عمرانخان: به آمریکا گفته بودیم در افغانستان موفق نمیشود
- عمران خان، در گفتگو با شبکه خبری «سیانان» با بیان اینکه بهترین راه برای صلح و ثبات در افغانستان تعامل با طالبان و ایجاد انگیزه آنها در موضوعاتی مانند حقوق زنان و دولت فراگیر است، گفت: طالبان تمام افغانستان را در دست دارند و اگر بتوانند برای ایجاد یک دولت فراگیر تلاش کنند و همه جناحها را گرد هم آورند.
نخست وزیر پاکستان ادامه داد: پس از ۴۰ سال افغانستان میتواند به صلح برسد.
وی تصریح کرد:در صورتی که این کار بهاشتباه انجام شود، بزرگترین بحران انسانی یعنی پناهندگان بهوجود خواهد آمد و پاکستان بشدت نگران این موضوع است.
عمران خان با بیان اینکه پاکستان برای جلوگیری از بروز بحران به دنبال کمکهای بین المللی بوده است، ادامه داد: این کمکها میتواند برای سوق دادن طالبان در مسیر درست به سمت مشروعیت استفاده شود.
وی ضمن هشدار درباره این موضوع که افغانستان نمیتواند توسط نیروهای خارجی کنترل شود، گفت: هیچ دولت دست نشاندهای در افغانستان مورد حمایت مردم نیست.
نخست وزیر پاکستان ادامه داد: از این رو جای آنکه به این موضوع بیاندیشیم که میتوانیم طالبان را کنترل کنیم، باید آنها را تشویق کنیم.
عمران خان افزود: دولت کنونی افغانستان، به وضوح این موضوع را احساس میکند که بدون کمکهای بینالمللی، نمیتواند این بحران را متوقف کنند.
وی تاکید کرد: از این رو باید آنها را در جهت درست تحت فشار قرار داد، حتی قبل از آنکه طالبان به قدرت برسد، درگیریهای طولانیمدت، فقر، خشکسالیهای پی در پی، سقوط اقتصادی و همهگیری کرونا شرایط دشواری را برای ۱۸ میلیون افغان بهوجود آورده بود.
عمران خان ادامه داد: تمام این موضووعات حالی مطرح است که طبق گزارش نهادهای وابسته به سازمان ملل، نیمی از این ۱۸ میلیون نفر نیاز به کمک داشتند.
نخست وزیر پاکستان در پاسخ به منتقدان طالبان که معتقدند این گروه سبب بی ثباتی افغانستان میشود گفت: به خروج شوروی در سال ۱۹۸۹ را در نظر بیاورید که سبب خونریزی شد.
وی ادامه داد: در آن زمان انتظار داشتیم که خونریزی مشابهی پس از خروج نیروهای آمریکایی نیز اتفاق افتد، اما سازمانهای اطلاعاتی به ما اعلام کردند که که طالبان نمیتواند تمام افغانستان را تصرف کند و اگر آنها بخواهند افغانستان را به صورت نظامی تصرف کنند، یک جنگ داخلی طولانی مدت رخ میدهد.
نخست وزیر پاکستان افزود: این درست چیزی بودئ که ما از آن میترسیدیم، زیرا در این صورت پاکستان بیشترین آسیب را میدید و در حال حاضر جهان باید به آنها زمان بدهد تا یک دولت قانونی تشکیل دهند و به وعدههای خود عمل کنند.
عمران خان با اشاره به آینده زنان و حقوق آنها در حکومت طالبان گفت: این اشتباه است که فکر کنیم کسی از خارج به زنان افغان حقوق میدهد.
وی ادامه داد: زنان افغان قوی هستند و باید به آنها وقت بدهید تا حقوق خود را دریافت کنند.
نخست وزیر پاکستان با بیان اینکه زنان باید در جامعه از توانایی بالقوه خود در زندگی برخوردار باشند، گفت: در پاکستان، آنچه ما انجام دادهایم این است که ما در واقع به خانوادههای فقیر کمک هزینه میدهیم تا دختران در مدرسه تحصیل کنند، زیرا ما احساس میکنیم اگر دختران تحصیل کنند در آینده میتوانند حقوق خود را دریافت کنند.
عمران خان گفت: از زمان تصرف طالبان علی رغم آنکه پاکستان از متحدان اصلی ناتو است، با جو بایدن گفتوگویی نداشتم، اما از سوی دیگر رابطه پاکستان با آمریکا چند بعدی و همهجانبه است.
نخست وزیر پاکستان ضمن ابراز نارضایتی از ۲۰ سال جنگ آمریکا در افغانستان گفت: پاکستان همانند یک مزدور استخدامشده بود.
وی ادامه داد: پاکستان قرار بود سبب پیروزی آنها در جنگ افغانستان شود؛ کاری که هرگز نتوانست آن را انجام داد، اما بارها به مقامات آمریکایی هشدار داد که آمریکا نمیتواند به اهداف خود در افغانستان از نظر نظامی برسد و «در آنجا گرفتار شده است.
عمران خان گفت: آمریکا باید در اوج حضور خود در افغانستان، نه با خروج از این کشور، از طریق قدرت به دنبال حل و فصل سیاسی با طالبان میبود و از طرفی سرنوشت پاکستان به عنوان یک کشور همسایه با روابط عمیق فرهنگی به سرنوشت افغانستان وابسته است.
وی تاکید کرد: خشونت، آشوب سیاسی و بحران انسانی در افغانستان از مرز عبور میکند.
نخست وزیر پاکستان با بیان اینکه حمله ایالات متحده به افغانستان در سال ۲۰۰۱ برای پاکستان فاجعه بار بود، افزود: هزاران پاکستانی فقط به دلیل آنکه کشورشان متحد آمریکا بود در حملات تروریستی جان خود را از دست دادند و تنها دلیل اینکه ما در کنار آمریکا بودیم آن بود که پس از ۱۱ سپتامبر و جنگ در افغانستان ۵۰ گروه شبه نظامی به دولت ما حمله کردند.
وی افزود: باید بدانید که ۴۸۰ حمله بدون سرنشین توسط ایالات متحده در پاکستان صورت گرفته است و پاکستان اتهامات آمریکا درباره حمایت این کشور از گروههای تروریستی و دادن پناهگاه به آنها را رد میکند.
عمران خان ادامه داد: منطقه پاکستان در امتداد مرز افغانستان شدیدترین نظارت را توسط پهپادهای ایالات متحده داشته است یعنی آیا آنها (آمریکاییها) میدانستند که پناهگاههای امن وجود دارد و سران پیشین دولت پاکستان با ایستادگی نکردن در برابر آمریکا، خود را متهم به همکاری کردند.
نخست وزیر پاکستان با بیان اینکه آیا این کشور در موقعیتی قرار داشت که بتواند علیه طالبان افغانستان اقدام نظامی انجام دهد، گفت: من نمیتوانم کشورم را برای «جنگ با دیگران» نابود کنم و اگر در آن زمان من در دولت بودم، نمیگذاشتم که طالبان افغان به ما حمله کنند. به ایالات متحده میگفتم که ما از آنها حمایت نمیکنیم چراکه ما باید به مردم خود خودمت کنیم و این از جمله وظایف و مسئولیتهای ما محسوب میشود.