راده بوژویچ: میراث فلسفی اسلام در سایه اعتقاد به ولایت رشد کرد
کنفرانس «پویایی اندیشه فلسفی در اسلام» در پایتخت صربستان برگزار شد، در این کنفرانس سخنرانان بر این موضوع تأکید کردند که اندیشه عقلانی و فلسفی اسلام دربردارنده راهحل بنیادین برای بحرانهای انسان معاصر است.
در کنفرانس «پویایی اندیشه فلسفی در اسلام» که به همت مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد در آمفیتئاتر خانه فرهنگ شهرک دانشجویی دانشگاه بلگراد برگزار شد از چاپ دوم کتاب «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی» رونمایی شد. این کتاب نخستین اثر تألیفی در حوزه فلسفه اسلامی در اروپای جنوب شرقی است که به دلیل استقبال فراوان در کشورهای مختلف منطقه بالکان، همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد امسال تجدید چاپ شد.
در ابتدا پروفسور راده بوژویچ اسلامشناس صربستانی و رئیس سابق دانشکده زبانشناسی دانشگاه بلگراد بر اهمیت و غنای اندیشه فلسفی و عرفانی در اسلام و به خصوص میان مسلمانان شیعه تأکید کرد و گفت: میراث فلسفی اسلام در سایه اعتقادات ناب و مترقی اسلام، همچون اعتقاد به ولایت، رشد و توسعه همهجانبه کرد.
وی نظریه ولایتفقیه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را نتیجه غنای بینظیر معرفتی و فلسفی جهان اسلام دانست.
در ادامه کنفرانس تهران خلیلاویچ و معمر خلیلاویچ، به عنوان مؤلفان کتاب «تاریخ مختصر فلسفه اسلامی»، رابطه فلسفه اسلامی را با قرآن و سنت از سویی و با سنت عرفانی اسلامی از سوی دیگر، مورد تحلیل دقیق قرار دادند و بیان داشتند: هدف اصلی فلاسفه مسلمان تبیین نظاممند متعالیترین و عمیقترین آموزههای شریعت و دین مبین اسلام بود.
ایوان ایوب کاستیچ رئیس مرکز بالکانی مطالعات خاورمیانه بلگراد، میراث فلسفی اسلام را به عنوان راهحل بنیادین بحرانهای اندیشهای و فرهنگی مسلمانان و عموماً انسان معاصر معرفی کرد و ابراز داشت: تفکر فلسفی اسلامی و به خصوص مکتب ملاصدرا میتواند به انسان غربی کمک کند تا متوجه شود اسلام با غنای علمی و فرهنگی خود فرسنگها با کجفهمیهای برخی نحلهها و گروههای نوظهور منتسب به اسلام فاصله دارد.
سلسله نشستهای تخصصی با عنوان «عقلانیت در اسلام» در مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد به پایان رسید، این نشستها متشکل از 9 کارگاه پژوهشی-آموزشی بود که به مدت سه هفته برگزار شد و در ضمن آنها موقعیت و اهمیت عقل در علوم گوناگون اسلامی، همچون علم کلام، فلسفه، عرفان، فقه و حدیث مورد بررسی تفصیلی قرار گرفت.