اظهارات رئیسی در دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰
-آیت الله سید «ابراهیم رئیسی» در دومین مناظره هفت نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با محوریت مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در پاسخ به این سوال که فاصله طبقاتی موجود که برگرفته از سیاستهای نادرست و ویژه خواری در برخی دولتها بوده، موجب رنجش خاطر مردم به خصوص طبقه ضعیف و متوسط شده است؛ با عنایت به همزادپنداری مسئولان دولتی با اقشار کم درآمد و متوسط جامعه، اگر رئیس جمهور شدید آیا باز شاهد تشدید فاصله طبقاتی در دولت شما خواهیم بود؟ اگر نه، چگونه؟، گفت: در ابتدای سخن عرض کنم که در جلسه قبل برخی بداخلاقیها شد که به مثابه آن چه که در قانون آمده، اجازه داده شد که چند دقیقهای دفاع کنم؛ من از این حق دفاع نمیخواهم استفاده کنم. دفاع را در این باب به مردم محول میکنم. خود مردم عزیزمان در این رابطه دفاع خواهند داشت امیدوارم انشاءلله آن چه که در این نشست و مناظره است بر اساس اخلاق، قانون و بر اساس آن چه که اقتضای این نشست مناظراتی بین عزیزانی که در این عرصه حضور دارند باشد.
این کاندیدای ریاست جمهوری ادامه داد: البته آذری زبانهای عزیز از استانهای آذربایجان ها، اردبیل، زنجان و جاهای مختلفی که ترک نشین هستند بسیار بنده حقیر را مورد محبت قرار دادند که صمیمانه از لطف و کرامتشان تشکر میکنم.
وی افزود: نسبت به موضوع فاصله طبقاتی که یکی از مشکلات جامعه ما است؛ فاصله طبقاتی محصول بی عدالتی است. محصول سیاستهای نادرست اقتصادی است. محصول نوع تصمیم گیریها است که به فاصلههای مختلف در بخشها منجر میشود. یکی برخودار از حقوق نجومی میشود یکی هم با حقوق کمتر یا بعضی از طرحها مثل همین طرح سلامتی که مطرح شد میشود
آیت الله رئیسی اظهار داشت: شاهد بودیم که در همین نظام سلامت، برخیها ۱۰۰ میلیون و دویست میلیون دریافت میکردند بعضی پرستاران عزیز و یا بعضی از پزشکان دریافتهای بسیار ناچیزی داشتند. در یک اداره و سازمان گاهی کارمندان مختلفی با پرداختهای مختلف مشاهده میکنیم.
کاندیدای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: برخی از بخشنامهها صادر شده که ما تصمیمان این است که انشاءالله اگر رای مردم به بنده تعلق گرفت، در همین ابتدای کار در آن بخشنامه تجدید نظر کنیم و این چند برابر کردن حقوق برخی از مدیران را به عدالت نزدیک و نزدیکتر کنیم.
وی تاکید کرد: واقعاً این که ما از طرفی به اجرای عدالت معتقدیم وقتی میگوییم عدالت در جذب، نگه داری نیروی انسانی، ارتقاء و عدالت در پرداخت حقوق، باید به عدالت پرداخته شود. نه فقط عدالت در حقوق؛ اصلاً ظرفیتها باید به عدالت توزیع شود.
آیت الله رئیسی گفت: ظرفیتهای اقتصادی در کشور باید بر اساس عدالت توزیع شود. اگر همه ظرفیتها در کشور به عدالت توزیع شود، ما شاهد این میزان از فاصله طبقاتی نیستیم.
وی اظهار داشت: آنچه که در کشور ما لازم است اینکه میزان فاصله طبقاتی که یکی فقیر شود و یکی غنی شود، محصول تصمیمگیریهای اقتصادی است. مثلاً پرداخت تسهیلات به شکل ناعادلانه در کشور، به فاصله طبقاتی میشود. بسیاری از فاصلههای طبقاتی محصول بسیاری از تصمیمگیریهای ناعادلانه است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری همچنین افزود: این ارزهای ۴۲۰۰ تومانی بدون نظارت و اگر تعلق گرفت نتیجه آن میشود اینکه افرادی میبرند و یک شبه صاحب آلاف و الوف میشوند و افرادی زندگیهایشان را از دست میدهند. نظام قیمتگذاری، نظام نظارت، تامین و تولید و مصرف همه میتوانند به جلوگیری از فاصلههای طبقاتی منجر شوند.
آیت الله رئیسی در ادامه دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری در نقد نسبت به مطالب مطرح شده توسط نامزدهای دیگر گفت: نسبت به نکاتی که اینجا مطرح شد بعضی وقتها موضوعات دقیق مطرح نمیشود و زحمت برای مردم ایجاد میشود. البته به جای اینکه به مسائل اصلی پرداخته شود موضوعات به حاشیه برده میشود.
وی اضافه کرد: همچنین باز یکی از نامزدها گفتند که مدرک ایشان - من - معادل هست و این حرفا. نخیر. ما هم مثل هر دانشجویی که مراحل را میگذراند ما هم انجام دادیم و مدرکمان معادل نیست. مدرک ما یک مدرک حوزوی در سطح ۴ و یک مدرک دانشگاهی است که آن را در سایتها ملاحظه کردید.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: البته بنده نمیخواستم وارد این موضوع شوم و این موضوع مورد بحث من نیست. من سالهایی که در قوه قضاییه بودم نسبت به هر حوزهای که مسئولیت داشتم پاسخگو هستم منتها به اندازهای که در آن حوزه دستم باز بوده است مثلاً آن زمانی که بنده دادستان کرج بودم نسبت به آن تاریخ - دادستانی کرج- حتماً باید پاسخگو باشم. همچنین اگر یک روز دادستان تهران بودم، پاسخگو هستم. اگر روزی رئیس بازرسی بودم پاسخگو هستم؛ لذا نسبت به آن مسئولیت و حوزه مسئولیت خودم حتما باید پاسخگو باشم.
آیت الله رئیسی افزود: مقام معظم رهبری رهبری در سال ۸۰ در واقع بیانیهای به عنوان مبارزه با فساد اقتصادی دادند و من چهار سال در ان مقطع نمایشگاه گذاشتم و همه مدیران عالی، میانی و کارشناسان ارشد کشور آمدند و بازدید کردند از اینکه من تمام دولت را پشت ویترین قرار دادم تا همه آسیبها را ببینند و آسیب شناسی کردیم. همچنین ما راهکارهای رفع آسیب را در همان مقطع گفتیم، منتها در دوره معاون اولی طبیعتاً آنجا تابع جایگاه ریاست است.
آیت الله رئیسی در ادامه این مناظره در دفاع سه دقیقهای خود از دیدگاه خودشان گفت: در مورد آسیبهایی که امروز اجتماع و جامعه ما متأسفانه دیده باید یک مقداری دید واقعی پیدا کرد که الان وضعیت و شرایط چیست. وضعیت معیشت مردم به شدت آسیب دیده است. وضعیت کسب و کار مردم به شدت آسیب دیده است. وضعیت اعتماد به دولت شاید در پایینترین سطح در سالهای گذشته تا حالا بوده و آسیب دیده است.
وی ادامه داد: ما پشتوانه سرمایه اجتماعی را به شدت نیازمندیم در همهجا و همه حال و آنی که ملت به دنبال آن بودهاند مسئله استقلال است، استقلال در همه حوزهها، استقلال اقتصادی، استقلال در حوزه مسائل مختلف، استقلال سیاسی به حمدالله ما استقلال سیاسی داریم، اما در رابطه با استقلال اقتصادی به دلیل نگاههایی که این نگاهها نگاههای شخصی، فردی، حزبی و جناحی بود نه نگاهی که از جایگاه انقلاب اسلامی نگاه امام نگاه رهبری نگاه مردم کشور باید به آن استقلال برسد، گامهایی که برداشته شده این گامها متناسب با آنچه که باید متأسفانه نبوده است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: در بُعد پیشگیریها در وقوع آسیبهای اجتماعی که امروز مردم در خصوص آسیبهای اجتماعی بسیار نگرانند و اینها میتوانست وضعیت را متفاوت کند، اگر درست عمل میشد و آن نگاهی که در شعارهای مردم بود مثل آزادههای اجتماعی که امر بسیار مهمی است در کنار استقلال که اصل بسیار مهمی است که در قانون اساسی تأکید شده است که باید دولتها به دنبال تحقق این قضیه باشند.
وی گفت: ما ابتدای ورود به دستگاه قضایی مواجه شدیم با اینکه باید لایحهای با عنوان صیانت از حقوق بانوان تنظیم کنیم من چند ماهه این کار را کردم و حالا ۴۰۰ روز است که در دولت مانده است برای اقدام کمی معطلی داشت که البته اخیراً شنیدم که اقدامات برای رفتن به مجلس شده است.
آیت الله رئسی تاکید کرد: نکتهای که میخواهم بگویم این است محوریترین نقطهای که اگربخواهم همه چیز را به آن متصل کنم عدالت است؛ عدالت در کشور آسیب دیده است و چیزی که مردم خواستهاند اجرای عدالت است. عدالت در همه شئون، عدالت آموزشی، عدالت جنسیتی، عدالت در پرداخت، عدالت اجتماعی، عدالت اقتصادی و چیزی که میگویم این نیست که یک بحث ذهنی عرشی نه اجرای قانون، قانون برای اجرا شدن تصویب شده است. اگر قانون اجرا شود ما به عدالت نزدیک و نزدیکتر میشویم اگر حقوق مردم درست شناخته شود، حقوق دختران و زنان، روستایی و شهری، کسب و کار و ... چیزهایی که ما مشکل داریم اینها هستند و باید با قوت آنها را دنبال کرد.
آیت الله رئیسی در ادامه دومین مناظره انتخاباتی در پاسخ به این سوال که با وجود تاکید دولت ها در دو دهه گذشته بر ضرورت گسترش دیپلماسی اقتصادی به ویژه اعزام رایزن های اقتصادی و بازرگانی نتایج حاصل شده از این این اقدامات در حد انتظار و متناسب با جایگاه و ظرفیت ها و توانمندی های اقتصادی و مزیت های نسبی اقتصاد ایران در صحنه بین الملل نبوده است؛ در سال حمایت و پشتیبانی و مانعزدایی برنامه شما برای تقویت دیپلماسی اقتصادی، توسعه اقتصادی، منطقیسازی واردات و ارتقای جایگاه اقتصادی ایران در کشورهای منطقه و جهان چیست؟، گفت: یک نکته عرض کنم نسبت به بحث رفع تحریمها هر دولتی کار را به دست بگیرد یکی از وظایف مهمش رفع تحریمهای ظالمانه است در این جهت هم هیچ تردیدی نباید کرد باید با همه وجود دنبال کرد که این تحریمهای ظالمانه رفع شود، اما در کنار این قضیه باید خنثیسازی تحریمها نیز در دستور کار قرار گیرد و اقتصاد را شرطی نکنیم. بند نکنیم به این مسائل، تلاش شود برای اینکه اقتصاد روی پای خود بایستد و تکانهها در آن تأثیر نکند نه کرونا، نه سیل، نه زلزله، نه تحریم و نه هیچ چیز یعنی رفع تحریمها حتما در دستور کار خواهد بود، در همین سالن یک عده گفتند که ما بلدیم با دنیا صحبت کنیم. دانشجوی سال اول وزارت خارجه میداند وقتی در حال مذاکره هستیم نباید بگوید که از آب خوردن لازمتر است یا نباید کسی بگوید که خزانه کشور خالی است این یک مسئله ابتدایی بحث دیپلماسی است و، اما بحث دیپلماسی اقتصادی؛ دیپلماسی اقتصادی بحث مهمی است وقتی ما بحث از توسعه اقتصادی و بحث از تولید میکنیم در کنارش باید همه دستگاهها حس بگیرند.
وی همچنین افزود: وزارت خارجه نقش بسیار مهمی دارد در کنار دیپلماسی سیاسی و مناسبات سیاسی از مناسبات بسیار مهمی که باید وزارت خارجه مأموریت خود بداند دیپلماسی اقتصادی است. ما در کشورهای منطقه ۱۵ همسایه داریم که هزار میلیارد واردات دارند ما سهممان از این واردات ۲ درصد است که ۲۰ میلیارد دلار میشود واقعا سهم ما باید ۲۰ میلیارد دلار باشد، اگر دیپلماسی فعال اقتصادی داشته باشیم برای تولیدکننده ما بازاریابی میکند و بازار پیدا میکند. ما سهممان به خوبی میتواند ۴۰ میلیارد تا ۵۰ میلیارد دلار در منطقه باشد یعنی سهم صادرات ما به کشورهای منطقه میتواند به خوبی باشد. اینجا نقش دیپلماسی اقتصادی است و دیپلماسی اقتصادی هم با حرف و سخن نمیشود هر کسی از هرجا و در بخشهای مختلف که کارش تمام شد بگوید یک دورهای شما سفیر باشید. من ضمن احترام به تمام سفرا و سرکنسولان در سراسر کشور عرض میکنم یکی از مأموریتهای مهم که ما برای وزارت خارجه تعریف خواهیم کرد و در واقع بخش اقتصادی وزارت خارجه، دیپلماسی فعال اقتصادی در کنار مناسبات سیاسی و در واقع دیپلماسی سیاسی است، ببینید اگر هر کشوری در دنیا توسعه اقتصادی پیدا کرده است من نمیخواهم اسم کشور در اینجا ببرم میگویید فلان کشور میبینیم یکی از نقشهای مهم آن بازاریابی بوده است که برای تولیدات آن کشور انجام شده است. کشورهای منطقه دنبال آن هستند که از تولیدات ما استفاده کنند و آن را استاندارد میدانند و علاقه هم به ایران دارند باید دیپلماسی فعال.
آیت الله رئیسی همچنین در ادامه این مناظره در پاسخ به این سوال که یکی از دلایل تاخیر در ازدواج جوانان دغدغههای پیشینی آنان از جمله به دست آوردن شغل، تامین مسکن و مخارج ازدواج است شما چه برنامهای برای تشویق جوانان به ازدواج به موقع و آسان و تامین سرپناه زوجهای جوان دارید، گفت: همین طور که اشاره کردید یکی از دغدغههای جدی جوانهای عزیز ما دختر و پسر ما مسئله ازدواج، اشتغال و مسکن است.
وی اضافه کرد: من در جمع جوانها زیاد رفته ام و زیاد میروم به استانها که سفر میکنم فقط واحدهای قضایی نمیروم یکی از اجتماعاتی که من میروم اجتماعات در دانشگاهها است میروم با جوانها و آنها حرف هایشان را به من میزنند من هم در خدمتشان هستم اصلاً در طول این مدت ارتباطم با جوانها همواره برقرار بوده و یکی از نعمتهای زندگی من است در آستان قدس رضوی که بودم یک روز رفتم به دانشگاه فردوسی و از جوانها همین سوال را کردم که جوانان چرا ازدواج نمیکنید و گفتند آقا کو مسکن؟ و اشتغال؟ من به برکت حضرت رضا (ع) آمدم به آستان قدس و زمینی برای آستان قدس بود شروع کردم و مبلغی را گذاشتیم ده بلوک شروع کردیم به ساختن برای زوجهای جوان دانشجو.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: ببینید من عرض میکنم اگر به جوانها میگوییم ازدواج حتماً باید مسئله اشتغال و مسئله مسکن را در کنارش فکر کنیم آیا میشود یا نمیشود کسانی که معتقد به نشدن هستند آن به قول جناب آقای دکتر رضایی نمیتوانند در این عرصه حضور فعال پیدا کنند ما معتقدیم در این کشور میتوانیم اشتغال در کشور قابل این است که جوانهای عزیز مشغول شوند و دغدغه آنها رفع شود ۴۰ درصد ظرفیت تولیدی کشور خالی است به من میگویند چرا به واحدهای تولیدی زدید یک واحد من سر زدم دو واحد سه واحد در یک استان سر زدم، اما بیش از ۲ هزار واحد عزیزان ما در دادگستریها فعال کردند و تازه این باز بخشی از آن قضیه است ۴۰ درصد هم من میگویم از ظرفیت تولیدی کشور خالی است.
آیت الله رئیسی همچنین در ادامه صحبتهای خود افزود: در اقتصاد ما ۷۰ درصد ظرفیت اقتصادی کشور خالی است به این معنا است که اقتصاد فضای مجازی اقتصاد دریا کشورهای اروپایی بعضاً ارتباطشان با دریا خیلی بخش کمی است ما با دریا چقدر ارتباط داریم بیش از ۳ هزار کیلومتر ما با دریا ارتباط داریم فعال کردن اقتصاد دریا از مسائلی است که بسیار میتواند اشتغال ایجاد کند ببنید ما امکان اشتغال در کشور بسیار داریم، ولی ظرفیتها اگر فعال شود که فعال شدن آن به هیچ عنوان سخت نیست بعضاً من در استان رفته ام خدمت آقایان مدیران و با هم نشسته ایم و جلسه گرفته ایم گفته ایم که اقا یک ماه وقت میدهیم که یک واحد تولیدی را فعال کنید من آمده اینجا و خودشان جلسه گرفته اند و ما یک کارهایی را هم باید به یک جا زنگ میزدیم و پیگیری میکردیم مثلاً استمحال وزارت دارایی مثلاً مواد اولیه مسئله من نیست، اما من مسئله ام است اگر تولید شد مسئله کشور مسئله من هم میشود مسئله همه میشود باید حضور پیدا کنیم مسکن هم همینطور است ما امکان حل مشکل مسکن جوانان را داریم بسیار راحت، چون بیشتر هزینه مسکن برای زمین است و زمین در کشور ما شما میبینید لازم به استدلال نیست که این جا عرض کنم ما برنامه داریم مسکن و اشتغال برای جوانان آماده کردن است انشالله از ما مسکن و اشتغال و از شما ازدواج.
آیت الله رئیسی در بخش جمعبندی مناظره دوم گفت: در جایگاه کاندیدای ریاست جمهوری حتماً باید مسائل کشور نه به صورت کلامی به صورت علمی شناخته شود و معلوم شود که در هر حوزهای چه مسائلی وجود دارد و این مسئله چه راهکار و راه حلی دارد و در این راه حل اولویت چیست واقعاً هم قدرت و توانی باشد که بتواند مسئله را حل کند و این مسئله بسیار مهم است.
وی افزود: از اول پیروزی انقلاب اسلامی ما افرادی را داشتیم که بیشترین بهره را از آزادی در کشور میبردند و حرفهای بسیار ساختار شکنانه میزدند و بیشترین اهانت را به دیگران میکردند و تا حرفی به آنها میزدیم میگفتند آزادی نیست و این خیلی چیز عجیبی است؛ کسی در جایگاه کاندیدای ریاست جمهوری ظاهر میشود در همین جایگاه بیشترین حرفهای ساختار شکنانه را در ناامید کردن مردم میزند و سوال، ابهام و شبهه در ذهن مردم ایجاد میکند بعد هم میگویند مردم ببنید ما آزادی نداریم نمیتوانیم حرف بزنیم و اگر حرف بزنیم معترض میشوند و میگیرند آخر چرا این طور، ما مردم را چی حساب کرده ایم مردم شعور دارند، مردم فهم دارند بنده آمده ام با هر کدام از دولتمردانی که مورد ادعای آقایان باشند با هم بدون وقت قبلی در هر پارکی، در هر مجمعی در هر اجتماع عمومی ببینم نگاهشان به دولت چیست نگاهشان به این آقایان چیست نگاهشان به بنده طلبه خدمتگزار حقیری که هیچ ادعایی ندارم چیست پیش روی مردم ما هستیم چرا این گونه حرف میزنید.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه صحبتهایش اضافه کرد: در دور انتخابات قبل در همین سالن به من بسیار اهانت شد من از هیچ کس شکایت نکردم رقیب ما که آقایان کارمندان آنها حساب میشوند ۲۰۰ شکایت به دادگستری از دست دانشجو از دست پژوهشگر، رسانهای، نمایندگان مجلس[انجام شده]؛ من یک شکایت نکردم من قاضی ام در جامعه حکومت آقایان ادعای آزادی دارند چرا این گونه با مردم حرف میزنید چرا عمل را نشان نمیدهید خیلی باعث تاسف است در عمل چرا درست عمل نمیکنید در مسائل دیگر هم همین طور است ببینید جمهور یعنی همه مردم باید در این مملکت حقشان تضمین شود تضمین قانونی با هر گویشی در هر جایگاه و هر شهر و روستایی امروز ما معتقدیم فضای مجازی بهترین بستر برای نظارت مردم بر دولتمردان است ما این کار را در دادگستری اجرا کردیم آقایان آنها را وعده میدهند ما در عمل؛ در واقع مردم عزیز این عملکرد را دیده اند ما در دادگستری هر قاضی و کارمند را با نگاه مردم ارزیابی میکنیم مردم به آنها نمره میدهند تشکر میکنند جایی که سوال است سوال از او میپرسند یعنی این کار اجرا میشود.
آیت الله رئیسی همچنین گفت: ۳۵ سامانه فعال شده است و تا آخر سال ۴۰ سامانه فعال میشود اینها اتفاق افتاده است میگوییم حمایت از افراد بنده به عنوان کسی که در این مسئولیت هستم در این کرونا کاری کردیم که از زندانیان ۱۲۰ هزار نفر به مرخصی رفتند در هیچ کجای دنیا این عملی نشده ما در نظام اسلامی به نام جمهوری اسلامی عمل میکنیم نه که بعدها خواهیم کرد همین الان عمل میشود. کارهای افتخارآمیزی در نظام اسلامی انجام میشود چرا یک برخوردها و حرفهایی زده میشود ما گشت ارشاد خواهیم داشت برای مدیران .