نکته ظریف امیرعبداللهیان در اجلاس بغداد
حسن داناییفر در گفتوگو با میزان، با اشاره به برگزاری کنفرانس منطقهای حمایت از بغداد، اظهار داشت: برای نامگذاری این نشست تقریباً در دورههایی، اسامی مختلفی مطرح شد. ابتدا عنوان شد که عراق قصد دارد به عنوان یک میانجی و کنشگر فعال مسائل بینالملل و منطقه، در سایه تغییرات احتمالی در منطقه نقش واسطه و همگرایی در بین کشورها ایفاء کند.
سفیر پیشین ایران در عراق در ادامه گفت: اما بعد این تبلیغ شد که ترمیم روابط ایران و سعودی از جمله تلاشهای عراق بوده که قصد برگزاری این نشست را دارد و به عنوان کنشگر، قصد واسطهگری بین طرفهای منطقه مانند مصر و قطر، قطر و امارات و ترکیه و مصر، داشته است.
وی اضافه کرد: چند روزی صحبت از این بود که این نشست به دنبال بحث توجه به مسائل امنیتی منطقه به خصوص در سایه خروج آمریکاییها یا فرار آمریکاییها از افغانستان است که شرایط جدیدی را به وجود میآورد؛ لذا دو موضوع برای این کنفرانس مطرح شد. بحث سوم هم مطرح شد که، این نشست با حضور کشورهای منطقه، هم افزاییهایی در جهت بازسازی عراق میتواند به وجود بیاورد که کمتر کسی به این موضوع پرداخت.
داناییفر با بیان اینکه من میخواهم موضوع دیگری را به اینها اضافه کنم که این نشست بیشتر به دنبال مخاطب اصلی خود در داخل عراق است، تصریح کرد: دولت فعلی عراق قصد داشت به دولت و ملت خود اعلام کند عراق در سایه مدیریت رهبران فعلی عراق به مرحلهای رسیده است که میتواند نقش هماهنگکننده و تشویقکننده کشورها را بازی کند و از زمان تشکیل دولت عراق در سال ۱۹۲۰ تاکنون چنین نقشی را هیچ یک از دولتها در عراق و بغداد بازی نکردند.
این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه چهار نگاه، رفتار و یا گفتمان متفاوت بود که برای نشست مطرح شد، گفت: به هر روی عراق تلاش کرد هم طرفهای منطقهای و هم طرفهای فرامنطقهای را جمع کنند؛ زیرا نکته بعدی آن این است که سیاستمداران عراق معتقدند که تنشهای در روابط کشورهای پیرامونی عراق، کشورهای منطقه و چه فرامنطقهای، اثرات منفی در داخل عراق دارد.
وی تاکید کرد: در مجموع این نگاهها، عراقیها به دنبال این بودند که هم کشورهای منطقهای، هم کشورهای فرامنطقهای و همسایههای جغرافیایی به معنای چسبیده به سرزمین عراق و هم کشورهای همسایه عرفی با عراق، مانند امارات و قطر را جمع کنند و بتوانند این کار را انجام بدهند.
سفیر پیشین ایران در عراق با بیان اینکه عراقیها موفق شدند این کار را انجام دهند، افزود: البته کسانی که در این نشست حاضر شدند، در سطوح مختلف بودند. کشورهای فرامنطقهای به غیر از فرانسه که به دلیل نگاه شخصی خود در سطح رئیس جمهور شرکت کرده بود، بقیه در سطح سفیر حاضر شدند؛ لذا این باعث شد یک عدم تجانس از نظر سطح مشارکت به وجود بیاورد.
داناییفر یادآورد شد: این نشست هم برای جمهوری اسلامی ایران مهم بود. آقای امیرعبداللهیان با وجود اینکه دومین روز کاری خودش بود، اما ترجیح داد به دلیل اهمیت این نشست، در آن حضور پیدا کند و به طور جدی با این موضوع برخورد کند.
داناییفر با اشاره به سخرانی وزیر امور خارجه کشورمان در اجلاس بغداد، اضافه کرد: آقای امیرعبداللهیان در این نشست بسیار خوب ظاهر شدند و پیام اصلی جمهوری اسلامی را در زمینه اهتمام ایران به امنیت عراق، همکاری با عراق و نقش منطقهای عراق منتقل کردند. نکته ظریفی هم که آقای امیرعبداللهیان در این نشست به آن اشاره کردند این بود که جمهوری اسلامی ایران به هر صورت از اولین کشورهایی بود که به عراق در زمینه دولتسازی و شکلگیری دولت بعد از سقوط صدام اهتمام داشت.
وی ادامه داد: در اولین هیئت دیپلماتیکی که وارد بغداد شد، هیئت جمهوری اسلامی ایران بود و اشغالگران، آمریکاییها و انگلیسیها، به شکل دیگری وارد عراق شده بودند. اما ما به طور رسمی اولین هیئت خود را وارد بغداد کردیم و سرنگونی صدام را اعلام کرد ما آماده همکاری هستیم.
داناییفر در پایان گفت: آقای امیرعبداللهیان همچنین یادآوری کردند که در گذشته به طور جدی وارد موضوع امنیت عراق شدیم و الان هم امنیت عراق برای ما موضوعیت دارد؛ لذا حضور آقای امیرعبداللهیان در راستای اهمیت عراق که یکی از همسایگان بزرگ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ما است، نقش بسیار مهم و اساسی داشت.