هیچ بنبستی در مذاکرات وین وجود نداشته است/ دولت کانادا ژست حقوق بشری نگیرد
- سعید خطیبزاده در نشست خبری خود با خبرنگاران در روز دوشنبه که با حضور تعداد محدودی از خبرنگاران برگزار شد، ضمن تسلیت فرا رسیدن ایام رحلت حضرت امام خمینی (ره)، درباره آخرین دور مذاکرات وین، اظهار داشت: موضع جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات و گفتگوهای ما در وین با دقت و وسواس تمام جلو میرود. هر دوره میتوانست دور آخر باشد، ولی به جهت اینکه برخی موضوعات باقیمانده است به دور بعدی کشیده شده و ادامه پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: این دور هم همین صورت است؛ اگر موضوعات کلیدی باقیمانده حل بشود میتواند دور آخر باشد اگر نه دور دیگری هم خواهد بود و اساساً نباید عجله کرد.
وی ابراز داشت: مذاکرات پیشرفتهای قابل توجهی در هر سه کارگروه داشته است، اما در مدتی باقی مانده است، به تدریج میتوان گفت که موضوعات کلیدی باقی مانده است.
همه تحریمهای آمریکا باید مرتفع شود
خطیبزاده تاکید کرد: همه تحریمهای آمریکا باید مرتفع شود. تحریمهایی که در دوران ترامپ با هدف از بین بردن منافع ایران در برجام انجام شده است باید مرتفع شود و راستیآزمایی انجام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این راستیآزمایی هم در فرمولهایی که در حال بحث است در بین صورت خواهد گرفت و بعد از آن هم ایران اقدامات جبرانی خودش را متوقف خواهد کرد.
تحولات در منطقه قفقاز از اهمیت ویژهای برخوردار است
وی در خصوص دستاوردهای سفر ظریف به باکو و ایروان تصریح کرد: تحولات در منطقه قفقاز از اهمیت ویژهای برخوردار است. سفر آقای ظریف به این دو کشور در ادامه رایزنیهای قبلی صورت گرفته و متمرکز بر دو موضوع است؛ یکی ادامه صلح ثبات و پیگیری توافقات میان آذربایجان و ارمنستان و همچنین تمرکز در گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور هم میان ایران و آذربایجان هم میان ایران و ارمنستان.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: ایران به عنوان کشوری که دسترسی یکسانی به هر دو پایتخت دارد، تلاش کرده است که فضایی را برای مهاهمه بیشتر ایجاد کند؛ چه به صورت دوجانبه و چه به صورت سه جانبه و چه با فرمولهایی که همواره بحث شده است. در سفر آقای ظریف با مقامات قضایی بحثهایی شده و درباره جزئیات تحولات و برخی نگرانیهایی که بعد از اتفاقات دو هفته گذشته پیش آمده است، بحث شده است.
هشدار میدهم که هیچ کسی اشتباه محاسباتی نکند
خطیبزاده درخصوص خبر توقیف دو کشتی ایران در آبهای اندونزی، اظهار داشت: ایران همانند همه کشورهای در نظام بین الملل، حق دارد از تمام حقوق بین المللی خودش استفاده کند و در آبهای بینالمللی حضور داشته باشد هیچ کشوری هم نمیتواند این حقوق را تعدیل کند. هشدار میدهم که هیچ کسی اشتباه محاسباتی نکند آنان که در خانههای شیشهای نشستهاند، حواسشان باشد که سنگی را به جایی پرتاب نکنند.
برگزاری انتخابات در خارج از ایران بر عهده وزارت خارجه است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برگزاری انتخابات در کشورهای خارجی گفت: برگزاری انتخابات در خارج از ایران بر عهده وزارت خارجه است. همین روز گذشته رئیس ستاد آقای عرف جلسه داشتند و یادداشتها و دستورالعملهای رسمی به کلیه پایتختها، سفارتخانهها، کنسولگریها و سرکنسولگریها ارسال شده است. با تغییراتی که اندیشیده شده حضور گسترده و گرم مردم ایران و همچنین هموطنان در خارج از کشور داشته باشیم.
وی درخصوص مذاکرات وین، اضافه کرد: هیچ بنبستی در مذاکرات وین وجود نداشته است. مذاکرات به نقاط کلیدی رسیده است. مسائل کلیدی قطعاً تمام، وسواس و هم زمان خودش را میطلبد. اجازه نمیدهیم فرسایشی شود و برای رسیدن به توافق ملاک و سنجه ما، حقوق ملت است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به زندانیان ایرانی در آمریکا، بیان داشت: در ایران همواره آزادی هموطنان به گروگان گرفته شده در ایالات متحده و آنهایی که به ناحق و غیرقانونی به بهانههای واهی در زندانهای این کشور هستند، یک اولویت قطعی بوده است. قطعا اگر دولت ایالات متحده این موضوع انسانی را تسهیل کند، فضای بهتری را برای گفتگوها ایجاد میکند. اگر شرایط فراهم شود ذرهای تردید نخواهیم کرد برای اینکه اتباع خودمان را از دست این بیعدالتیها نجات بدهیم.
وی درخصوص لغو تحریمهای آمریکا تاکید کرد: موضع ایران این است که تمامی تحریمهایی که دولت ترامپ علیه ایران با هدف محروم کردن ایران از منافع برجام بوده و با هدف از بین بردن برجام بوده است، لغو کند چراکه با روح و کلام مندرج در برجام، در تناقض قطعی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برگزاری انتخابات در داخل عراق اظهار داشت: روابط ایران و عراق روابط تاریخی پر از ابعاد روشن و چند لایه است. ما هم از همه گروهها در داخل عراق دعوت کردیم برای اینکه در چارچوب سازوکارهای عراقی، به حل و فصل اختلافات بپردازند.
خطیبزاده تاکید کرد: قطعاً درباره موضوعاتی که مربوط به داخل عراق است، اظهار نظر نمیکنیم. ضمن اینکه از همیشه از توانایی خود استفاده کردیم که عراق هر روز بیش از پیش در حالت صورت و امنیت و آرامش قرار بگیرد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با تایید خبر آزادی کشتی ایرانی در اندونزی، گفت: آزادی کشتی ایران در اندونزی صورت گرفته است. از روز اول کلیه دسترسیهای کنسولی و مشاورههای کنسولی و مشاورههای حقوقی توسط سفارت ما همچنین از طریق وزارت امور خارجه در اختیار مجموعه کشتی و کاپیتان کشتی قرار داشت. وکیلی توسط وزارت امور خارجه کارها را پیگیری میکرد. مثل همه موارد دیگر از روز اول تا روز آخر که این کشتی از آبهای اندونزی خارج شد، وزارت امور خارجه نقش داشت.
وی ادامه داد: سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به اندونزی در خصوص روابط دو جانبه بود که در این خصوص هم گفتوگوهایی صورت گرفت. البته دادگاه هم تقریباً عمده اتهامات به کشتی را وارد ندانست و نشان داد که در بستر قضایی کاملاً بیطرفانه تصمیمگیری شده است.
وی ادامه داد: اطمینان داده شد که اگر دولت عراق اقدامات موثری در راستای تادیه بدهیهای خودش انجام دهد، هیچ مشکلی نخواهد بود. همچنین گفتگوهای مفصلی برای ارتقای روابط در حوزههای دیگر پولی، تجاری، اقتصادی و تکنولوژیک صورت گرفت.
وی درخصوص کشف گور دسته جمعی مربوط به کودکان بومی کانادا، اظهار داشت: واقعاً یک تراژدی بزرگ انسانی در سابقه کانادا وجود دارد که هیچ اسمی جز نسل کشی برای آن نمیتوان گذاشت. نسلکشی بر علیه صاحبان اصلی آن سرزمین و بومیان کانادا.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: جای تاسف دارد کشوری که سعی میکند خود را پشت نقاب بشردوستانه پنهان کند در سابقه خود چنین روزهای تاریکی را داشته و همچنان ادامه دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: اقداماتی که بر علیه زنان در میان بومیان صورت گرفته، ناپدید شدن گستردهای که صورت گرفته و آمار عجیبی از نازاسازی اجباری تاریخی زنان بومی در کانادا همه اینها یک شرم تاریخی برای کانادا است.
وی با بیان اینکه ضمن اعلام همدردی با جامعه بومیان کانادا، گفت: دولت کانادا باید همیشه به یاد داشته باشد که هر زمان خواست ژست حقوق بشری بگیرد، به روزهای تاریک گذشته خود فکر کند و سعی کند در خانه خودش این روزهای تاریک را جبران کند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه یادآور شد: اگر قرار باشد موضوعات دیگری حتی در موردش فکر هم بشود، لیست بلندبالایی از اقدامات مخرب ایالات متحده و متحدینشدر منطقه وجود دارد که اگر ایالات متحده آماده است درمورد آنها گفتگو کند، لیست اتهاماتش، فراهم است.
خطیبزاده درخصوص برخی اخبار منتشره مبنی بر خرید نفت ایران از سوی آمریکا، تصریح کرد: از زمان رئیسجمهور اسبق آمریکا، آقای کلینتون، نفتی از ایران خریداری نشده است شاید منظورشان موضوع دیگری باشد که من الان جزئیات آن را نداردم و اظهار نظر خاصی نمیتوانم بکنم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص اعزام زائران به حج امسال، ابراز داشت: رایزنیهای گستردهای صورت گرفته است برای اینکه بتوانیم امسال این موضوع را داشته باشیم و توافقات اولیه هم توافقات مثبتی بوده است.