قصهگویی قرآن به عنوان بابی در مجامع قرآنی مطرح شود
محقق و پژوهشگر قرآنی با اشاره به اینکه تقریبا سه هزار آیه قرآن به سبک قصه بیان شده است، گفت: باید به این رشته در مجامع قرآنی و مسابقات توجه داده شود و در همین مسابقات قرآن ارتش میتوان بخشی را به این امر اختصاص داد.
به گزارش گروه فرهنگی ، حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد بهشتی، محقق و پژوهشگر قرآنی سخنران آیین اختتامیه سی و ششمین دوره مسابقات قرآن کریم کارکنان پایور و وظیفه و پانزدهمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان دانشگاههای ارتش بود که در سالن همایشهای کوثر سازمان عقیدتی ـ سیاسی آجا برپا شد.
ضرورت قدردانی از نعمتها
وی ضمن توجه دادن متسابقان بر اینکه قدردانی از نعمتهای موجب افزونی آنها میشود، گفت: بر متسابقان لازم است که از خدا به دلیل تعلیم و یادگیری قرآن تشکر کنند، چنانکه در سخنان اهل بیت(ع) بر این گونه سپاس تأکید شده است و قدردانی دیگر متسابقان باید از برگزارکنندگان این مسابقات باشد که زمینه تشویق شما را با حضور در این مسابقات فراهم کردهاند.
بهشتی ادامه داد: همچنین قدردانی و سپاسگزاری از والدین و مربیان که موجب ورود شما به این عرصه و مؤانست شما با قرآن شده است باید انجام گیرد.
این محقق و پژوهشگر قرانی با اشاره به رهنمود هشتگانه امام صادق(ع) براساس آیه ۱۲۱ سوره مبارکه بقره «الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَتْلُونَهُ حَقَّ تِلَاوَتِهِ أُولَئِكَ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَمَنْ يَكْفُرْ بِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ»، گفت: رهنمود اول حضرت(ع) درباره حق تلاوت قرآن «یرتّلون آیاته» است؛ یعنی آیات قرآن با توجه خوانده شود. ترتیل خواندن قرآن یعنی با انگیزه، عطش، شمرده خواندن و با توجه و دقت خواندن قرآن. رهنمود دوم نیز «یتفقهون به» است؛ یعنی باید از این قرائت قرآن به سمت فهم و رسیدن معارف قرآن حرکت کنیم؛ چنانکه حضرت علی(ع) فرمودهاند: «امروز اگر دنیا مقابل من بایستد، سلاح من بصیرت است»؛ سرچشمه این بصیرت کتاب خداست که باید از این سرچشمه سیراب شویم.
لزوم عبور از ظاهر قرآن
وی بیان کرد: باید از تلاوت ظاهر قرآن عبور کنیم و به آن معنای ورای آن برسیم. به قرآن باید به مانند گنجی نگاه کنیم که هراندازه جلوتر میرویم با مطالب ارزشمند بیشتری آشنا میشویم.
بهشتی اظهار کرد: رهنمود سوم در حدیثی از امام صادق(ع) «یعملون باحكامه» است که ۵۰۰ آیه قرآن، آیاتالاحکام است. اهل سنت در احکام گفتن به دلیل اینکه آن را همراه با آیه قرآنی مرتبط میکنند سبقت گرفتهاند و ما از آن باز ماندهایم و این کار را نکردهایم.
وی تأکید کرد: باید احکام قرآن را که شامل اجتماعی، خانوادگی، سیاسی، اقتصادی و ... است، استخراج کنیم و به آن عمل کنیم که اینگونه تلاوت قرآن، حق تلاوت است.
امید داشتن به وعده الهی
این محقق و پژوهشگر قرانی با اشاره به رهنمود چهارم امام صادق(ع) «یرجون وعده» اظهار کرد: باید به وعدههای الهی امید داشته باشیم و بدانیم وعدههای الهی حق است و محقق میشود و به خداوند توکل کنیم چرا که: «وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِيلًا».
وی بیان کرد: رهنمود دیگر امام صادق(ع) «و یخافون وعیده» است؛ به معنای اینکه باید از هشدارها و انذارهای قرآن ترسید؛ بیشتر وعیدهای قرآن در سه جزء آخر آمده است.
بهشتی اضافه کرد: «یعتبرون بقصصه» از دیگر مواردی است که امام صادق(ع) بر آن تأکید کردهاند. تقریبا سه هزار آیه از قرآن قصه است. براساس حدیثی از معصوم(ع) ایات قرآن شامل امرها، نهیها، تشویقها، توبیخها، قصهها، مثلها و جدلها است. اما آیات قرآن بیشتر به سبک قصه بیان شده است؛ لذا باید در مجامع قرآنی باب قصهگویی قرآن باز شود.
وجود ۳۰۰ قصه در قرآن
این محقق و پژوهشگر قرانی با اشاره به اینکه نزدیک ۳۰۰ قصه در قرآن داریم، عنوان کرد: در همین مسابقات ارتش میتوان رشتهای را به این امر اختصاص دهیم؛ چنانکه تقریبا ۲۰ کتاب قصههای قرآنی در بازار موجود است و این قصهها را باید همراه با عبرت بیان کنیم؛ چرا که باید از قصهها عبرت و الهام گرفت.
وی ادامه داد: «یاتمرون باوامره» رهنمود دیگر امام صادق(ع) است. یک هزار و ۴۰۰ مورد در قرآن امر در حوزههای مختلف اخلاقی، مناسک، اعتقادی، حقوق و ... داریم که باید به آنها عمل کنیم. همچنین رئیس مذهب جعفری به «ینتهون بنواهیه» اشاره کردهاند، چون ۴۰۰ مورد در قرآن نهی داریم که ما را اموری بازداشتهاند که باید از آنها پرهیز کنیم.
این محقق و پژوهشگر قرآنی اظهار کرد: امید است با سرلوحه قرار دادن این رهنمودها، متسابقان در این مقطع توقف نکنند بلکه به قلههای بالاتر و هدفهای والاتر فکر کنند و به دنبال فهم و رسیدن به بصیرت قرآن بروند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *