اهمیت روز جمعه از نگاه «ائمه معصومین (ع)»
حجتالاسلام عبدالعلی گواهی در گفتوگو با میزان پیرامون جایگاه و اهمیت روز جمعه گفت: روز جمعه از جمله روزهای ویژه و خاص برای مسلمانان است، اهمیت این روز همانند ماه رمضان که به ماه عبادت و قرائت قرآن مطرح شده به تکرار بیان شده است.
وی در همین راستا ادامه داد: روز جمعه فرصتی مناسب برای افراد است تا از فراغت آن استفاده کرده و به معنویات بپردازند، در این روز اعمال خیر دو برابر و اعمال بد نیز دو برابر سایر روزها در کارنامه اعمال ما ثبت میشود، لذا فعالیتها همانند قرائت قرآن کریم، صله ارحام و عبادت مورد تاکید قرار گرفته است.
گواهی به اعمال روزهای جمعه اشاره و ابراز کرد: روزهای جمعه به عنوان روزهای ارزنده و ارزشمند به منظور کسب فضیلت از سوی خداوند متعال برای بندگان مومن در نظر گرفته شده است لذا اعمال خاصی نیز همانند غسل جمعه، دعای ندبه، دعای کمیل همچنین دعای عهد و دعای سمات مورد تاکید قرار گرفته است، در عین حال برپایی نماز جمعه از جمله مهمترین اعمالی است که در این روز مطرح شده است.
این کارشناس علوم قرآنی پیرامون دیدگاه «ائمه معصومین (ع)» در مورد روز جمعه ابراز کرد: روایات و احادیث فراوانی در مورد روز جمعه بیان شده است، از جمله این احادیث این است که «اگر کسی در روز جمعه فوت کند، از عذاب قبر در امان میماند»، «پیامبر اکرم (ص)» فرموده اند: گزیدهترین روزها، روز جمعه است، همچنین «امام صادق (ع)» پیرامون روز جمعه فرمودهاند: «هرکس در فاصله ظهر پنجشنبه تا ظهر جمعه از مؤمنان بمیرد خدایش او را از فشار قبر در پناه مى گیرد». زیارت اهل قبور نیز در عصر پنجشنبه و جمعه مورد تاکید قرار دارد.
وی به یکی دیگر از اعمال روز جمعه اشاره کرد و افزود: دادن صدقه در روز جمعه مورد تاکید قرار گرفته است و از جمله اعمالی است که فضیلتهای فراوانی دارد، البته در دین اسلام پیرامون کمک به ایتام سفارش فراوانی شده و رویکرد «ائمه معصومین (ع)» در مورد روز جمعه کمک به نیازمندان است.
گواهی اطعام در شب و روز جمعه را فضیلت دانست و تاکید کرد: اطهام خصوصا برای نیازمندان بسیار مورد تاکید است، همچنین صله ارحام و دید و بازدید یکی از اعمال مهم در روز جمعه به شمار میرود، «امام باقر (ع)» پیرامون صله رحم فرمودند: صله الارحام تحسن الخلق، و تسمح الکف، و تطیب النفس، و تزید فی الرزق، و تنسی ء الاجل، صله رحم خوی انسان را نیکو، و دست را باز، و روح را پاکیزه، و روزی را زیاد، و مرگ را به عقب میاندازد. همچنین «امام صادق (ع)» در مورد اهمیت صله رحم فرمودند: قد حضر اجلک غیر مره، کل ذلک یؤخرک الله بصلتک رحمک و برک قرابتک، قوت مرگ تو چندین بار فرا رسید، ولی در هر بار خداوند آن را به خاطر صله رحم، و نیکی تو به خویشانت، تأخیر انداخت.
این کارشناس علوم قرآنی علت نامگذاری روزهای جمعه با عنوان جمعههای انتظار را مورد بررسی قرارداد و اظهار کرد: روز جمعه روزی منتصب به «امام زمان (عج)» است، در این روز بسیاری از منتظران چشم انتظار «امام دوازدهم (عج)» هستند و برای ظهور ایشان دعا میکنند، منتظران همواره تلاش دارند تا سلوک و سیره خود را به نحوی تنظیم کنند که جزو انسانها متقی باشند و زمینه را برای ظهور «امام زمان (عج)» فراهم کنند و همواره به دعا و ندبه خوانی به درگاه خداوند میپردازند تا ظهور منجی عالم بشریت به سرعت رخ دهد و عالم به عدل و داد برسد.
گواهی مهدویت و ظهور را از نگاه ائمه معصومین مورد بررسی قرارداد و خاطرنشان کرد: روایات بسیاری حتی از زمان «پیامبراکرم (ص)» بیان شده است «خاتم نبیین (ص)» فرموند: «قالَ رَسُولُ اللّه ِ صلی الله علیه و آله: سَیَأْتى قَومٌ مَنْ بَعْدِ کُمُ الرَّجُلُ الْواحِدُ مِنْهُمْ، لَهُ اَجْرُ خَمْسینَ مِنْکُمْ، قالُوا: یا رَسُولَ اللّه ِ نَحْنُ کُنّا مَعَکَ بِبَدْرٍ وَ اُحُدٍ وَ حُنَیْنٍ، وَ نَزَلَ فینَا الْقُرْانُ، فَقالَ صلی الله علیه و آله: اِنَّکُمْ لَوْ تَحَمَّلُوا لِما حُمِّلُوا لَمْ تَصْبِرُوا صَبْرَهُمْ. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: به زودى بعد از شما گروهى مى آیند که پاداش یک نفر از آنها به اندازه پاداش پنجاه نفر از شماست. آنها گفتند: اى رسول خدا، ما در جنگ بدر و احد و حنین با تو بودیم و درباره ما قرآن نازل شد. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: آنچه را آنها به دوش گرفتند، اگر بر دوش شما مى نهادند، مثل آنها صبر و استقامت نمى کردید.
انتهای پیام/