موافقان و مخالفان افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی چه میگویند؟
برخی از صاحبنظران معتقدند که افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی با توجه به محدودیتهای کشور در راستای ارتقا ارائه خدمات به شهروندان است و اگر توزیع مناسبی هم در ارائه خدمات پزشکی د رگشور قرار گیرد عمده مشکلات پزشکی در کشور مرتفع خواهد شد.
اگرچه که عواقب انجام چنین تصمیمات شتابزدهای در آینده گریبانگیر نظام آموزشی کشور خواهد شد، و با افزایش ظرفیت به دلیل توان کم و زیر ساختهای محدود کیفیت مقبولی را به لحاظ آموزش نخواهیم داشت.
-در هفته گذشته با تصویب دو مصوبه با نظر اعضای شورای ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور مبنی بر افزایش حداقلی پذیرش ۳۰۰۰ دانشجوی پزشکی به ظرفیت موجود کشور طی بازه زمانی حداقل ۵ سال و مصوبه دوم مربوط به تقویت بخش خصوصی و غیردولتی مخصوصاً دانشگاه آزاد اسلامی در جذب دانشجوی پزشکی است.
اما این مصوبات موافقان و مخالفانی دارد، برخی از صاحبنظران معتقدند که افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی با توجه به محدودیتهای کشور در راستای ارتقا ارائه خدمات به شهروندان است و اگر توزیع مناسبی هم در ارائه خدمات پزشکی د رگشور قرار گیرد عمده مشکلات پزشکی در کشور مرتفع خواهد شد.
اما برخی دیگر با انتقاد از افزایش ظرفیت پزشکی در سالهای آینده معتقدند که عواقب انجام چنین تصمیمات شتابزدهای در آینده گریبانگیر نظام آموزشی کشور خواهد شد، و با افزایش ظرفیت به دلیل توان کم و زیر ساختهای محدود کیفیت مقبولی را به لحاظ آموزش نخواهیم داشت.
اما برخی دیگر با انتقاد از افزایش ظرفیت پزشکی در سالهای آینده معتقدند که عواقب انجام چنین تصمیمات شتابزدهای در آینده گریبانگیر نظام آموزشی کشور خواهد شد، و با افزایش ظرفیت به دلیل توان کم و زیر ساختهای محدود کیفیت مقبولی را به لحاظ آموزش نخواهیم داشت.
محدودیت در تعداد پزشک و توزیع داریم
زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با میزان در مورد افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی از سال تحصیلی آینده گفت:به طور کلی باید گفت که از طرفی هم تعداد پزشکان درکشور محدود است و هم نحوه توزیع پزشکان درسراسر کشور مناسب نیست.
وی ادامه داد: در حال حاضر تراکم پزشک در شهر تهران چندین برابر شهرستانها است به همین جهت باید علاوه بر افزایش ظرفیت پزشک در کشور بر نحوه توزیع آن هم نظارت شود.
وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضرفراوانی پزشک بیکار در کشور مشاهده میشود آیا افزایش ظرفیت جذب دانشجوی پزشکی را مناسب میدانید، گفت: شاید در شهرهای بزرگ مشاهده شود که پزشکانی هستند که در حال حاضر اشتغال به کار ندارند، اما به طور کلی نسبت به جمعیت کشور و نیازما در مناطق محروم ما با کمبود پزشک مواجه هستیم.
وی گفت: علاوه بر کمبود پزشک در کشور به دلیل محدودیتهای موجود در مناطق محروم تمایلی از سوی همه این افراد نمیبینیم که بخواهند مشغول به کار شوند. از این رو این نیاز که توزیعی عادلانه در این خصوص در کشور ایجاد شود نیز حس میشود.
در مناطق محروم کمبود پزشک داریم
شیخی گفت:به طور کلی ما نگاه مثبت و موافقی به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در کشور داریم، چرا که همچنان مناطق محروم کشور نیازمند حضور پزشکانی هستند که بدین وسیله بتوانند نیازهای موجود در آن جا را مرتفع نمایند.
وی در مورد یکی از مصوبات قانون افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی در کشور که به تقویت بخش خصوصی و غیردولتی به ویژه در دانشگاه آزاد برای جذب دانشجو اشاره داشته، گفت:دانشگاههای کشور در زمینه تربیت دانشجوی پزشکی بنیه قویی دارند از این رو نمیتوان صرف اینکه دانشگاههای خصوص یا آزاد به عنوان دانشگاههای مورد نظر در پذیرش دانشجویان پزشکی معرفی شده اند نگاه منفی وجود داشته باشد.
کیفیت آموزش پزشکی در دانشگاه آزاد بهتر از برخی از دانشگاههای خارج از کشور است
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: با توجه به اینکه طی این سالها بسیاری از دانشجویان متقاضی رشتههای پزشکی، دندان پزشکی و دارو سازی تمایل به مهاجرت برای تحصیل در این رشتهها دارند، از این رو اگر بتوانیم از این ظرفیت و تمایل موجود به نفع کشورمان استفاده کنیم در این زمینه موفقتر عمل خواهیم کرد و مانع خروج سرمایههای انسانی از کشور خواهیم شد.
وی در پایان گفت:ظرفیت و توان دانشگاهها کشور در تربیت دانشجوی پزشکی قابل توجه است از این رو افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی علاوه بر تامین نیاز کشور به پزشک مانع از خروج سرمایههای انسانی از کشور میشود.
در افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو باید به کیفیت اموزش هم توجه کنیم
ابوالفضل باقریفرد، معاون آموزشی وزارت در واکنش به افزایش ۳ هزار نفری ظرفیت جذب دانشجویان پزشکی عنوان کرد: افزایش سالیانه ۳ هزار نفر (حدود ۴۰ درصد) ظرفیت پزشکی کشور، مغایر با بررسیهای کارشناسی وزارت بهداشت و تهدیدکننده سلامت مردم است.
وی افزود: مطالعات وزارت بهداشت نشان میدهد که براساس معیارهای داخلی و بینالمللی، نیاز به پزشک خصوصا پزشک متخصص در کشور وجود دارد، اما با توجه به امکانات موجود و اهمیت کیفیت آموزش در حوزه سلامت مردم این افزایش باید شیب ملایم و منطقی داشته باشد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت ادامه داد: افزایش دسترسی مردم به پزشک، فقط از طریق افزایش ظرفیت پزشکی محقق نمیشود؛ تا زمانی که نظام سطحبندی و ارجاع با اولویت خدمات ارتقای سلامت و پیشگیری و فرآیند بومیگزینی پزشکان و نظام پرداخت عادلانه اصلاح نشود، حتی اگر ظرفیتها را چندبرابر کنیم، بازهم مشکل دسترسی به پزشک در مناطق محروم را خواهیم داشت.
به تصمیمات فوری و غیر کارشناسی خوشبین نیستیم
مهرداد ویس کرمی در گفتوگو با میزان در مورد افزایش ظرفیت ۳ و ۵ هزار نفری در پذیرش دانشجوی پزشکی از سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ گفت:ضمن اینکه به تغییرات فوری و کارشناسی نشده خوشبین نیستیم، اما معتقدیم به جای افزایش ظرفیتها میتواند شیوه پذیرش دانشجو تغییر پیدا کند.
وی ادامه داد: اگرچه که همچنان مشخص نیست که تصمیات اتخاذ شده بر چه اساسی است و نظرات طرف مقابل را نشنیده ایم، اما مشکل ما با بالا بردن ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی حل نمیشود توزیع مناسب پزشک باید در کشور عادلانه باشد.
معضل اصلی کمبود پزشک نیست بلکه توزیع آن در کشور است
وی ادامه داد:بحران کرونا نشان داد که ما در کشور کمبود پزشک نداریم، ضمن اینکه اگر بخواهیم بر اساس این بحران هم تصمیم گیری کنیم صحیح نیست چرا که پس از بحران ما با حجم زیادی از پزشکانی مواجه هستیم که برای تامین معیشت آنها با بحران روبرو میشویم.
نماینده مردم لرستان گفت: برای افزایش ظرفیت رشته پزشکی ما ابتدا باید نیاز سنجی کنیم، از سوی دیگر زیر ساختهای مورد نظر، چون فضاها و امکانات آموزشی، چون آزمایشکاه و بیمارستان برای آموزش این افراد نیاز است ضمن اینکه نباید فراموش کنیم که تربیت پزشک در کشور هزینه بالایی را نیز در بر دارد.
ابتدا باید زیر ساختها فراهم باشد
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت:بدون در نظر گرفتن زیر ساختها و امکانات موجود و بدون در نظر گرفتن سایر دیدگاهها در وزارت بهداشت، کمیسیون آموزش و وزارت علوم نمیتواند عجولانه به سمت تصویب مصوبهای رفت.
وی در خصوص استفاده از ظرفیت مراکز خصوصی و دانشگاه آزاد در پی افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی گفت:اصل اساسی آماده بودن زیر ساختها برای ارائه آموزش با کیفیت است و نظارت و ارائه مجوزها بر اساس شاخصهای کمی و کیفی موجود است نه رانت و رابطه ارائه آن به این مراکز است.از این رو با توجه به اینکه برخی از دانشجویان برای تحصیل در رشته پزشکی به خارج از کشور مهاجرت میکنند میتوان گفت که کیفیت تحصیل در این دانشگاهها از برخی از دانشگاههای خارج از کشور بالاتر است.
در پایان باید گفت تربیت پزشک برای جامعه هزینههای بالایی دارد و با توجه به زیر ساختهای موجود در کشور این امکان که بتوان با کیفیت بالای آموزشی پذیرای ظرفیت چند برابری دانشجو بود وجود ندارد از سوی دیگر نیز همان طور که این دغدغه از سوی برخی از صاحبنظران نیز مطرح شد، با توجه به اینکه کشور بیشتر از اینکه با کمبود پزشک مواجه باشد با مشکل توزیع پزشک مواجه هست، از این رو با تدابیر صحیح و فراهم ساختن زیر ساختهای مناسب در طول سالهای آینده میتوان به سمت افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی با شیب کم پیش رفت.
بیشتر بخوانید:
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *