بحران انسانی در یمن و نبرد سرنوشت ساز در جبهه مارب
- یمن از سال ۲۰۱۵ و با آغاز حملات ائتلاف عربستان با بحران بی سابقهای مواجه شده است؛ بحرانی که از آن به عنوان «بدترین بحران انسانی جهان» یاد میشود.
به گزارش موسسه «مرکز خیرخواهی بشردوستانه»، سازمان ملل، بحران یمن را بدترین بحران انسانی در جهان توصیف کرده این در حالی است که در یمن حدود ۱۳ میلیون نفر از کمبود مواد غذایی کافی و گرسنگی رنج میبرند.
در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از جمعیت یمن یعنی بیش از ۲۳ میلیون نفر نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند و چالشهای ایجاد شده ناشی از جنگ برای مردم یمن، به دلیل بیماری کووید ۱۹، چالشهای اقتصادی و انسانی تشدید شده و این چالشها تاثیر بسیاری بر مردم این کشور گذاشته است.
تاکنون تنها بیش از ۶ هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا در یمن گزارش شده، اما این موضوع به دلیل گزارش نشدن آمار مبتلایان بر اثر کمبود تجهیزات بهداشتی و تشخیصی است.
همچنین بر اساس پایین بودن آزمایشهای کرونایی، آمار ۲۲ درصدی موارد مثبت کرونایی بسیار هشدار هنده است.
در همین حال پایگاه «اکونومیست» در گزارشی به وضعیت جنگ یمن پرداخته است.
به نوشته «اکونومیست»، در حال حاضر نیروهای وفادار به «منصور هادی»، رییس جمهور مستعفی یمن در لاک دفاعی فرو رفتهاند و در مارب محاصره شدهاند؛ این شهر بزرگ، آخرین سنگر نیروهای «منصور هادی» در شمال یمن به شمار میرود.
در حال حاضر نیروهای یمنی به ۴ کیلومتری شهر مارب رسیدهاند و و تنها حملات هوایی ائتلاف عربستان است که تا حدودی از سرعت پیشروی آنها میکاهد.
مارب یکی از امنترین شهرهای یمن به شمار میرفت و پیش از این مردم دیگر مناطق یمن به دلیل آوارگی ناشی از جنگ تا حدود زیادی به این شهر پناه میآوردند و اکنون سعودیها آن را به پایگاه عملیاتی خود تبدیل کردهاند.
نبرد مارب نشان میدهد که تا چه حد اوضاع برای نیروهای وفادار به «منصور هادی» و حامیان آنها در حال بدتر شدن است و آنها پیشنهاد صلح سازمان ملل را با اشتیاق فراوان پذیرفتند.
نیروهای یمنی کنترل مناطق بسیاری را در دست دارند و در تلاش برای ورود به مارب هستند و در صورتی که این شهر را آزاد کنند تنها میدان نفتی شمال یمن و دروازه ورود به میادین نفتی در شرق و جنوب یمن به کنترل آنها در میآید.
از دست دادن مارب برای نیروهای حامی «منصور هادی» که پیش از این نیز در حال پراکنده شدن بودند، اوضاع را پیچیده و آنها را ضعیفتر میکند.
علاوه بر این، حامیان «منصور هادی» در حال از دست دادن منافع خود در این جنگ هستند؛ امارات پیش از این و در سال ۲۰۱۹ بخش عمده نیروهای خود را از این جنگ بیرون کشیده و «جو بایدن»، رییس جمهور آمریکا نیز بلافاصله بعد از آغاز به کار خود اعلام کرد که تمامی پشتیبانیها از عملیاتهای تهاجمی عربستان را در یمن متوقف خواهد کرد.
ائتلاف عربستان سعودی که از سال ۲۰۱۵ در یمن حملات خود را آغاز کرده، اکنون در یک باتلاق فرو رفته است؛ ماه گذشته نمحمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان از نیروهای یمنی خواست تا به میز مذاکره بپیوندند.