فواید و فضایل دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان

8:46 - 20 ارديبهشت 1400
کد خبر: ۷۲۳۱۶۶
یک کارشناس علوم قرآنی گفت: جامعه امروز به واسطه فاصله گرفتن از معنویات با مشکلات متعددی روبرو شده است، ولی باید توجه داشت که توکل بر خداوند متعال و تکیه بر دعا‌ها جهت رفع بسیاری از گرفتاری‌ها می‌تواند بهترین مسیر برای زندگی باشد بنابراین در دعا‌های خود از خداوند بخواهیم که سختی امور زندگی را به آسانی مبدل کند.

رضا وحیدی در گفت‌وگو با پیرامون مضمون دعای روز بیست هفتم ماه مبارک رمضان گفت: در دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان بیان شده است: «اللهمّ ارْزُقْنی فیهِ فَضْلَ لَیْلَةِ القَدْرِ وصَیّرْ أموری فیهِ من العُسْرِ الی الیُسْرِ واقْبَلْ مَعاذیری وحُطّ عنّی الذّنب والوِزْرِ یا رؤوفاً بِعبادِهِ الصّالِحین، خدایا روزی کن مرا در آن فضیلت شب قدر را و بگردان در آن کار‌های مرا از سختی به آسانی و بپذیر عذرهایم و بریز از من گناه و بار گران را‌ ای مهربان به بندگان شایسته خویش.»

وی با اشاره به فراز نخست دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان بیان کرد:‌ در فراز نخست دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان بنده به خداوند متعال می‌گوید: ای خدا، برتری فضیلت شب قدر را روزی‌ام کن از این دعا برخی احتمال می‌دهند که شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان، شب قدر است لذا در دعا از خداوند در خواست شده تا فضیلت‌های ارزنده شب قدر را نصیب ما گرداند.

وحیدی در همین راستا ادامه داد: خداوند متعال درسوره قدر می‌فرماید: « لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ، شب قدر از هزار ماه بهتر و والاتر است»؛ چرا که در شب قدر قرآن نازل گردید: «إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ، ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم»؛ در این شب سرنوشت انسان‌ها رقم می‌خورد و فرشتگان در این شب به زمین تنزل می‌کنند این نکته‌ای مهم است که خود پروردگار به آن اشاره دارد لذا در دعا نیز بندگان از خداوند متعال درخواست دارند تا آنان را به فضیلت شب قدر برساند.

وی به بخش دیگری از دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و اظهار کرد: در دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان مومنان از خدا می‌خواهند: «وصَیرْ أموری فیهِ من العُسْرِ الی الیسْرِ؛ خدایا امورات من را از سختی به آسانی مبدل کن»؛ این در حالی است که بسیاری از مردم به علت شیوع بیماری کرونا دچار جالش‌های اقتصادی شده و مشکلات متعددی گریبانگیر آنان شده است، بنابراین با اتکا و پیروی از این دعا به درگاه خداوند متعال در خواست می‌کنیم که چالش‌ها و مشکلاتمان را حل کند و سختی‌های زندگی را برای ما آسان و با آرامش مبدل کند.

این کارشناس علوم قرآنی نیاز جامعه امروز به آرامش را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: جامعه امروز به واسطه فاصله گرفتن از معنویات با مشکلات متعددی روبرو شده است، ولی باید توجه داشت که توکل بر خداوند متعال و تکیه بر دعا‌ها جهت رفع بسیاری از گرفتاری‌ها می‌تواند بهترین مسیر برای زندگی باشد، پس در دعا‌های خود از خداوند بخواهیم که سختی امور زندگی را به آسانی مبدل کند و این نوع از توکل قطعا تاثیرگذار خواهد بود، توکل قطعه گمشده در بازار جامعه دنیای امروز خصوصا غرب است، خود کشی‌هایی که در جامعه غیر اسلامی شکل می‌گیرد همه از غفلت از پروردگار خبر می‌دهد.

وحیدی به فراز دیگری از دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و ابراز کرد: در روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان دست به درگاه پروردگار بلند می‌کنیم و از او در خواست داریم که «خدایا عذر من را بپذیر»؛ گاهی کسی از شما غیبت کرده یا در عصبانیت حرفی می‌زند و عذرخواهی می‌کند؛ ما هم با این دعا به در خانه خدا می‌رویم و از او به خاطر کار‌هایی که انجام داده‌ایم عذرخواهی می‌کنیم. اگر کودکی از پدرش عذرخواهی کند، پدر منقلب می‌شود حالا که ما از خدا عذرخواهی می‌‍کنیم، خدا بسیار بیشتر از والدین مهربان‌تر است و حتماً می‌بخشد.

این کارشناس علوم قرآنی ابراز کرد: خداوند توبه و درخواست بخشش را در قرآن کریم به بندگان خود به عنوان بهترین مسیر برای آمرزش نشان می‌دهد، در آیه ۲۸۶ سوره بقره بیان شده است: «لَا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَهَا مَا کَسَبَتْ وَعَلَیْهَا مَا اکْتَسَبَتْ ۗ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِینَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَیْنَا إِصْرًا کَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْکَافِرِینَ، خدا هیچ کس را تکلیف نکند مگر به قدر توانایی او، نیکی‌های هر کس به سود او و بدیهایش نیز به زیان خود اوست. پروردگارا، ما را بر آنچه به فراموشی یا به خطا کرده‌ایم مؤاخذه مکن. بار پروردگارا، تکلیف گران و طاقت فرسا که بر پیشینیان ما نهاده‌ای بر ما مگذار. پروردگارا، بار تکلیفی فوق طاقت ما بر دوش ما منه، و بیامرز و ببخش گناه ما را، و بر ما رحمت فرما، تنها آقای ما و یاور ما تویی، پس ما را بر گروه کافران یاری فرما.» در این آیه تدبر کنید چه معانی بلندی برای مومنان و بندگان در خود نهفته دارد.

وی در همین راستا اظهار کرد: در آیه ۲۸۶ سوره بقره خداوند هیچ کس را جز به اندازه توانایى‌اش تکلیف نمى‌کند، هرکس آنچه از کارهاى نیک انجام دهد به سود خود انجام داده و آنچه از کارهاى بد به ضرر خود کسب کرده است را با خود همراه می‌کند، در این آیه مؤمنان مى‌گویند: پروردگارا اگر در انجام تکالیف چیزى را فراموش یا خطا نمودیم، ما را مؤاخذه مکن. پرودگارا تکلیف سنگین بر ما قرار مده، آن چنان که به خاطر گناه و طغیان بر کسانى که پیش از ما بودند قرار دادى. پروردگارا آنچه را ازمجازات که طاقت تحمل آنرا نداریم، بر ما مقرّر نکن و از ما درگذر و ما را بیامرز و در رحمت خود قرارده، تو مولى و سرپرست مایى، پس ما را بر گروه کافران پیروز گردان، نکته قابل توجه دیگر در آیه این امر است که گاهى منشا فراموشى، سهل انگارى خود انسان است که قابل مؤاخذه مى‌باشد چنانکه خداوند در آیه ۱۲۶ سوره طه مى‌فرماید: «کَذلِکَ أَتَتْکَ آیاتُنا فَنَسِیتَها وَ کَذلِکَ الْیَوْمَ تُنْسى؛ آن چنانکه آیات ما بر تو آمد و تو آن‌ها را فراموش کردى، همان‌گونه امروز نیز تو به فراموشى سپرده مى‌شوى»؛ لذا در این آیه از فراموش‌کارى در کنار خطاکارى، طلب آمرزش مى‌شود. در ضمن از مجازات‌هاى سنگین که در اثر طغیان و فساد امّت‌هاى پیشین بر آن‌ها تحمیل شد، درخواست عفو مى‌شود؛ لذا در آیه ۲۸۶ انسان تمام مراحل لطف را از خداوند مى‌خواهد.

وحیدی به بخش آخر دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان اشاره و خاطرنشان کرد: دربخش آخر دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان بندگان از خدا می‌خواهند: «وحُطّ عنّی الذّنب والوِزْرِ یا رؤوفاً بِعبادِهِ الصّالِحین، خدایا گناهانم را محو کن‌ ای خدایی که به بندگان صالحت مهربانی»؛ مهربانی خدا بسیار زیاد است. آدم هرگاه رو به خدا عذرخواهی می‌کند، خدا او را می‌پذیرد حتی اگر یک عمر نااهل باشد پس استغفار کنید و با حضور قلب از خداوند طلب بخشش کنید.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *