیستان و بلوچستان، منوچهر تتری از ایلام، سید احمد حسینی از گلستان، بهمن شریفی از مازندران، محمد عالمی از مازندران 

*بخش گروه‌ها و هنرمندان برگزیده 

علیرضا محولاتی از خراسان رضوی، شهرستان کاشمر، حسن کوهی از سیستان و بلوچستان، شهرستان سرباز (نوازندگان همراه: ابوبکر زرد کوهی، جلال بلوچ زهی، مهدی اصلاح علی آبادی از خراسان رضوی، شهرستان قوچان، مظاهر حدادیان از خراسان شمالی شهرستان فاروج، ابراهیم تیموری از خراسان رضوی، شهرستان تربت جام (نوازنده همراه: مصطفی تیموری)، نیما شفیعی از کرمانشاه، شهرستان روانسر (نوازنده همراه: تیمور ویسی)، صفرعلی رمضانی از گیلان شهرستان لنگرود (نوازنده: محمدرضا عشقی)، علی شاه جوشن پور از کرمان، شهرستان منوجان (نوازنده همراه: غلامحسین نظری)، فریدون ایثاری از کرمانشاه (نوازنده همراه: فرزاد بساط پور)، عبدالمجید مرادی و میثم شاعری از گلستان، شهرستان ترکن صحرا، سید جواد حسینی از گلستان، شهرستان علی آباد کتول 

بخش پایانی مراسم اختتامیه دهمین جشنواره موسیقی نواحی کرمان اجرای گروه موسیقی از استان لرستان با هنرمندی احسان عبدی پور نوازنده سرنا، حامد فیضیان نوازنده کمانچه و سام ابدالی نوازنده دهل بود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *