مهمترین اعمال شب عاشورا
محمد علیپور در گفتوگو با پیرامون شکل گیری پویش «هر خانه یک تکیه» گفت: پویش «هر خانه یک تکیه» با گسترش بیماری کرونا و همزمانی ماه محرم در بین مردم شکل گرفت از سوی دیگر تاکید مقام معظم رهبری پیرامون عزاداری با رعایت مواظین بهداشتی سبب شد تا «هر خانه یک تکیه» به عنوان بهترین راهبرد در نظر گرفته شود این پویش در حقیقت تبدیل کردن خانهها به تکیه «امام حسین (ع)» را مطرح میکند که البته بسیار کاربردی و تاثیر گذار برای نسل آینده است با خواندن روضه «سید الشهدا (ع)» در هر خانه همه افراد خصوصا کودکان و نوجوانان نیز با «امام حسین (ع)» بیشتر آشنا خواهند شد و کاری بس ارزشی خواهد بود.
وی در همین راستا ادامه داد: حتی برخی از منازل مسکونی که به صورت آپارتمانی هستند میتوانند با حضور چند همسایه در کنار هم روضههای خانگی را گسترش دهند و علاوه بر فضیلت لازم به بیان روایتها و احادیث از این امام بزرگوار بپردازند.
علیپور به شعار «ما ملت امام حسینیم» اشاره و بیان کرد: امسال نخستین سالی است که سپهبد شهید قاسم سلیمانی در بین ما نیست لذا تاکید تاثیرگذار این شهید بزرگوار مبنی بر «ما ملت امام حسینیم» به عنوان شعاری تاثیر گذار از دل مردم برخواست و گسترش یافت.
این کارشناس علوم قرآنی تاکید کرد: دریافت این پیام حیات بخش که روحیه و عزم آحاد مختلف و شیفته انقلاب را بیان کرده و در راستای قیام کربلا به نفی طاغوت و استکبار میپردازد حرکتی ارزنده و قابل تامل است. سپهبد شهید قاسم سلیمانی در مرداد ۹۷ ذیل یادواره شهدای استان همدان در عملیات رمضان در پاسخ به یاوهگویی ترامپ شعار «ما ملت امام حسینیم» را مطرح کرد و حال پس از شهادت وی این گفته سپهد شهید قاسم سلیمانی برای ملت ایران به شعاری ملی تبدیل شده است.
وی پسرامون همزمان شدن گسترش شعار «ما ملت امام حسینیم» با ماه محرم بیان کرد: میلیونها ایرانی جمله «ما ملت امام حسینیم» را از سپهبد شهید قاسم سلیمانی در قلب دارند، همین عبارت پرمعنا پیامهای بلندی را برای منطقه و دنیا به دنیال دارد و موج دشمن ستیزی را به خوبی بیان میکند. همچنین در این راستا رزمایش کمکهای مؤمنانه با شعار «ما ملت امام حسینیم» کارهایی ارزنده و ماندگار در تاریخ ایران خواهد بود.
*** اعمال شب عاشورا
علیپور پیرامون اعمال روز تاسوعا و شب عاشورا ابراز کرد: زیارت «امام حسین (ع)» در شب عاشورا همواره مورد تاکید بزرگان دین و «ائمه معصومین (ع)» بوده اما از آنجا که این امام بزرگوار از ما دور هستند و بیماری کرونا اجازه زیارت را بر دوستداران این امام بزرگوار نمیدهد لذا قرائت زیارت عاشورا میتواند فضیلت فراوانی را برای مومنان و دوستداران «سید الشهدا (ع)» به همراه داشته باشد.
وی احیا در شب عاشورا را مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: بر پایی احیاء و پرداختن به زیارت و عبادت و استغفار که به تاسی از علاقه «سیدالشهدا (ع)» بر گرفته شده بسیار ارزنده و ثواب فراوانی را دارد در عین حال پیرامون ارزش احیاء در شب عاشورا بیان شده ثوابی برابر با هفتاد سال عبادت برای برگزارکنندگان دارد همچنین میزان ثواب این عمل پرفضیلت از دیدگاه «پیامبر اسلام (ص)» بیان شده که ایشان تاکید فرمونده اند: عبادت در شب عاشورا همچون عبادت فرشتگان است.
*** نماز شب عاشورا
این کارشناس علوم قرآنی با اشاره به نماز شب عاشورا بیان کرد: شب دهم ماه محرم صد رکعت نماز دارد این نماز با فضیلت که در کتاب «اقبال» به آن اشاره شده بدین ترتیب است که در هر رکعتش یک مرتبه سوره حمد و سه مرتبه سوره توحید باید قرائت شود. بعد از تمام شدن این صد رکعت هفتاد مرتبه ذکر «سُبْحانَ اللّهِ وَالْحَمْدُلِلّهِ وَلااِلهَ اِلا اللّهُ وَاللّهُ اَکْبَرُ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّهَ اِلاّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ العَظیمِ» نیز خوانده شود. در روایتی دیگر نیز آمده که بعد از خواندن این ذکر، ذکر استغفار شود. «پیامبراکرم (ص)» فرمودند: «کسى که این نماز را بخواند وقتى بمیرد، خداوند قبرش را معطّر و خوشبو مىکند و هر روز تا هنگامی که صور دمیده شود نورى وارد قبرش مى شود.»
علیپور به بجا آورد نمازی دیگر در شب عاشورای حسینی اشاره و ابراز کرد: در شب عاشورا خواندن نماز چهار رکعتی آمده است که در آخر شب باید خوانده شود. در هر رکعت این نماز بعد از سوره حمد، یک آیت الکرسی، ده مرتبه سوره توحید، سوره فلق، سوره ناس باید خوانده شود و سپس بعد از سلام نیز صد مرتبه سوره توحید خوانده شود.
وی نماز «امیرالمومنین (ع)» را در شب عاشورا بسیار پر فضیلت خواند و اظهار کرد: نماز «امیرالمومنین (ع)» دیگر نمازی است که در شب عاشورا میتوان به جا آورد. این نماز چهار رکعت است که در هر رکعت بعد از سوره حمد پنجاه مرتبه سوره توحید باید خوانده شود. خواندن این نماز ثواب زیادی دارد. پس از خواندن این نماز چهار رکعتی ذکر خدا گفته شود و سپس بر «پیامبر اسلام (ص)» صلوات فرستاده شود و دشمنان ایشان لعن شود.
***اعمال روز عاشورا
این کارشناس علوم قرآنی پیرامون اعمال روز عاشورا بیان کرد: روز دهم ماه محرم، روز مصیبت و اندوه «اهل بیت (ع)» است لذا عزاداری و شرکت در مراسم روضه «اهل بیت (ع)» ثواب بسیار دارد البته امسال به دلیل بیماری کرونا عزاداریها در خانهها و یا در مکانهایی با توجه به پروتکلهای بهداشتی در نظر باید گرفته شود، «امام رضا (ع)» نیز پیرامون ثواب عزاداری بر «سیدالشهدا (ع» فرمودهاند: کسی که در عزای «امام حسین (ع)» شرکت کند خداوند حاجتهای دنیوی و اخروی او را بر آورده میکند و کسی که در این روز به جمع آوری مال برای خانوادهاش بپردازد، خدا به مال او برکتی نخواهد داد».
وی روزه را برای روز تاسوعا و عاشورا مکروه دانست و ابراز کرد: روزه گرفتن در روز نهم و دهم محرم نهی شده است. علامه مجلسی در این باره گفته است از آنجا که بنی امیه در این دو روز برای برکت و شکر قتل «امام حسین (ع)» روزه میگیرند روزه در این روز حرام است البته پرخوری در روز عاشورا نیز توصیه نشده است. در این روز باید بدون نیت روزه تا عصر غذایی خورده نشود و سپس مقدار کمی آب و غذا خورده شود. دقیقا به حالتی که مصیبت زدگان رفتار میکنند.
علیپور پیرامون ذکر روز عاشورا خاطرنشان کرد: فرستادن لعن بر دشمنان «امام حسین (ع)» مورد تاکید قرار دارد لذا در این روز هزار مرتبه ذکر: «اَللّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ الْحُسَینِ علیه السلام.» خوانده شود. همچنین بنا بر تاکید «امام صادق (ع)» که فرمودهاند: «هر کس در روز عاشورا هزار مرتبه سوره «توحید» را بخواند، خداوند رحمان به وى نظر رحمت افکند و هر کس را که خداوند رحمان با دیده رحمت نظر کند، وى را مجازات نخواهد کرد»، لذا خواندن سوره توحید فضیلت فراوانی دارد.