تربیت دانشجوی پزشکی در ایران گران است

0:10 - 17 مهر 1394
کد خبر: ۸۵۲۹۲
دسته بندی: جامعه ، عمومی
خبرگزاری میزان- وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم مراقبت از بیماری‌های متابولیک و ناهنجاری‌های مادرزادی در کودکان در عین حال به موضوع مرگ و میر کودکان و مادران اشاره کرد و گفت: باید نسبت به این موضوع حساسیت زیادی در سیستم بهداشت و درمان کشور وجود داشته باشد.

به ، سیدحسن هاشمی در مراسم بیست‌وهفتمین همایش بین‌المللی بیماری‌های کودکان و سیزدهمین همایش پرستاری و طب کودکان با بیان اینکه بدون تردید امروز کشوری قدرتمند است که دانش بیشتری دارد، گفت: دیگر قدرت کشورها به منابع طبیعی نیست و آنچه که امروز حرف اول را در دنیا می‌زند نیروی انسانی، علم و دانش بشر است و کسانی در دنیا آقایی می‌کنند که توانمندی‌ها و دانش بیشتری دارند. بنابراین تفاوت است میان کسانی که می‌دانند و کسانی که نمی‌دانند. از منظر دین و عقل کسانی که می‌دانند و دانش خود در اختیار بشر قرار می‌دهند خدوم و عزیزتر هستند.

وی با بیان اینکه در طول دو سال گذشته همراهی بی‌منت زیادی از سوی اساتید رشته طب کودکان را شاهد بودیم، گفت: در طب کودکان تحولات زیادی اتفاق افتاده و موانعی هم وجود دارد. امیدواریم در گام چهارم طرح تحول سلامت بتوانیم بخشی از این موانع را اصلاح کنیم.

هاشمی افزود: یکی از مشکلات بعد از انقلاب در حوزه پزشکی گسترش بی‌رویه دانشگاه‌ها و وجود بی‌برنامگی در برخی رشته‌ها بوده است و از آنجایی که رشته ما با جان انسان‌ها سروکار دارد آسیب بیشتری می‌بیند. خوشبختانه وزارت بهداشت در این دوره موفق شد با مصوبه‌ای که در شورای عالی انقلاب فرهنگی گذرانده شد جلوی این کار را بگیرد. حدود 37 سال پیش تنها پنج مرکز تربیت دانشجوی پزشکی وجود داشت اما در حال حاضر بیش از 91 دانشکده طب داریم و از این منظر آسیب زیادی به سلامت مردم وارد خواهد شد. خوشبختانه اکنون پذیرفتند که در هر استان یک دانشگاه باشد و سایر دانشگاه‌هایی که از قبل وجود داشتند به صورت اقماری باشند در عین حال توسعه‌ای هم نداشته باشند.

وی با تاکید بر لزوم تقویت بخش خصوصی در حوزه علوم پزشکی گفت: شاید ضرورت دارد که بخش خصوصی برخلاف گذشته که موانعی برای حضورش در حوزه آموزشی وجود داشت در این حوزه تقویت شود. درست نیست افراد با صرف هزینه‌های زیاد و مشکلات اجتماعی متعدد مشغول به تحصیل شوند و باید اجازه داد افرادی که در جامعه پزشکی هستند بتوانند دانشگاه‌هایی دایر کنند تا شاید بتواند از امتزاج دانشجوی پولی و غیرپولی جلوگیری کرد.

وزیر بهداشت یکی از اصلاحات بزرگ در حوزه آموزشی را توجه به کیفیت عنوان کرد و افزود: قدم اول این موضوع پرهیز از گسترش دانشگاه‌هاست که به صورت سلیقه‌ای در برخی شهرها اتفاق افتاده است که خوشبختانه در این دولت از آن پیشگیری شد.

هاشمی به طول دوره برخی رشته‌های تخصصی علوم پزشکی اشاره و اظهار کرد: بردهایی که در کشور وجود دارند تاثیرگذارند. ما فکر می‌کنیم تربیت دانشجوی پزشکی، متخصص و به ویژه فوق‌تخصص در کشور بسیار گران و طولانی‌مدت است و باید در برخی رشته‌ها طول دوره کاهش یابد و در برخی رشته‌هایی که داوطلب کمتری دارد باید طرح با دوره ادغام کنیم تا استقبال بیشتری از آنها وجود داشته باشد.

وی با اشاره به لزوم بازنگری در رشته کودکان گفت: این کاری است که در دنیا انجام گرفته است و در کشوری مانند آمریکا تربیت متخصص و فوق‌تخصص به این میزان گران نیست. ما که در طب اکثراً مدل آمریکایی را دنبال می‌کنیم باید در طول دوره نیز یک بازنگری داشته باشیم.

هاشمی با اشاره به موضوع نیروی انسانی، طرح نیروی انسانی را اجباری غیرمنصفانه دانست و افزود: امیدواریم بتوانیم این معضل را برای افرادی که برای این رشته تحصیل می‌کنند نه‌تنها در پزشکی بلکه در پرستاری و پیراپزشکی حل کنیم. کشور در یک دوره به دلیل نیاز شدید مجبور بود چنین قانونی را وضع کند اما در درازمدت با اجباری که اخیراً ایجاد شده و 30 درصد جمعیت دانشگاه‌ها باید افراد بومی باشند شاید بتوان مشکل طرح نیروی انسانی را در یک پروسه 10 تا 15 ساله حل کرد.

وزیر بهداشت با بیان اینکه معیشت همکاران ما در طب کودکان باید در ارزش‌گذاری نسبی خدمات جست‌وجو شود، گفت: امیدواریم در این دو سال باقی‌مانده از عمر دولت شورای عالی بیمه به رشته‌های غیرجراحی نیز توجه بیشتری کنند.لزوم مراقبت از بیماری‌های متابولیک و ناهنجاری‌های مادرزادی در کودکان

هاشمی در ادامه به برخی مشکلات وزارت بهداشت در حوزه طب کودکان اشاره و اظهار کرد: باید درباره بیماری‌های متابولیک و ناهنجاری‌های مادرزادی که در کودکان کم نیستند، مراقبت کنیم. سالانه 70 هزار ناهنجاری به مجموعه بیماران اضافه می‌شود بنابراین باید کمک کنیم تا در کشور خدمتی به نام توانبخشی ایجاد شود. ما در زمینه توانبخشی متخصص و متولی داریم اما خدمتی در این زمینه وجود ندارد و تراژدی‌های زیادی را در این باره شاهد بودیم بنابراین می‌توان همانطور که در بحث تالاسمی کمک وافری شد و در حال حاضر با کاهش 10 درصدی تولد تالاسمی نسبت به گذشته مواجهیم می‌توان در زمینه ناهنجاری‌های کودکان نیز که مصیبت بزرگی برای خانواده‌هاست، کمک کرد.

هاشمی در ادامه به موضوع تغذیه کودکان نیز اشاره کرد و گفت: دیروز از کم‌خوری رنج می‌بردیم و امروز از پرخوری. شیوع افزایش وزن در ایران چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان زیاد است به طوری که افزایش 60 درصدی وزن کودکان روستایی و شهری طی 10 سال نشان می‌دهد که ما روند خوبی را طی نمی‌کنیم آن هم در شرایطی که بیش از 70 درصد ایرانیان بر اثر بیماری‌های غیرواگیر از بین می‌روند. در حال حاضر 50 درصد مرگ‌ومیرها را سکته‌ها و بیماری‌های قلبی و عروقی شامل می‌شوند و اضافه وزن نیز معضلی است که به آنها اضافه شده است.

وی افزود: برنامه‌های وزارت بهداشت تا زمانی که تغییری در فرهنگ عمومی و رفتار مردم ایجاد نشود، موثر نخواهد بود. سوانح نیز یکی از علل مرگ و میر در کشور است اما زمانی که هر کدام از این معضلات را نگاه می‌کنیم می‌بینیم که قابل پیشگیری هستند و می‌توانند باعث کاهش مرگ و میر کودکان شوند.

هاشمی ضمن ابراز امیدواری نسبت به حداقل رسیدن مرگ و میر کودکان در کشور تاکید کرد که باید نسبت به مرگ و میر حساسیت داشته باشیم اگر این موضوع عادی تلقی شد، بسیار بد است. مثلاً ما در وزارت بهداشت برای هر مرگ و میر مادر در کنار روند معمولی که طی می‌شود تیمی را از وزارت بهداشت اعزام می‌کنیم. در بعضی مواقع واقعا مقصر هستیم بنابراین باید نسبت به مرگ و میر حساسیت داشته باشیم.

وی از اضافه شدن تعداد قابل توجهی ان‌آی‌سی‌یو و پی‌آی‌سی‌یو در سراسر کشور خبر داد و مطرح کرد: رشته طب کودکان رابطه تنگاتنگی با رشته زنان و مامایی دارد و در حال حاضر که زایمان طبیعی ترویج می‌شود باید مراقب باشیم که مرگ و میر کودکان و آسیب به آنها افزایش پیدا نکند. البته میزان مرگ و میرها در سال گذشته کاهش داشته و مانیتورینگ در وزارت بهداشت انجام می‌شود.

هاشمی در خاتمه به موضوع پرستاری طب کودکان نیز اشاره کرد و افزود: امیدواریم در حوزه پرستاری نیز بتوانیم تحولی ایجاد کنیم چراکه در حوزه پرستاری کارهای بر زمین مانده زیاد است و گاهی سایه مسائل صنفی در این حوزه آنقدر سنگین بوده که از مسائل آموزشی غافل شدند. بنابراین امیدواریم در حوزه آموزش پرستاری نیز تحولی ایجاد شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *