متن و حاشیه اولین مناظره نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳

19:19 - 28 خرداد 1403
کد خبر: ۴۷۷۸۵۰۱
تعداد نظرات: ۱ دیدگاه
متن و حاشیه اولین مناظره نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳
نخستین مناظره انتخاباتی میان شش نامزد نهایی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد.

خبرگزاری میزان - در فاصله یازده روز تا برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اولین برنامه مناظره نامزدهای انتخاباتی با موضوع اقتصادی ا مشب، دوشنبه ۲۸ خرداد ۱ ۴۰۳از طریق شبکه اول سیما پخش شد.

در ادامه این گزارش آنچه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در بخش‌های مختلف این مناظره بیان می‌کنند و همچنین حواشی و نکات جالب این مناظره زنده را منتشر خواهیم کرد.

متن کامل این مناظره را نیز می‌توانید از خبرگزاری میزان مطالعه کنید.

ورود نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به سازمان صداوسیما

ورود پورمحمدی به صداوسیما برای حضور در مناظره تلویزیونی

 ورود پزشکیان به صداوسیما برای حضور در مناظره انتخاباتی

ورود قالیباف به صداوسیما برای حضور در مناظره انتخاباتی

ورورد قاضی‌زاده هاشمی به صداوسیما برای حضور در مناظره انتخاباتی

ورود جلیلی به صداوسیما برای حضور در مناظره انتخاباتی

ورود زاکانی به صداوسیما برای حضور در مناظره انتخاباتی

 

 ترتیب صندلی نامزدها مشخص شد

براساس قرعه‌کشی ترتیب صندلی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره تلویزیونی به شرح زیر است:

صندلی شماره ۱:‌ سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی
صندلی شماره ۲: محمدباقر قالیباف
صندلی شماره ۳: مسعود پزشکیان
صندلی شماره ۴: سعید جلیلی
صندلی شماره ۵: علیرضا زاکانی
صندلی شماره ۶: مصطفی پورمحمدی

نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پس از قرعه‌کشی و قبل از آغاز مناظره به اقامه نماز جماعت پرداختند.

آغاز مناظره اول انتخابات ریاست جمهوری

اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری پس از حدود بیست دقیقه تاخیر از ساعت با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و تلاوت قرآن کریم آغاز شد.

در این دوره برخلاف ادوار دیگر، طرح نوبت‌ها و پاسخگویی نامزدها براساس شماره صندلی اعلام شده آنهاست و قرعه کشی مجددی صورت نمی‌گیرد.

محور اول سوالات با موضوع برنامه هفتم توسعه و رشد اقتصادی؛ مهار تورم و رشد تولید

در نخسیتن بخش از مناظره کارشناسان اقتصادی به طرح سوالاتی با موضوع برنامه هفتم توسعه و رشد اقتصادی پرداختند تا نامزدهای انتخابات ضمن پاسخگویی به یک یا چند سوال به تشریح برنامه‌های خود در مدت زمان چهار دقیقه‌ای بپردازند.

سوالات مطرح شده توسط کارشناسان مواردی از جمله اینکه آیا دولت شما همه آنچه در برنامه هفتم پیش‌بینی شده را قبول دارد و یا فکر می‌کند باید بخش هایی تغییر کند، آیا در دولت شما نرخ رشد هشت درصدی محقق می شود و هرسال چقدر سرمایه گذاری می‌شود، برنامه شما برای جلب سرمایه‌گذار خارجی و هدایت آن درچارچوب قانون مجلس و مجمع تشخیص چیست، برای بهبود فضای کسب و کار و بهبود جایگاه ایران چه خواهید کرد، برنامه شما برای بحث پیمان‌سپاری ارزی چه خواهد بود، درباره ثبات بخشی اقتصاد کلان کشور چه برنامه‌ای دارید بود.

قاضی‌زاده هاشمی: برای رشد اقتصادی ۸ درصدی به ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم

سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی به عنوان اولین نامزد در پاسخ به سوالات محور نخست این مناظره بیان کرد: ۲۰ سال سابقه اجرایی در کشور دارم. طوری صحبت نکنیم که گویا دنیا از امروز شروع شده و تمام آنچه در گذشته شده را نقد نکنیم. نکته دوم اینکه وعده‌ای دهیم که می‌توانیم آن را اجرایی کنیم. باید بگوییم این کاری که می‌خواهیم انجام دهیم را چگونه و با چه روشی می‌خواهیم انجام دهیم.

برای رشد اقتصادی ۸ درصدی به ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیازمند هستیم، ناترازی انرژی را هم باید کنترل کنیم. باید هدفمندی یارانه‌ها را نیز اجرایی کنیم.بخش خصوصی را باید برای سرمایه گذاری هدایت کنیم تا به کمک بخش دولتی بیاید.

قالیباف: رئیس جمهور باید به‌گونه‌ای عمل کند تا به اقشار حقوق بگیر فشار وارد نشود

محمدباقر قالیباف در فرصت پاسخگویی خود گفت: در دهه ۹۰ از نظر اقتصادی شرایط سختی داشتیم و نقدینگی ۲۶ برابر شد، بعد هم دوره کرونا را گذراندیم، پدران و مادران هم وظیفه تربیت و حفظ فرزندان را داشتند و هم محور هزینه‌ها و مشکلات اقتصادی شدند و الان وقت جبران است.

برنامه هفتم سند و میثاق ملی است که باید آن را اجرایی کنیم، لذا رئیس جمهور باید حواسش به سفره مردم؛ رشد و اقتصادی و پروژه‌های کلان باشد. باید قفل این توقف را بشکنیم.

با حضور و سرمایه‌گذاران اقتصاد قوی را دنبال می‌کنیم تا دولت حقوق کارمندان و کارگران و بازنشستگان را مناسب با تورم پیش ببرد و قدرت خرید را حفظ کند.

پزشکیان: بدون ارتباط و باز کردن مرز‌ها به رشد ۸ درصدی نمی‌رسیم

پس از قاضی‌زاده هاشمی و قالیباف، مسعود پزشکیان در فرصت پاسخگویی خود گفت:  اگر نتوانیم انسجام داخلی را حفظ و مشارکت همه احزاب را در اجرای برنامه‌ها همراه خود کنیم اجرای برنامه مانند دیگر برنامه‌ها ابتر می‌ماند و قولی اجرایی نمی‌شود.

امکان ندارد بدون ارتباط و یا باز کردن مرز‌ها با دولت‌هایی که در منطقه و دنیا هستند بتوانیم به رشد ۸ درصدی برسیم.

کاری که باید در داخل انجام بدهیم این است که دست تولیدکنندگان و اتاق بازرگانی و همه ارکان تولید را باز بگذاریم، نباید بدن تولید کننده از قوانین لحظه به لحظه ما بلرزد. هیچ تولید کننده‌ای در این بستری که ما ساختیم امکان فعالیت ندارد.

جلیلی: با شناخت فرصت‌های کشور رشد ۸ درصدی محقق می‌شود

در ادامه سعید جلیلی در فرصت پاسخگویی خود گفت: اینکه رشد را منوط به سرمایه کنیم نگاه ناقصی است، رشد هشت درصدی می‌تواند محقق شود به شرطی که از فردای انتخابات کار را شروع کنیم و به شرط شناختن فرصت‌های کشور.

شعار یک جهان فرصت واقعی است و لازمه آن یک ایران جهش است، لازمه رشد فقط جذب سرمایه نیست، مهم‌ترین چیز مشارکت دادن آحاد جامعه است.

دولت باید برای هر یک از آحاد جمعیت کشور بستر این نقش را فراهم کند.

برای ایجاد رشد عواملی موثر هستند، اینکه فقط رشد رامنوط به سرمایه کنیم این نگاه ایراد دارد، غیر از سرمایه، مدیریت آن و استفاده از نیروی انسانی و فناوری هایی مهم نیز باید در نظر گرفته شوند.

زاکانی: باید با دلارزدایی از اقتصاد برای افزایش قدرت پول ملی اقدام کرد

پس از جلیلی، علیرضا زاکانی با بیان اینکه مشکل اقتصادی ایران تحریم نیست بلکه تجویزهای اقتصادی این کشور است گفت: باید استقلال و ثبات به اقتصاد کشور بازگردد و با دلارزدایی از اقتصاد برای افزایش قدرت پول ملی اقدام کنیم.

جهش تولید با حرکت به سمت تولید محصول‌محور و دانش بنیان و ارزش افزوده بالا را دنبال کنیم و با مشارکت مردم کار را پیش ببریم و سپس توزیع عادلانه ثروت را در دستورکار بگذاریم. 

مردم ریالی درآمد کسب کرده و دلاری خرج می کنند و این اشکال اقتصادی ماست. ما دائما نسخه های غلط برای اقتصاد می‌پیچیم.

در تولید نیز توجه به عدم خام فروشی و امکان ارائه محصول نهایی با ارزش افزوده بالا مدنظر است. با تکیه بر فناوری می‌شود فرایندها را کوتاه و ابزارالات را کوچک کرد و نهایتا خلق ثروتی که انجام گرفت را توزیع عادلانه کرد.

پورمحمدی: حل مشکلات اقتصادی تنها راه‌حل اقتصادی ندارد

حجت السلام و المسلمین پورمحمدی نیز در فرصت پاسخگویی خود گفت: همه ما مشکلات اقتصادی را می دانیم و با اعداد و ارقام اقتصادی آشنا هستیم؛  مردم روزانه با پوست و گوشت خود مشکلات اقتصادی را درک می‌کنند.

یک دغدغه جدی مردم این است که حل مشکلات اقتصادی تنها راه اقتصادی ندارد، به امور سیاسی، امور بین الملل ، اجتماعی و دیگر موضوعات نیز وابسته است. در عرصه بین‌المللی دو دهه است که با تحریم روبه‌رو هستیم و ما ساده از کنار این نباید بگذریم.

نمی توانیم از فرصت های بین المللی به خوبی استفاده کنیم، باید با دنیا کار و نیازهای مردم را برطرف کنیم.

رهبر انقلاب هر ساله ما را به مقولات اقتصادی توجه می دهد اما چقدر گوش می‌دهیم؟ امروز به وفاق ملی نیاز داریم، به اعجاز اعتماد نیاز داریم، مردم باید ما را باور کنند.

قاضی‌زاده هاشمی: باید از مردم‌آزاری در بخش‌های اقتصادی دست برداریم

قاضی زاده هاشمی در نوبت دوم از فرصت پاسخگویی خود گفت: مجددا حرف‌های کلی شنیدیم، حرف‌هایی که قبلا گفته شده و مردم به آن‌ها فرصت دادند و یک دهه برای ما رشد اقتصادی منفی ایجاد کرده است. مردم هزینه تصمیمات اشتباه ما را می‌پردازند.

ما هم اکنون ۱۱ میلیون نفر مجرد داریم و حجم طلاق زیاد شده است و من در دولت مردم و خانواده به این موضوع می‌پردازم که هر تصمیمی که می‌گیریم در سفره و زندگی مردم چه تاثیری دارد؟

خواهشم این است دوستان از ارائه نسخه‌های قبلا ارائه شده که نتیجه بدی داشته، بپرهیزند. اول از داخل باید شروع کنیم و تصمیمات اقتصادی را باور‌پذیر کنیم.

نباید تصمیمات خلق الساعه داشته باشیم و از مردم‌آزاری در بخش‌های اقتصادی دست برداریم. باید تجدید نظری در آن صورت بگیرد. باید تلاش کنیم از خام‌فروشی جلوگیری شود. باید سعی کنیم با ایجاد رقابت مردم از فرصت استفاده از کالا‌های با کیفیت بهره ببرند.

قالیباف: باید از تصمیمات سیاستی در اقتصاد جلوگیری کنیم 

پس از قاضی‌زاده هاشمی، محمد باقر قالیباف در نوبت دوم سخنان خود گفت: در برخی از کشورها که 9 درصد در سال رشد داشتند نصف آن را فقط از بهره‌‌وری استفاده کردند که این مهم، با مدیریت صحیح و کمک گرفتن از متخصصان کشور امکانپذیر است.

برنامه هفتم سند ملی شده و ممکن است اشکالاتی  داشته باشد اما نقاط مثبتی دارد. در این برنامه به خانواده توجه زیادی شده است.

داریم انرژی را هدر می‌دهیم؛ جلوگیری از این هدررفت کار یک مدیر قوی است، در اقتصاد باید از تصمیمات سیاستی جلوگیری کنیم در این صورت سرمایه گذاران از سرمایه گذاری روی می گردانند.

پزشکیان: تحریم فاجعه است

پزشکیان در دور دوم وقت پاسخگویی خود گفت: هیچ کشوری از جنگ جهانی دوم تاکنون بدون افزایش صادرات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نتوانسته رشد اقتصادی مثبت داشته باشد.

چه کسی باید جواب بدهد که چرا کالا‌هایی که باید ارزان بخریم را گران می‌خریم، این برازنده جامعه ماست که ماشین دست دوم بخریم؟ تحریم فاجعه است اینکه بگوییم تحریم را دور می‌زنیم، اما در همین دورزدن کلی بخور بخور وجود دارد. اگر اقتصاد شفاف نشود و مسیر‌ها را روشن نکنیم و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نداشته باشیم، نمی‌توانیم در عرصه اقتصادی موفق شویم.

وقتی می‌خواهیم پول چاپ کنیم باید درآمد کسب کنیم وگرنه پول بی‌پشتوانه می‌شود. ما مخازن زیر زمینی را با روش‌های قدیمی بهره‌برداری و مفت از بین می‌بریم که دیگر به دست نمی‌آید.

هم‌اکنون تورم رشد ۴۰ درصدی دارد و افزایش حقوق ما ۲۰ درصدی است. باید نگاه‌مان را عوض کنیم.

جلیلی: اگر فرصت‌ها را نبینیم موفقیت ایجاد نمی‌شود

در ادامه مناظره سعید جلیلی در فرصت دوم پاسخگویی خود گفت: ما باید صادرات داشته باشیم این باید به صورت تکلیف به دستگاه‌ها ابلاغ شود. این ظرفیت بزرگ دانشگاه‌ها را داریم اما چه ماموریتی برای برنامه پنج ساله و ایجاد شغل و ارز‌آوری برای آنها ایجاد کردیم؟

اگر نگاه مان به برخی ضعف‌ها القایی باشد و فرصت‌ها را نبینیم، موفقیت ایجاد نمی‌شود.

برای جذب سرمایه‌گذاری باید قبل از آن همه قوانین و شرایط دیده شود تا بعد از آن مشکلاتی برای سرمایه‌گذاران ایجاد نشود.

ما ۱۳.۶ میلیارد دلار واردات محصولات کشاورزی داریم که اگر فرایند‌ها درست شود این عدد به ۱۰ میلیارد می‌رسد. باید رئیس جمهور بداند چه نقص‌هایی وجود دارد و بعد فرصت‌ها را نیز بداند تا این مشکلات را رفع کند.

زاکانی: صحبت‌های ناامید کننده نباید مردم را ناامید کند

علیرضا زاکانی در فرصت پاسخگویی خود گفت: مردم عزیز ما می‌توانیم، این صحبت های ناامید کننده شما را ناامید نکند. اصل نقدینگی مفید است و مهم این است که سرگردان نشود و باید جای درستی برای سرمایه‌گذاری آن در نظر گرفته شود.

ناظر به موضوع کار، مردم دیگر هم اکنون آمار و اطلاعات دست شان است. همین ترکیه در سال قبل ۲۵۰ میلیارد دلار صادرات، اما ۷۰ درصد تورم دارد و ارزش لیر در مقابل دلار کاهش یافته است.

ما در شهرداری تهران به چین رفته و قرارداد و ضمانت نامه‌هایی نوشتیم، باید توجه کرد اگر کار را درست انجام داد، می‌توان نتیجه گرفت.

پورمحمدی: نباید برنامه‌هایی که نمی توان اجرا کرد را مطرح کنیم

پس از زاکانی، مصطفی پورمحمدی در بخش دوم سخنان خود گفت: به توان ملی کشور باور دارم، نقاط مثبت زیادی هم داشتیم اما واقعیت ها را هم نباید انکار کنیم.

چرا فقط می خواهیم یک‌سری آرمان و اصولی را تنها بیان کنیم؟ برنامه باید امکان اجرا داشته باشد؛ اینکه می‌گوییم رشد هشت درصدی، در دیگر برنامه ها نیز این میزان در نظرگرفته شده بود آیا اجرایی شد؟

نمی توان با خوشبینی صرف با مسائل برخورد کرد. درباره مسائل اقتصادی با کارشناسان معتبر و اساتید دانشگاه‌های مومن و جوانان انقلابی بسیار بحث کردیم.

باید قدرت خود را باور کرده و اشتباهات را بپذیریم و با مردم صادق باشیم و برنامه‌هایی که نمی توان اجرا کرد را مطرح نکنیم.

بخش دوم مناظره با موضوع مردمی‌سازی اقتصاد

در بخش دوم مناظره که مربوط به مردمی‌سازی اقتصاد بود، کارشناسان برنامه سوالاتی شامل مواردی مانند برای جهش تولید و سرمایه گذاری و مشارکت آحاد مردم چه الگوهای مشخصی دارید، چه اتفاقاتی افتاد که از سیاست های کلی ابلاغ شده، فقط سراغ واگذاری‌ها با نگاه در آمدی رفتیم و به آنچه درباره توانمندی تعاونی‌ها، رفع انحصار و آماده‌کردن زمینه حضور مردم در اقتصاد بود، پرداخته نشد؟ در سیاست های خصوصی که در ایران در نظر گرفته شده، اکثر واگذاری ها به شبه دولتی ها بوده است، در حالیکه اینها نیز منابع شان به طور غیر مستقیم ربط به دولت دارد، نقش شبه دولتی ها در واگذاری ها را چطور می‌بینید؟ مطرح کردند.

قاضی‌زاده هاشمی: تمام تعهدات دولت شهید رئیسی را انجام می‌دهم

در ابتدای این بخش قاضی زاده هاشمی گفت: بنده به عنوان کسی‌که جزو کابینه شهید رئیسی بودم، خود را ملزم می‌دانم تمام تعهدات دولت را انجام دهم.

 مردم وقتی اعتماد خود را از دست می‌دهند که سیاستمدار اعتماد به نفس نداشته و همه آنچه صورت گرفته را نادیده بگیرند.

در خصوصی سازی؛ کارخانه ها را به بخش خصوصی واگذار کردیم و بعضا حقوق کارگران دیده نشد و قوه قضاییه مجبور شد ورود کند.

ما باید بنگاه‌های غیر کارآمد را در بازار بورس برده و بهره‌ور کرده و بعد آنها را واگذار کنیم ، این معنایش این نیست که سهم دولت در سرمایه‌گذاری را کم کنیم ، کاهش سهم دولت به این معنا نیست  که دولت به طور کل نقشی در اقتصاد نداشته باشد.

هر چقدر بخش خصوصی فعال باشد هزینه‌هایی که به دولت بار می‌شود، کاهش پیدا کرده و درآمد دولت نیز بیشتر می‌شود.

قالیباف: بهره‌وری را بر سرمایه‌گذاری ترجیح می‌دهم

پس از قاضی‌زاده هاشمی، محمدباقر قالیباف گفت: بنده بهره‌وری را بر سرمایه‌گذاری ترجیح می‌دهم، چراکه بهره‌وری این فرصت را به ما می‌دهد تا ظرفیت‌های موجود را حفظ کنیم و این برای ادامه سرمایه گذاری بسترسازی می‌کند.

نکته‌ای که آقای زاکانی درباره نقدینگی گفتند قطعا درست است، اما نقدینگی که هم اکنون بیش از هزار همت است از دست برنامه ریزی خارج شده است.

مردم عزیز می‌دانند انتخاب یک رئیس جمهور درست که بتواند ظرفیت‌هایی که وجود دارد ولی در حال از دست رفتن است را زنده کند، مهم است.

پزشکیان: باید با تکیه به دانسته‌های علمی، تجربه دیگر کشورها و مدیریت صحیح مشکلات را حل کنیم.

در ادامه مسعود پزشکیان در فرصت پاسخگویی خود گفت:  اگر مدیریت اصلاح شود، از ی‌کسری مسائل هزینه‌ای می توان حمایت کرد. اگر روشی توسط نامزدها بیان می‌شود باید بگویند کدام کارشناسان کشور قبول دارند و مطابق کدام نظریه‌های علمی است، آیا در دیگر کشورها اجرایی شده است؟

آدم‌هایی که شعار می‌دهند و به آن عمل نمی‌کنند باید محاکمه شوند، بازنشستگان و معلمان و کارمندان ما هم اکنون نمی توانند زندگی رفاه‌مندی داشته باشند که باید با تکیه به دانسته های علمی و تجربه دیگر کشورها و مدیریت صحیح مشکلات را حل کنیم.

جلیلی: دولت باید مشرف به مسائل باشد

پس از پزشکیان جلیلی گفت: ما نیاز به دولتی فهیم و کارآمد داریم که به امور مسلط داشته باشد، برنامه ششم اجرا نشد، چون دولت وقت به آن اعتقاد نداشت.

دولت روحانی اعتقادی به برنامه نداشت اما در دولت شهید رئیسی برنامه ریزی وجود داشت.

مردم باید کسی را انتخاب کنند که بداند چگونه از فرصت های کشور استفاده کند، اهلیت بسیار مهم است و اگر کسی با سرمایه و رانت و ارتباطات خاص وارد شد حتما نتیجه نمی دهد.

دولت باید آگاه و مشرف به مسائل باشد.

زاکانی: موتور محرک اقتصاد باید بخش خصوصی باشد

زاکانی پس از جلیلی در فرصت پاسخگویی خود گفت: بخش خصوصی را باید باور کرد. موتور محرک اقتصاد باید بخش خصوصی باشد و همه طبقات محروم و تعاونی ها نیز در اقتصاد مشارکت داشته باشند.

فاجعه دولت روحانی در دهه ۹۰ به گونه‌ای بود که رشد نقدینگی به ۱۰۱ درصد رسید. 

طبق اصل ۴۳ باید بستر کار برای مردم فراهم شود؛ در این راستا فناوری‌ها می‌توانند کارکرد جدی داشته باشند تا عموم مردم بتوانند در اقتصاد نقش داشته باشند.

پورمحمدی: ثبات مالی رمز موفقیت اقتصادی است

مصطفی پورمحمدی نیز در فرصت پاسخگویی خود گفت: معتقد هستم با توان ملی ، مدیریتی و کارشناسی می‌توان مشکلات را حل کرد اما باید همچنان به مسائل کارشناسی اهمیت دهیم. ثبات مالی رمز موفقیت اقتصادی در هرجامعه‌ای است.

هر روز خودتحریمی‌ را افزایش می‌دهیم بعد می‌خواهیم تحریم خارجی را درست کنیم؟

دنیای امروز دنیای تجربه، دانش و تخصص است. ارقام و اعداد گویا هستند. در مناسبت‌های کاری خود همواره جدی بودم اما بلند پروازی بدون پشتوانه همیشه جواب نمی‌دهد در عین حال که توان اجرایی نیز مهم است.

قاضی‌زاده هاشمی: برخی از نسخه‌های بانک جهانی به مسائل انسانی توجهی ندارد

پس از پایان دور اول پاسخگویی در بخش دوم، قاضی زاده هاشمی در نوبت دوم پاسخگویی خود گفت: ما نیز به کسب تجارب هم مثبت و هم منفی جهانی ارزش قائل هستیم اما برخی از نسخه هایی که بانک جهانی برای کشورهای آفریقایی پیچیده شده است و توجهی به مسائل انسانی ندارد.

دولت نباید با مردم رقابت کند، هرجا که دولت رقیب بخش خصوصی شده اشتباه است و بساط آن باید جمع شود. شرکت های ورشکسته را نباید به مردم واگذار کنیم بلکه باید آنها را اصلاح کنیم.

قالیباف: برای برطرف کردن اثر تحریم خارجی باید خود تحریمی را رفع کنیم

پس از قاضی‌زاده هاشمی قالیباف گفت: اگر رفع خودتحرمی را در کشور نداشته باشیم، نمی‌توانیم اثرات تحریم خارجی را برطرف کنیم.

در شهرداری تهران ۱۲ سال توفیق خدمت داشتم، اما دولت‌های نهم، دهم و یازدهم با ما همکاری نداشتند، از ما پشتیبانی نمی‌کردند و حتی قوانین مجلس را کامل اجرایی نمی‌کردند، اما در این سال‌ها خطوط مترویی زیادی تکمیل شد؛ پس می‌توانیم و می‌شود.

هم اکنون حدود ۱۸ تا ۲۲ میلیارد دلار ظرفیت سرمایه‌گذاری از طریق ارتباطات با دیگر کشور‌ها داریم که پرونده اش بلاتکلیف است.

ما می‌توانیم تحول ایجاد کنیم، قانون برنامه هفتم را باید اجرایی کنیم و ظرفیت‌های لازم برای این مهم وجود دارد.

پزشکیان: امکان برون رفت از این شرایط بدون استفاده از نظر نخبگان وجود ندارد

پزشکیان پس از قالیباف در فرصت پاسخگویی خود گفت: در دنیا مشکل نبود راه‌حل وجود ندارد بلکه مشکل کشورهای درحال توسعه، نبود انسان‌هایی است که انگیزه استفاده از روش‌های علمی و کارشناسی و تجربه شده را ندارند.

تنها نامزدی بودم که گفتم برنامه هفتم را اجرا می‌کنم، اما گفتند برنامه نداری.

اینکه ما دستاورد داریم غیر قابل انکار است اما اگر از راه‌حل‌های نخبگان استفاده نکنیم امکان برون رفت از این شرایط مهیا نمی‌شود. چرا حرف‌هایی می زنیم که نمی‌توانیم آنها را اجرایی کنیم؟

جلیلی: دولت نباید مردم را به شکل قلک نگاه کند

سعید جلیلی نیز پس از پزشکیان گفت: آیا برای فرصت‌ها برنامه ریزی کردیم و نشده است؟ بنده هم به این قائل هستم که از علم و آگاهی موجود در کشور و نیز تجربه جهانی می‌توان استفاده کرد.

دولت نباید به مردم به شکل قلک نگاه کند، بازار سرمایه باید بستری باشد که مردم به آن اعتماد کرده و در آن کار کنند. مشکلات بورس زمانی ایجاد شد که ثبات سرمایه و انضباط مالی نداشتیم.

نگاهمان به دانشگاه چه بوده که الان دانشجوها به خارج می‌روند؟

زاکانی: باید نظارت مردم بر خودمان را بپذیریم

در ادامه مناظره زاکانی در فرصت پاسخگویی خود گفت: قانون برنامه را می‌توانیم اجرا کنیم و اگر اشکالی داشته باشد قانونا آن را برطرف کنیم.

دیپلماسی منزلت طلب زمانی موفق است که ما در داخل کشور موفقیت داشته باشیم.

ما باید راه را بر مردم باز کنیم و نظارت مردم بر خودمان را بپذیریم. مردم ما خوب هستند و پای کارند مشکل از ماست که شاید حرف و عمل مان یکی نباشد.

پورمحمدی: خودتحریمی‌های داخلی باید بررسی و برطرف شود

در پایان این بخش از پاسخگویی نامزدهای انتخاباتی، مصطفی پورمحمدی گفت: خودتحریمی‌های داخلی که مکمل تحریم‌های خارجی است را باید با دقت بررسی و برطرف کنیم.

دولت‌ها موضوعیت ندارند بلکه مردم موضوعیت دارند و باید به آنها خدمت کنیم و مشکلات آنها را برطرف کنیم.

آیا بدون وفاق می‌توان مشکلات بین المللی را حل کرد؟ ما باید مشکلات‌مان را در درون و داخل کشور حل کنیم. این کشور به تمام نیروهایش نیاز دارد. باید حداقل ها را قبول کرد و به کارشناسان و مدیران مجرب احترام گذاشت.

بخش سوم مناظره با محور مهار تورم

در بخش سوم مناظره سوالاتی مانند با تورم چگونه برخورد می‌کنید، چه برنامه‌ای برای کنترل کسری بودجه خواهید داشت، برای تنظیم‌ جهت‌گیری نقدینگی به سوی تولید چه برنامه‌ای دارید، برای موضوع ناترازی بانک‌ها چه برنامه‌ای دارید و برای ناترازی بودجه چه برنامه‌ای دارید؟ توسط کارشناسان اقتصادی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پرسیده شد.

قاضی‌زاده هاشمی: یک شبه هم می‌توانیم مشکل بورس را حل کنیم

قاضی زاده هاشمی در اولین فرصت پاسخگویی خود در بخش سوم گفت: کسی‌که با بورس آشنا باشد می‌داند که مردم در بورس آینده را می‌خرند، ببینید در زمان دولت قبل از آقای رئیسی چه کسانی یک شبه بازار  را به آتش کشیدند.

اگر کار دست ما باشد حتی یک شبه هم می‌توانیم مشکل بورس را حل کنیم. اگر حرف از مردم می زنیم ابتدا باید اعتماد ما را جلب کنند.

نکته دوم که مطرح شد، اینکه جاده های ما را ببینید و با جاده های ترکیه تطبیق دهید، دوستان احیانا نهضت جاده‌سازی دولت احمدی نژاد یادشان رفته است و همچنین اقدامات خوبی در زمان شهید رئیسی صورت گرفته است.

تمام مکاتب اقتصادی و کارشناسان معتقد هستند می‌توان تورم را تک رقمی کرد. روی نرخ هشت درصد اجماع نظر وجود دارد و راه حل داخلی دارد و از دولت رئیسی شروع شده و حتما ادامه دارد.

قالیباف: حقوق مردم باید متناسب با تورم باشد

پس از قاضی‌زاده هاشمی قالیباف گفت: متاسفانه در کشور تورم بالایی در مدت طولانی داشتیم و این به کسانیکه حقوق ثابت داشتند فشار زیادی اورده است.

برای حل این مشکل باید مشکل نظام بانکی حل شود. دولت من سپر حمایتی می‌گذارد که حقوق نسبت به تورم و رشد اقتصادی به مردم داده شود.

هم اکنون نقدینگی ۸ هزار و ۲۰۰ همت است و این نقدینگی در محل تولید نرفته است باید برای رفع این معضل نیز تلاش کنیم.

اصلاح ساختار بودجه در این راستا مهم است، اصلاح نهادی بودجه و انضباط مالی مهم است. کنار این‌ها نیازمند مدیری قوی هستیم. بخش بزرگ مشکلات ما به‌دلیل بی‌تدبیری و بد تصمیم‌گیری‌ها در این بخش است.

 

پزشکیان: مشکل بورس یک‌ساله هم حل نمی‌شود

در ادامه مناظره مسعود پزشکیان گفت: باید انسجام داخلی داشته باشیم، اگر اختلاف باشد و مرزها را باز کنیم و سرمایه هم بیاوریم فایده‌ای ندارد. این تصور که یک‌سری اجنبی هستند، نادرست است و مهم مردم ایران هستند.

مشکل بورس سه روزه که هیچ حتی یک ساله هم حل نمی‌شود و این وعده‌ها در دولت شهید رئیسی حل نشد. البته این مانعی نمی شود که تلاش های شبانه روزی شهید رئیسی را نادیده گرفت اما اینکه چرا حل نشد دلایل علمی هم دارد.

دولت نباید به بانک‌ها دستور دهد که پول چاپ کنند.

جلیلی: دولت باید بداند گردش پول و حرکت آن در مسیر اقتصاد چگونه است

پس از پزشکیان، سعید جلیلی در فرصت پاسخگویی خود گفت: تورم مانند کرونا نیست و معضلی است که هم مسئله و هم راه‌حل هایش مشخص است. سوال این است که چرا در کشور ما تا این حد ماندگار شده است.

برای رفع این نقیصه باید دولت بتواند در ریال حاکمیت داشته باشد و بداند گردش پول در کجاست و چگونه خرج می شود تا آن را مدیریت کند.

حتما باید آن سامانه‌هایی که لازمه حاکمیت ریال است مانند سامانه جامع تجارت و رفاه ایرانیان و مودیان تکمیل شده و با هم ارتباط بگیرند تا تفوق لازم را داشته باشید، رئیس جمهور مقتدر باید اراده لازم برای رفع ناترازی بودجه و بانک‌ها را داشته باشد.

زاکانی: باید نقدینگی را در مسیر درست هدایت کنیم

در ادامه مناظره زاکانی گفت: رشد نقدینگی به ذات ضرر ندارد و اگر هدایت شود برای ما فایده دارد، در همین راستا، هفته قبل ساخت ۳ هزار و ۲۰۰ مسکن در تهران را آغاز کردیم که قطعا در هدایت سرمایه‌ها به این سمت مفید است.

اگر مشارکت مردم لازم است باید آن‌ها را در اقتصاد شریک کنیم، در تولید انرژی باید افزایش داشته باشیم، اما از خام فروشی نیز جلوگیری شود.

دولت آقای روحانی یک مخروبه را تحویل داد و هنر شهید رئیسی بود که این قضیه را سامان دهد.

پورمحمدی: تورم با کنترل نقدینگی کاهش می‌یابد

مصطفی پورمحمدی پس از زاکانی در فرصت پاسخگویی خود گفت: تورم و نقدینگی ریشه های مشترکی دارد، با کنترل نقدینگی می‌توان تورم را کاهش داد.

ما نیازمند مدیر قوی هستیم مگر می‌توان کار را به افراد ناتوان سپرد؟ رئیس جمهور باید قدرت ایجاد وفاق، تحریک کنندگی اجتماعی و اعتماد سازی اجتماعی داشته باشد، در این صورت می‌تواند مردان قوی را دور خود جمع کند.

امنیت فکری، حقوقی و مالکیت نیز از لازمه‌های مدیریت قوی است،  باید منظومه فکری اقتصادی خود را مشخص کرده و برنامه‌هایمان را به مردم بگوییم.

پس از پایان بخش اول فرصت نامزدها، بخش دوم پاسخگویی به سوالات توسط قاضی‌زاده هاشمی آغاز شد.

قاضی‌زاده هاشمی: ثبات ارزی فعلی به‌دلیل اقتدار سیاسی ایجاد شده است

قاضی‌زاده هاشمی در این بخش گفت: برای مهار تورم باید سه مسئله پول مالی کشور، موضوع بهره‌وری و مسائل سیاسی را حل کنیم.

اینکه در بازار ارز ثبات داریم به‌خاطر اقتدار سیاسی ماست آنهم اقتدار درون‌زا نه برون‌زا که با یک سخنرانی یک‌دفعه همه چیز به هم بریزد.

باید جلوی تسهیلات سفارشی در بانک‌ها را بگیریم. باید برای رفع مشکلات مردم بانک قرض الحسنه ایجاد کنیم و برای رفع مشکلات کشور نیز بانک توسعه راه‌اندازی کنیم.

قالیباف: بودجه مربوط به زندگی مردم است

در ادامه مناظره قالیباف گفت: وقتی بودجه می‌نویسیم، می‌گوییم بودجه دولت، این خیلی اشتباه است؛ بودجه، بودجه زندگی مردم است.

خلق پول از کجا اتفاق می‌افتد؟ از سفره مردم. مالیات را از تورم می‌گیرند اما مالیات از مردم گرفته می‌شود لذا اینجاست که باید مدیر قوی و با سابقه و با برنامه در جایگاه ریاست جمهوری حاضر شود.  
رئیس جمهور قوی فقط فردی تصمیم‌گیر نیست، باید بداند و تصمیم‌سازی را به نخبگان بسپارد.

پزشکیان: برای اصلاح نظام بانکی باید بر وام‌های کلان نظارت داشته باشیم

پزشکیان در ادامه مناظره و فرصت پاسخگویی خود گفت: ما هوای داخل را نداریم و فقط گروه خاصی را مدیر می دانیم حال آنکه مشکل  بزرگ ما در کشور مدیریت است.

عامل اصلی ایجاد تورم دولت‌ها هستند، کسری بودجه و بزرگ شدن دولت نیز جزو بزرگترین عوامل هستند.

همین الان ۳۰۰-۴۰۰ میلیارد تومان کسری بودجه داریم، واقعیت این است که ما خود مقصر هستیم.  

اگر بخواهیم اصلاح نظام بانکی کنیم باید نظارت بر وام‌های کلان داشته باشیم. بانک‌ها موظف هستند قاعده گذاری کنند و نباید قیمت گذاری کنند، دولت نباید سراغ بازار بدهی برود.

جلیلی: بخش مهمی از تورم کشور به قیمت ارز مربوط می‌شود

پس از پزشکیان سعید جلیلی گفت: مردم نسبت به تورم موضع دارند و از بابت آن در رنج هستند.

یک بخش مهم تورم کشور به‌ویژه در سال های اخیر ناشی از قیمت ارز است، در سال های اخیر هرگاه قیمت ارز بالا رفته ، قیمت سایر کالاها بالا رفته است.

در روند کنترل بازار ارز، مجموعه اقداماتی وجود دارد که دولت آینده اگر آن‌ها را رعایت کند موفق به کنترل شرایط می‌شود.

باید اولویت های ارزی مشخص شود و همچنین بررسی کنیم ارزها به آن سمت می روند یا خیر؟ یک کار دولت این است که باید اولویت‌ها را در این زمینه بداند.

زاکانی: کارآمدی حاصل توانمندی و پاکی است

زاکانی پس از اظهارات جلیلی در فرصت پاسخگویی خود گفت: باید به سمت پول ملی و ارزش بالای آن رفت. اموراتی که وجود دارد حالت تسکین دارد و درمان آن جای دیگر است.

کارآمدی جمع بین توانمندی و پاکی است، که اگر دو عامل را با هم نبینیم دچار مشکل می‌شویم.

بنزین صبح جمعه یادمان نرفته است. روزی ۷۰۰ نفر در زمان کرونا کشته می‌دادیم تا اینکه شهید رئیسی روی کار آمد.

پورمحمدی: باید اقتصاد مقاومتی را جدی بگیریم

پس از زاکانی، پور محمدی گفت: مشارکت آحاد جامعه در اقتصاد و مردمی‌سازی اقتصاد بسیار مهم است، باید توانمندسازی اقتصاد مردمی را سرلوحه کار خود قرار دهیم.

در این رابطه اصل ۴۴ اصلی بسیار مترقی در این زمینه است.

مالکیت را باید در بازار سهام و بورس به مردم برگردانیم، تلقی بنده این است که باید اقتصاد مقاومتی را که رهبر انقلاب با درایت کامل ابلاغ کردند را جدی بگیریم، از سوی دیگر باید در اقتصاد جهانی سهم بازیگردانی به خود اختصاص دهیم.

قاضی‌زاده هاشمی: هیچ تصمیمی مهمی در جهان بدون مشارکت و حضور ایران گرفته نمی‌شود

قاضی زاده هاشمی با شروع دور دیگری از پاسخگویی نامزدهای انتخاباتی و در بخش جمع‌بندی گفت: بنده فکر می‌کردم در زمان مناظرات باید از برخی دستاوردهای دولت شهید رئیسی مظلوم دفاع کنم اما امروز متوجه شدم ظلم بزرگتری وجود دارد مبنی بر اینکه دستاوردهای کشور زیر سوال می‌رود.

شهریور ۱۴۰۰ نرخ تورم ۴۶ درصد بود و اردیبهشت امسال به ۳۷ درصد رسیده است.

انگار ما کارشناس نداریم و باید وارد کنیم، بله باید از تجارب جهانی استفاده کنیم ما میدان‌دار بزرگ جهانی هستیم و هیچ تصمیمی مهمی در جهان بدون مشارکت و حضور ایران گرفته نمی‌شود.

امامین انقلاب مردم را باور داشته و دارند و کارهای بزرگی با کمک مردم انجام دادند.

قالیباف: باید برای حداقل ۵ دهک از جامعه سپر حمایتی داشته باشیم

قالیباف در بخش جمع‌بندی گفت: اولین جایی که اساس تحول است مردم هستند و نقش مردم در تحول مهم است.

کارآفرینان و صاحب نظران و به‌خصوص جوانان در حوزه دانش بنیان، باید بر صدر بنشینند.

باید رفع تحریم را هم دنبال کنیم، تورم نتیجه‌ی سیاستگذاری‌های دولتی‌هاست، باید یک سپر حمایتی برای حداقل ۵ دهک از جامعه درست کند.

باید حقوق مردم به اندازه تورم باشد و این موضوع را باید تا زمان کاهش تورم ضمانت کنیم.

پزشکیان: من هیچ ربطی به دولت روحانی نداشتم

پزشکیان در این بخش از زمان پاسخگویی خود گفت: خزانه دولت را در اتاق تمام شیشه‌ای قرار می‌دهم.

نظام چند نرخی منشا فساد است به سمت حذف نظام چند نرخی که منشا فساد است حرکت می‌کنم البته شک وارد نخواهم کرد.

من هیچ ربطی به دولت روحانی نداشتم، هر دولتی معایب و مزایایی داشته، تخریب یکدیگر به نفع انقلاب نیست.

باید یک نظام تامین اجتماعی مطمئن باید برای مردم وجود داشته باشد، باید برنده برنامه های دولت فقرا باشند.

جلیلی: فرصت‌های امروز ما در سیاسیت خارجی کم‌نظیر است

جلیلی پس از پزشکیان در جمع‌بندی اظهارات خود گفت: نه تنها رئیس جمهور باید مشکلات را حل کند بلکه باید کشور را پیشرفت و جهش بدهد.

رئیس جمهور باید اولویتش مشخص باشد و علت مشکلات را بداند و فرصت‌ها را بشناسد. رئیس جمهور باید فراتر از تک تک مشکلات، در یک چارچوب کلی برنامه‌ای داشته باشد.

 انضباط مالی بسیار مهم است، مشارکت دادن همه مردم بسیار مهم است.

امروز فرصتهایمان در سیاست خارجی و تعاملات گسترده با جهان کم نظیر است.

زاکانی: مردم سکته می‌کنند اگر فکر کنند دوباره می‌خواهند به دهه ۹۰ برگردند

پس از جلیلی، زاکانی در این دور از مناظره گفت: کشور مدیری می‌خواهد که هم سلامت باشد و هم با فساد مبارزه کند و عرضه کار داشته باشد.

ما در تهران آمدیم شهردار وقت گفت شما به سر ماه نمی کشید اما شد.

به اعتقاد من برای اینکه کار کشور به‌سمت خیر و صلاح پیش برود نیاز به کار کارشناسی است، شهید رئیسی چک برجام را نقد کرد. مردم سکته می‌کنند اگر فکر کنند دوباره می‌خواهند به دهۀ نود برگردند.

پورمحمدی: دولت باید سر راه فعالیت‌های اقتصادی مردم نباشد

مصطفی پورمحدی به‌عنوان آخرین نامزد در بخش جمع‌بندی مناظره اول گفت: مهمترین ویژگی مورد انتظار برخورداری از انسجام در همه حوزه های سیاسی و اجتماعی است.

دولت وظیفه‌ای جز ایجاد امنیت و تامین زندگی توام با رفاه و عزت و آرامش برای مردم ندارد.

دولت باید سر راه فعالیت‌های اقتصادی مردم نباشد و باید در زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری کند. اگر به مردم بها ندهیم و صادق نباشیم مردم به ما اعتماد نخواهند کرد.

دولت یک پیمانکاری و بنگاه‌داری نیست؛ مدیریت یک بیمارستان و شهر و موسسه و پژوهشکده نیست؛ دولت مجموعه ظرفیت‌های یک کشور و تاریخ و فرهنگ و هویت و تمدن است.

انتهای پیام/



ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۸
0
0
توسط کارشناسان محترم درمورد تورم همراه با رکود پرسش نشد
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *