چند نکته درباره دیدار هیئتهای آمریکا و طالبان در دوحه
- از زمان خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و به دست گرفتن قدرت از سوی طالبان، به تازگی نخستین دیدار بین هیئتهای دو طرف در پایتخت قطر انجام شد.
ادعای آمریکا برای حضور نظامی در خاک افغانستان بر اساس مبارزه با ترور و تروریسم بنا گذاشته شده بود، اما در طول این ۲۰ سال تروریسم در منطقه و افغانستان نه تنها نابود و یا حتی تضعیف نشد بلکه تقویت شد و گسترش یافت.
با وجودی که آمریکا از افغانستان خارج شد و دیگر همپیمانان او نیز با وجود ناخرسندی از تصمیم آن، از افغانستان بیرون رفتند، اما افغانستان سامان نیافت.
طالبان قدرت را در افغانستان نیم بند در دست گرفته، اما با چالشهای جدی و زیادی روبرو است.
اقبال عمومی داخلی و پذیرفتن از سوی جامعه بین الملل اصلیترین چالش طالبان است که البته مهمترین آن را باید همسایگان دانست چرا که اگر همسایگان طالبان دولت خود خوانده طالبان را به رسمیت نشناسند، قوام و دوام نخواهد یافت.
اما ماجرای دیدار هیئتی از طالبان با مقامهایی از آمریکا در قطر پس از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، داستان جالبی است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توصیف این دیدار گفته که نخستین ملاقات حضوری مقامهای ارشد آمریکا و طالبان از زمان به قدرت رسیدن آنها در افغانستان «صادقانه و حرفهای» بود.
چنین توصیفی نشان از یک جمع بندی و توافق بر سر همکاری یا بهتر است گفته شود ادامه همکاری این دو پس از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان است.
هر چند آمریکا اعلام کرده که این دیدار به معنای به رسمیت شناختن طالبان در افغانستان نیست، اما نمیتوان این امر را در سیاست کاخ سفید نادیده گرفت.
دیدار مقامهای آمریکا با هیئت طالبان را باید در راستای به رسمیت شناختن تلویحی این گروه حاکم در افغانستان از سوی کاخ سفید دانست.
آمریکا از حضور مستقیم خود در افغانستان نتوانست آنچه که در نظر داشت برآورده سازد، میلیاردها دلار زیان به خود، افغانستان و منطقه در طول ۲۰ سال رقم بسیار بالایی است.
پس از انجام دیدار میان مقامهایی از آمریکا و طالبان در قطر، هر دو از نتیجه دیدار و گفت وگوهایی که انجام شده رضایت داشته و خرسندند.
بیانیه طالبان پس از پایان اولین دور مذاکرات با آمریکا در دوحه پس از خروج آمریکا از افغانستان منتشر شده است.
در این بیانیه طالبان اعلام کرده که مذاکرات دوحه به خوبی برگزار شد و آمریکا توافق کرد کمکهای انسان دوستانه به افغانستان را آزاد کند.
حضور و دستیابی طالبان به قدرت در افغانستان را نمیتوان یک فرایند گذار ساده تفسیر و تعبیر کرد.
این اتفاق نیازمند آن است که عمیقتر به ماجرا نگریسته شود.
آنچه که مسلم است، مردم افغانستان از هر دو طرف ناراضی هستند و با وجود طالبان هم میبینیم که بمبگذاریها ادامه دارد.
انفجار مسجد شیعیان در مزار شریف یک نمونه آن است و تا پیش از این چنین اقدامات تروریستی به نام طالبان ثبت میشد و اکنون به نام داعش!
طالبان که داعیه دار حکومت در افغانستان است باید نسبت به چنین جنایاتی پاسخگو و مسئول باشد.