محدودیت برای رای دادن در آمریکا؛ فرصتهای نابرابر آموزشی برای افراد بهحاشیه رانده شده
خبرگزاری میزان - «اشوینی کی.پی»، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اشکال معاصر نژادپرستی، تبعیض نژادی، بیگانههراسی و عدم تحمل مرتبط، دیدار ۱۴ روزهای از روز ۳۱ اکتبر تا ۱۴ نوامبر (۹ تا ۲۳ آبان) از آمریکا داشته است.
این گزارشگر ویژه سازمان ملل در پی دیدار ۲ هفتهای خود، بیانیهای را منتشر کرد.
برای مشاهده بخش نخست گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره آمریکا اینجا کلیک کنید.
محدودیتهای رای دادن
گزارشگر سازمان ملل، میگوید: یکی از راههایی که نژادپرستی سیستماتیک و برتری سفیدپوستان حفظ میشود، مسدود کردن توانایی گروههای دیگر است.
«اشوینی»، گفت: از گروههای نژادی و قومی گرفته تا انباشته شدن قدرت سیاسی، من از گزارشهایی مبنی بر تداوم آنها وحشت دارم.
به گفته وی، تلاشهای قانونی در سطح ایالتی برای سرکوب آرای کسانی که از گروههای نژادی به حاشیه رانده شدهاند از جمله علیه سیاهپوستان، مردم بومی، و افراد با منشاء اسپانیایی و لاتینتبار وجود دارد.
براساس گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل، بیش از ۱۰۰ بخش از قوانین ایالتی پس از تصمیم دادگاه عالی آمریکا در سال ۲۰۱۳ در آلاباما از جمله بخش ۴ (ب) قانون حقوق رای ۱۹۶۵ را از بین برد، مورد توجه من قرار گرفت و تکنیکهای سرکوب رایدهندگان عبارتند از تداوم محدودیتهای رایدهی برای افرادی که محکومیتهای جنایی دارند، قوانین محدود کننده شناسه رایدهنده، محدود کردن دسترسی به محلهای رایگیری و کاهش رایگیری زودهنگام و غیرحضوری.
وی میافزاید: چنین قوانین و رویههایی افراد را از استفاده از حق اساسی خود در رای دادن باز میدارد؛ سلب حق رای تعداد زیادی از گروههای نژادی و قومیتی آنها در تضاد آشکار هستند؛ استانداردهای حقوق بینالمللی حقوق بشر، از جمله کنوانسیون بینالمللی همه اشکال رفع تبعیض نژادی (ICERD) و میثاق بینالمللی مدنی و سیاسی حقوق (ICCPR) و اصول و هنجارهای اساسی دموکراتیک.
گزارشگر ویژه سازمان ملل، گفت: من از آمریکا میخواهم که فورا توصیههای اخیر کمیته رفع تبعیض نژادی و کمیته حقوق بشر را در این زمینه از جمله بازگرداندن کامل و فوری قانون حقوق رای ۱۹۶۵ اجرا کند.
تبعیض نژادی در آموزش
«اشوینی» در بخشی دیگر میگوید: ماده ۵ کنوانسیون بینالمللی، همه اشکال رفع تبعیض، برابری در بهرهمندی از چندین حقوق از جمله حق آموزش را پیشبینی میکند و با وجود چنین حمایتهایی، تفکیک عمیق آموزشی و قشربندی براساس نژاد و قومیت در آمریکا ادامه دارد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل، ادامه داد: من از تصمیم دادگاه عالی فدرال آمریکا در سال ۲۰۲۳ در پرونده علیه دانشگاه هاروارد بسیار ناامید هستم؛ نابرابریها، از جمله جداسازی عمیق آموزشی و قشربندی که بهشدت دسترسی را به آموزش عالی و مزایایی که بسیاری از دانشگاهها در طول تاریخ از بردهداری تاکنون به دست آوردهاند، شکل میدهد؛ میخواهم به آمریکا یادآوری کنم که ماده ۲ کمیته رفع تبعیض دولتهای عضو را موظف میکند که اقدامات مشخص را برای اطمینان از توسعه و حمایت کافی از گروههای نژادی خاص یا افراد متعلق به آنها، بهمنظور تضمین برخورداری کامل و برابر آنها از حقوق بشر اتخاذ کنند.
وی تاکید کرد: من به پتانسیل تحولآفرین آموزش عالی برای کمک به پایان دادن به چرخههای نسلی فقر اعتقاد دارم که میتواند برای افرادی که از نژاد و قومیت به حاشیه رانده شده هستند، دسترسی به فرصتها را فراهم کند.
این مقام سازمان ملل، بیان کرد: گروهها برای به دست آوردن قدرت اقتصادی و سیاسی و برهم زدن نژادپرستی نظاممند، هیئتهای دانشجویی متنوع دارند؛ پتانسیل افزایش تجارب آموزشی همه و کمک به ایجاد بردباری اجتماعی و احترام به تفاوت و تنوع.
وی اظهار کرد: من از نهادهای فدرال و ایالتی آمریکا میخواهم که چنین تلاشهایی را ادامه داده و گسترش دهند؛ من همچنین از دانشگاههای آمریکا میخواهم هر کاری را در چارچوب قانون انجام دهند تا مسیرهایی برای آنها ایجاد کنند. دسترسی به آموزش عالی میتواند راهی برای جبران خسارت به دانشجویان سیاهپوست باشد.
فقر و نابرابری اقتصادی
«اشوینی» بخشی دیگر از بیانیه خود را به موضوع فقر و نابرابری اقتصادی در آمریکا اختصاص داده و میگوید: من نگران گزارشهایی هستم که درباره حضور بیش از حد سیاهپوستان، بومیها در میان جمعیت فقیر دریافت کردم.
به گفته وی، من میخواهم به دولت آمریکا یادآوری کنم که آنها طبق ماده ۲ کمیته رفع تبعیض، تعهدات گستردهای دارند تا اقدامات مؤثر و فوری علیه این مشکل انجام دهند؛ از جمله درباره مواردی که به نابرابری اجتماعی و اقتصادی مربوط میشود.
گزارشگر ویژه سازمان ملل، اضافه کرد: نگرانیهای من در مورد چنین نابرابریهایی با گزارشهایی در مورد جرمانگاری فقر تشدید میشود؛ بهموجب آن جرایم کوچک، مانند رانندگی بدون گواهینامه یا ناتوانی در پرداخت جریمههای معوق مدنی و هزینهها برای حبس افراد در سیستم عدالت کیفری استفاده میشود؛ جرمانگاری فقر از این طریق به محرک حبسهای دستهجمعی تبدیل میشود، که اغلب مردم را فقیرتر میکند.
این مقام سازمان ملل در بخشی دیگر گفت: مظاهر مختلف نژادپرستی نظاممند متقابلا یکدیگر را تقویت و ترکیب میکنند و من همچنین عمیقا نگران گزارشهای مربوط به درآمدهای نژادی قابل توجه و شکاف ثروت ناشی از عواملی مانند تبعیض شغلی و نژادپرستی نظاممند هستم که توانایی خانوادهها را از نظر نژادی محدود میکند و جوامع به حاشیه رانده شده برای ایجاد ثروت نسلی و استخراج و بهرهبرداری صریح از منابع این جوامع را محدود میکند.
انتهای پیام/