ایران با یک تیم کامل در مذاکرات ۱+۴ حاضر میشود/ امشب؛ ورود مدیرکل آژانس انرژی اتمی به تهران
- سعید خطیبزاده امروز در نشست خبری هفتگی، ضمن گرامیداشت هفته بسیج اظهار داشت: پایهگذاری بسیج از مقاطع معنادار انقلاب اسلامی و پدیدهای بسیار سرنوشتساز و تاریخساز در تاریخ معاصر این کشور بود؛ بسیجی که عصاره یک ملت بود و به فرموده مقام معظم رهبری تا این رکن هست، نظام اسلامی هست تهدید نخواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و احتمال صدور بیانیه علیه ایران، گفت: امشب سفر آقای گروسی به تهران انجام میشود. روابط ایران و آژانس همواره فنی، در چارچوب پادمان، اساسنامه و همچنین رویههای آژانس بوده است و امیدواریم این سفر همانند سفرهای قبلی سازنده باشد.
وی اضافه کرد: ما همواره توصیه کردیم آژانس در مسیر همکاریهای فنی باقی بماند و اجازه ندهد برخی کشورها جهتگیریهای سیاسی خود را به نام آژانس جلو ببرند. ما در چارچوب تحولات و بر اساس شرایط تصمیمات لازم را اتخاذ میکنیم.
خطیبزاده با بیان اینکه سفر قای گروسی سفری است که من از چند وقت پیش هم خبر آن داده بودم و تاریخ مشخص شده و دستور کار هم از طرف ایران مشخص بود، افزود: البته دستور کاری هم از طرف آژانس وجود دارد. موضوعاتی مابین ایران و آژانس هست که ما همواره سعی کردیم در چهارچوب فنی آن را حل و فصل کنیم. از آژانس هم خواستیم که در همان چارچوب کار را جلو ببرد؛ این سفر هم در ادامه آن موضوع است. هیچ سفر دیپلماتیک انجام نمیشود مگر دستور کار مشخصی داشته باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: آژانس به خوبی میداند تمام خرابکاریها و اعمال تروریستی که توسط رژیم صهیونیستی در خاک ایران صورت گرفته و متاسفانه با سکوت برخی کشورهای مدعی هم همراه بوده است، تاثیر قابل توجهی بر برخی ابعاد فنی گذاشته است. این موضوع بین ما و آژانس در سطح خود و در چارچوب مشخص پیگیری شده است.
وی همچنین درباره اظهارات برخی کشورهای اروپایی در آستانه آغاز مذاکرات، گفت: برخی کشورها در مواضع رسانهای خود، در روزهای نزدیک به آغاز مذاکرات وین، برخی اشتباهات محاسباتی دارند و فکر میکنند میتوانند با برخی از ادعای رسانهای جای مجرم و متهم را عوض کنند. به نظر میرسد بهتر از همه این است که بر گفتوگوهای وین متمرکز شویم. طرفهای مقابل به خوبی میدانند که تمرکز ما بر رفع تحریمهای یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی که بر ایران اعمال شده است.برخی کشورها در مواضع رسانهای خود، در روزهای نزدیک به آغاز مذاکرات وین، برخی اشتباهات محاسباتی دارند و فکر میکنند میتوانند با برخی از ادعای رسانهای جای مجرم و متهم را عوض کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره پیوستن مجدد سوریه به اتحادیه عرب، افزود: سوریه یکی از کنشگران مهم و غیرقابل حذف در جهان عرب است. در چارچوب سازمانهای منطقهای و سازمانهایی که در حوزه کشورهای عربی و اتحادیه عرب، فعال بوده است.
وی افزود: برخی کشورها به طور فعال تلاش کردند و فشار بر این اتحادیه آوردند که سوریه را از حذف کند؛ اما مسیر چند ماه گذشته نشان میدهد کشورهای مختلف به این باور رسیدهاند که سوریه نه قابل حذف است و نه به نفع خودشان و جهان عرب است که سوریه به عنوان یک کنشگر موثر حذف شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: ایران ۴ میلیون نفر از بیجاشدگان افغانی را میزبانی کرده است؛ اما این شرایط نمیتواند ادامه پیدا کند. با توجه به عدم مسئولیتپذیری بعضی از سازمانهای بینالمللی و همراهی آنها، تلاش میکنیم که مردم افغانستان در داخل خود افغانستان این کشور را بسازند و شرایط مناسبی داشته باشند.
خطیبزاده درباره اظهارات اخیر دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس برای حضور این کشورها در مذاکرات وین، بیان داشت: موضع ما کاملا روشن است؛ آنچه که در وین انجام خواهد شد، با تمرکز بر رفع تحریمهایی است که به صورت یکجانبه، فراسرزمینی، ظالمانه و غیرقانونی علیه ایران اعمال شده است.آنچه که در وین انجام خواهد شد، با تمرکز بر رفع تحریمهایی است که به صورت یکجانبه، فراسرزمینی، ظالمانه و غیرقانونی علیه ایران اعمال شده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: اگر کشورهای حوزه خلیج فارس هم فکر میکنند که گفتوگویی متفاوت از این داریم، باید به یاد داشته باشند که هم دستور کار وین و هم دستور کار منطقه روشن است. همانطور که با کشورهای منطقه درباره منطقه گفتوگو میکنیم، در خصوص رفع تحریمهای ظالمانه هم با طرفهایی صحبت میکنیم که یا مسئول هستند یا بر اساس چارچوبهای قانونی، طرفیتی در این گفتوگو دارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه خبرهای خوب دیگری هم درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان در راه است، اضافه کرد: جمهوری آذربایجان این سفر را مبنایی برای عملیاتی کردن برخی پروژهها قرار داده بود و ما هم با همین رویکرد آن را پیگیری کردیم. سفرهایی که طی چند هفته آینده و در سطوح مختلف، بین کشور خواهیم داشت.
خطیبزاده همچنین درخصوص دیدار روسای جمهور ایران و جمهوری آذربایجان در حاشیه اجلاس سران اکو، تصریح کرد: طبیعی است که سران دو کشور به صورت دوجانبه و چندجانبه به عنوان کشورهای همسایه با هم دیدار داشته باشند؛ دیدار آقای علیاف و آقای دکتر رئیسی هم در همین چارچوب، بسیار طبیعی است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با یک اراده جدی برای رفع تحریمهایی که ضد مردم ایران اعمال شده، با یک تیم کامل عازم وین خواهد شد و امیدواریم که طرفهای مقابل هم به جای شبههافکنیهای رسانهای یا برخی عملیاتهای روانی که ظن خودشان شاید بتوانند در آستانه آغاز مذاکرات بین یک ماهی از این آبهای آلوده که درست میکنند بگیرند، سعی کنند با یک اراده خوب، برای دستیابی به یک توافق عملی و جامع الاطراف در خصوص رفع تحریمهای ظالمانه به وین بیایند.ایران با اراده جدی برای رفع تحریمهایی که علیه مردم ایران اعمال شده با یک تیم کامل عازم وین میشود
خطیبزاده تصریح کرد: هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان وظیفه دارد که صلح، ثبات و امنیت را در افغانستان برقرار کند و ایران هم با همین رویکرد حفظ و صیانت از مردم افغانستان با همه اطراف در افغانستان به ویژه هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان، در ارتباط بوده است.
خطیبزاده افزود: هم چین به سیاستها، منافع و نگزانیهای جمهوری اسلامی ایران احترام گذاشته و هم ایران به منافع سیاستها و نگرانیهای جمهوری خلق چین، احترام گذاشته است و ما فکر میکنیم باید در همین چارچوب به کلیه روابط ایران و چین نگاه شود.
وی ادامه داد: آنچه که بین چین و کشورهای دیگر در حوزه خیج فارس انجام میشود، هم به ثبات و هم به صلح منطقه کمک میکند و ما از این که گفتوگوهای چند جانبه در فرمتهای مختلف برگزار شود، استقبال میکنیم.
وی درباره اظهارات برخی مقامات ایالات متحده در منامه، گفت: من فکر میکنم مدیرکل خاورمیانه آمریکا با اظهارات ضد ایرانی خود صورتحساب گرانی را برای برخی کشورهای منطقه میفرستند؛ اینها جملات و کلماتی است که پشت سر آنها صورتحساب وجود دارد و هیچ ارزش دیگری ندارد و احتمال دارد که باز هم ایالات متحده به دنبال فروش سلاحهای بیشتر به برخی کشورها باشد.مدیرکل خاورمیانه آمریکا با اظهارات ضد ایرانی خود صورتحساب گرانی را برای برخی کشورهای منطقه میفرستند
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: من به کشورهای منطقه نصیحت میکنم که محل این چنین داد و ستدهایی نشوند. مردم این منطقه و کشورها بیش از این پولهایی را که خرج این کلمات و جملات میکنند، مستحق هستند.
خطیبزاده درباره آخرین وضعیت پیگیری تعرض به سرکنسولگری ایران در هامبورگ، بیان داشت: ما این را محکوم کردیم تعرض محدودی بوده که دولت آلمان هم از طریق سفیرش آن بلافاصله بعد از اینکه ما به وزارت امور خارجه فراخواندیم، مراتب تأسف خود را به دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده و این تعرض محدود ولی مهم که ناقض کنوانسیون وین است، با کمک دولت آلمان پیگیری میشود.
وی گفت: باید بدانند که جهان فراموش نکرده که این ایالات متحده بود که از برجام خارج شده و این دولت فعلی ایالات متحده است که همچنان سیاستهای شکست حداکثری را ادامه میدهد. همزمان که پیغامهای متناقض برای ما میفرستند، تحریمها را هم ادامه میدهند؛ لذا من فکر میکنم که اینگونه تحریف روایتها کمکی به ایالات متحده نمیکند. تنها چیزی که به ایالات متحده کمک میکند این است که بداند مقصر وضع فعلی است و باید این تحریمها را با تضمین بردارد. این تنها راهی است که میتواند کمک کند که ایالات متحده در وین به یک توافق برسد.تنها چیزی که به ایالات متحده کمک میکند این است که بداند مقصر وضع فعلی است و باید این تحریمها را با تضمین بردارد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و عراق، بیان داشت: روابط ایران و عراق یک رواط چند لایه، چند بارچه و راهبردی است و با درهمتنیدگی بالایی جلو میرود. ما سعی کردیم همه همواره در این منطقه به هم کمک کنیم. به ویژه جمهوری اسلامی ایران به برادرانش در عراق کمک کند که در مسیر صلح و ثبات و توسعه و پیشرفت و بازگشت به جامعه کشورهای منطقه به عنوان یک کنشگر موثر عمل کند.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: البته این را هم همواره گفته که رژیم صهیونیستی و اشغالگر قدس، هر کجا رفته جز ناامنی و بیثباتی را با خود برده و تلاش میکند از هر منفذی برای ناامنی، ورود پیدا کند. دوستان ما نظرات ما را در این خصوص میدانند.