آمریکا از آغاز جنگ یمن دهها میلیارد دلار سلاح به عربستان فروخته است
- «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا، در نخستین سخنرانی مهم سیاست خارجی خود، گفت «جنگ در یمن باید پایان یابد و ما به همه حمایتهای آمریکا از عملیات تهاجمی [عربستان سعودی]در جنگ یمن، از جمله فروش تسلیحات مربوطه پایان میدهیم.»
با این حال، پایگاه «مینت پرس» با مطالعه سوابق فروش تسلیحات وزارت دفاع آمریکا نشان میدهد که کمتر از یک سال پس از ریاست جمهوری بایدن، دولت وی ۲۰ قرارداد تسلیحاتی جداگانه به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار را تنها با عربستان تصویب کرده است.
این قراردادها شامل یک محموله ۱۰۰ میلیون دلاری بالگردهای «بلک هاوک»، پشتیبانی از جنگندههای آپاچی و یک معامله ۷۸ میلیون دلاری برای خرید ۳۶ موشک کروز است.
قرارداد جدید و بحث برانگیز ۶۵۰ میلیون دلاری که در اوایل ماه جاری اعلام شد، هنوز نهایی نشده است، اما به احتمال زیاد به زودی دنبال خواهد شد و فروش را تا سطحی برابر با سالهای اولیه ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور پیشین آمریکا، افزایش میدهد.
فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان مدتهاست که محل مناقشه بوده است اما تحقیقات «مینت پرس»، نشان میدهد که شرکتهای خصوصی آمریکایی تا چه اندازه از تحمیل درد و رنج مردم یمن سود میبرند.
وزارت دفاع آمریکا با تفکیک هزاران قرارداد تایید شده، فروش بیش از ۲۸.۴ میلیارد دلار از شرکتهای آمریکایی به عربستان سعودی را از زمان آغاز مداخله نظامی خود در جنگ یمن در مارس ۲۰۱۵ تایید کرده است.
این شامل میلیاردها دلار تسلیحات، تدارکات، پشتیبانی لجستیکی و خدمات آموزشی میشود.
در حالی که این یک عدد بسیار بزرگ است (که از تولید ناخالص داخلی یمن بیشتر است)، اما قطعاً میزان سود مجتمعهای صنعتی نظامی آمریکایی را از آنچه سازمان ملل بدترین «بحران انسانی جهان» نامیده، دستکم گرفته است.
علاوه بر رقم ۲۸ میلیارد دلاری، عربستان همچنین یک مشتری نامی (اغلب همراه با سایر کشورها) در معاملات تسلیحاتی به ارزش بیش از ۳۴ میلیارد دلار در مدت مشابه است.
با این حال، مبالغی که سعودیها در این سفارشها پرداخت کردهاند، فاش نشدند، اگرچه در برخی از این سفارشها، عربستان به وضوح خریدار اصلی بود؛ به عنوان مثال، در یک قرارداد راداری ۳.۴ میلیارد دلاری که وزارت دفاع آمریکا با شرکت تسلیحاتی «ریتون» موافقت کرده، تنها نام دو خریدار فهرست شده است: عربستان سعودی و کویت.
این بدان معناست که وزارت دفاع آمریکا از زمانی که عربستان حمله خود را به جمعیت عمدتا غیرنظامی یمن آغاز کرده، فروش تسلیحات به ارزش ۲۸ تا ۶۳ میلیارد دلار از شرکتهای آمریکایی به عربستان را تصویب کرده است.