سیزدهمین رویداد تئاتری صاحبدلان با تجلیل از هنرمندان به پایان راه رسید
اختتامیه رویداد صاحبدلان با حضور اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هادی حقشناس استاندار گیلان، محمدحسین واثق کارگرنیا رئیس شورای اسلامی شهر رشت، امیرحسین طاهری مدیرکل ارشاد استان، هادی رمضانی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی، رحیم شوقی شهرداررشت، جمعی از هنرمندان عرصه هنرهای نمایشی صبح امروز سه شنبه ۱۱ دی ماه در سالن خاتم الانبیاء شهر رشت برگزار شد.
محمود فرهنگ دبیر رویداد صاحبدلان به عنوان نخستین سخنران، ضمن تشکر از مدیران استان گیلان و با اشاره به اینکه تئاتر صاحبدلان ۱۴ ساله شد، بیان کرد: این رویداد طی این مدت یک سال با نام حقیقت و ۱۳ سال با نام صاحبدلان برگزار شد. اصولا در کشور ما جشنوارههای مختلفی وجود دارد که با شوق و اشتیاق خوبی برای دریافت جایزه تشکیل میشود، اما صاحبدلان برخلاف همه رویدادها به اجرا فکر میکند و مسابقهای در آن برگزار نمیشود.
وی افزود: همه گروههایی که طی شش ماه انتخاب و تمرین کردند در شهر خود اجرا داشتند و بخش بینالملل با همکاری هنرمندان رشت و استان گیلان با همراهی پنج کشور که دعوت شدهاند، برگزار شد.
دبیر رویداد صاحبدلان، اظهار کرد: این رویداد تجمیع جشنوارههایی مانند رضوی، مقاومت، لالههای سرخ، بچههای مسجد، تئاتر مساجد و بنیاد شهید، بسیج و ... است. اداره کل هنرهای نمایشی کمک میکند تا به اجراهای عمومی در شهر خود برسند و بخشهای خیابانی صحنهای، مسابقه نمایشنامه نویسی، سمینار و پژوهش از جمله بخشهای حاضر در این دوره بود. ما داوری نداریم اما در دو بخش حرفهای از هنرمندانی که سالهای قبل در این عرصه فعالیت کردند تجلیل میکنیم و بخش دوم نیز تقدیر از هنرمندانی است که امسال نخستین سال حضورشان در این رویداد است. با توجه به گذشت ۱۴ سال فکر میکردیم تعداد گروهها محدود باشد، اما با شگفتی در حدود ۵۰۰ گروه علاقهمند به تولید کار دینی هستند و به دبیرخانه رویداد اثر ارسال کردند.
فرهنگ گفت: مفاهیم و مضامین قرآنی، قصههای قرآنی، پیامبران، قصص نبوی، فاطمی، مهدوی و شخصیتهای اثرگذار در تاریخ اسلام و معاصر موضوعاتی بودند که برای ما حائز اهمیت بود. امسال علاوه بر این ۱۰ پیامبر قرآنی انتخاب شدند و قصه آنها توسط هنرمندان استان گیلان تولید شد. دکتر مسلم قاسمی محقق و پژوهشگر قصه این پیامبران قرآنی را نوشتند و پردهها را که توسط نقاشان کشیده شد، هدایت کردند. پیش از انتشار کتاب، ما از ایشان خواهش کردیم تا تصاویر را در اختیار ما بگذارند تا در مدارس اجرا داشته باشیم اما به دلیل تعطیلی مدارس، قصهها در گذر فرهنگی شهر رشت و سالنها اجرا شد.
این هنرمند در پایان ضمن تشکر از مدیران شورای اسلامی شهر و شهردار شهر رشت اظهار کرد: تلاش کردیم به اندازه ظرفیتی که داشتیم از هنرمندان استان گیلان که امروز از این فضا و این شهر دور هستند، اما در عرصه دینی فعالیت داشتند تجلیل کنیم.
پس از سخنرانی، مهرانه بهنهاد هنرمند و نقال که طی مدت برگزاری رویداد صاحبدلان اجراهای نقالی و پرده خوانی را برعهده داشت، به اجرای پرده خوانی قصه حضرت سلیمان پرداخت.
تجلیل از پیشکسوتان هنر دینی
در ادامه هادی حق شناس استاندار گیلان، رحیم شوقی شهردار رشت، اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی، فرهاد قائمیان بازیگر، واثق کارگرنیا رئیس شورای اسلامی شهر رشت، امیرحسین طاهری مدیرکل ارشاد استان گیلان، انوش نصر هنرمند و محمود فرهنگ دبیر رویداد به جایگاه آمدند تا از هنرمندان استان گیلان تجلیل کنند.
در این بخش از علیرضا پارسی، مسلم قاسمی، امیر حجازی، مهرانه به نهاد، رضا میر معنوی، حسین مسافر آستانه، امیرحسین شفیعی و فرهاد بشارتی به پاس تلاشهای مستمر و حضور در آثار فاخر دینی تجلیل شد.
همچنین از خانواده مرحوم عبدالحسین توشه و عزت الله صمصام نیز دعوت و از کتاب مرحوم صمصام با عنوان «تعزیه حضرت علی اکبر(ع)» رونمایی شد.
در ادامه رحیم شوقی شهردار رشت نیز طی سخنانی ضمن تبریک هفته رشت به شهروندان و مهمانان این شهر بیان کرد: موضوع رویداد صاحبدلان که مطرح شد با استقبال مجموعه شورای اسلامی شهر و مجموعه شهری مواجه شد و با همکاری اداره کل ارشاد استان، شهرداری و دبیر رویداد به سرانجام رسید و خوشحالیم که امروز در اختتامیه آن هستیم.
وی ادامه داد: از همه کسانی که در برگزاری این رویداد در کنار ما بودند تا دومین دوره بینالمللی آن را با حضور مهمانان خارجی برگزار کنیم، تشکر میکنم.
شوقی گفت: تئاتر بخصوص تئاتر جدید خاستگاه شهر رشت است و این دوره از تئاتر صاحبدلان به خانه پدری خود برگشت و در شهر رشت این افتخار را به ما داد تا میزبان این رویداد بینالمللی باشیم.
صاحبدلان آغازی برای تشکیل پایگاه تئاتر دینی در شهر رشت
واثق کارگرنیا رئیس شورای اسلامی شهر رشت، نیز ضمن خیرمقدم به حضار بیان کرد: امیدوارم در همین ایام کوتاه که میزبان شما بودیم به تکلیف خود به درستی عمل کرده باشیم. حضور هنرمندان در این رویداد برای ما مایه مباهات است و امیدوارم در خدمت جامعه هنری باشیم.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری فرمودند «هنر دینی هنری است که مجسم کننده آرمانهای دین اسلام باشد که برترین آن چیزهایی است که سعادت، اعتلا، تقوا و پرهیزکاری انسان و عدالت جامعه انسانی را تامین کند.» گیلان استان فرهنگی و هنری است و بسیاری از هنرهای معاصر از جمله تئاتر، موسیقی و سینما از این خطه وارد کشور شده است. ثبت نخستین اجرای تئاتر در ایران به نام رشت نشان از قدمت فرهنگی شهر دارد. در این عرصه چهرههای ماندگاری به جامعه فرهنگی کشور معرفی شده که در عصر فعلی در انتقال فرهنگ، آداب و رسوم ملی مردم نقش مهمی دارد. به جرات میتوانیم بگوییم میتوان از آن به عنوان زبان مشترک در فرهنگسازی یا اصلاح فرهنگ استفاده کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر رشت با بیان این که هنرمند متعهد با هدایت مسئولان میتواند هنر را ارتقاء دهد، گفت: امروز مفتخریم که رویداد صاحبدلان با محور دینی، مقاومت و پیامبران در شهر ما برگزار شد. امیدوارم برگزاری رویداد صاحبدلان آغازی برای ایجاد پایگاه تئاتر دینی در شهر رشت باشد و همه خاطرات خوبی را از رشت با خود همراه داشته باشند.
در ادامه این مراسم، رحیم شوقی شهردار رشت، واثق کارگرنیا رئیس شورای اسلامی شهر، امیرحسین طاهری مدیرکل ارشاد استان، علی ایزدی مدیر امور استانها، اسرافیل فرج الهی مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی به روی سن آمدند و از گروههای نمایشی کشور تونس، ترکیه، عراق، کردستان عراق و لبنان که به عنوان مهمان در این دوره از رویداد حضور داشتند تقدیر کردند.
تاکید بر عدالت فرهنگی و مردمی سازی در استانها
اتابک نادری سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر سخنران این مراسم بود که گفت: شهر رشت، شهر شعر و شعور و شورمندی، شهر باران و مهربانی است. اولین سفرم پس از پذیرش مسئولیت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سفر به شهر رشت است. شهری که قلبا آن را دوست دارم. در رویداد صاحبدلان چند اثر نمایشی خوب دیدم و از زحماتی که شهردار محترم، مجموعه سازمان فرهنگی شهرداری و شورای اسلامی شهر رشت کشیدند تشکر میکنم که در کنار همکارانم در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان و اعضای ستاد حضور یافتند.
وی ادامه داد: توسعه فرهنگی جزو باورهای ماست و زمان آن رسیده است که ما اهالی فرهنگ و هنر بیش از پیش عاملی باشیم با هدف استفاده از ظرفیتهای موجود در حوزه سیاست و اقتصاد برای توسعه فرهنگ و هنر.
سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ افزود: بسیاری از مدیران به توسعه فرهنگ و هنر برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان اهمیت میدهند که نمونه آن شهرداری رشت است و عملکرد آنها میتواند الگویی برای کلان شهرها باشد. به عنوان نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میدانم در ادارات استانی با بودجه محدود و وظایف سازمانی زیاد کارها انجام میشود و از این بابت همیشه مضیقه وجود دارد. اگر سازمانی مثل سازمان فرهنگی هنری شهرداری پای کار نیاید، بخشی مهمی از کارها پیش نمیرود. در شهرهایی که این اتفاق میافتد جلوهگری رویدادهای هنری بسیار درخشان است.
نادری گفت: غیر از این هم از مدیران شهر رشت که پیشینه تاریخی معاصر دارد و جزو شهرهای اولیه در تئاتر ایران است نمیتوان انتظار داشت. استاندار محترم در این شلوغی کار و امورات استان به مقوله فرهنگی بها دادهاند و این نشان از دیدگاه و دغدغهمندی ایشان به امور هنری و فرهنگی دارد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چهار کلان برنامه ارائه دادند که اولین آن مردمیسازی و عدالت فرهنگی است. درباره عدالتفرهنگی اگر ۲۰ سال پیش اغلب رویدادهای فرهنگی هنری را با توجه به شرایط آن زمان در پایتخت برگزار میکردیم حرفی نبود، اما امروز اینگونه نیست و فضاهای شهری تغییر کرده است و ما در غالب استانها شرایط خوبی داریم و میتوانیم این کار را توسعه داده و از ظرفیتهای خوب مراکز استانها و شهرستانها در توسعه فرهنگ و هنر بهره ببریم. البته که مناسبتراست به جای توسعه بدون مطالعه رویدادها ابتدا به ارتقای کیفی رویدادهای فعلی و چرخش آنها در استانها وشهرهای مختلف بپردازیم. مردمی سازی و عدالت فرهنگی در استانها به ارتقای اقتصاد فرهنگ وهنر هم منجر می شود.
در ادامه وحید فخر موسوی و اتابک نادری با همراهی محمود فرهنگ و فرهاد قائمیان از یاسر محجوب مدیرعامل فرهنگی هنری شهرداری رشت تقدیر کردند.
پایان بخش این رویداد تقدیر از برگزیدگان در بخشهای مختلف رویداد صاحبدلان بود که مدیران و هنرمندان روی سن آمدند.
در بخش نمایشنامهنویسی شادی غفوریان رتبه سوم، محسن رحمانی رتبه دوم و محمد ایرانی رتبه نخست این بخش را از آن خود کردند. علیرضا حنیفی، مهدی عبدالی و یوسف فخرایی داوری این بخش را برعهده داشتند.
همچنین در ادامه این مراسم از زهرا حاجی احمدی در بخش پژوهش، مهیار هزار جریبی در بخش نمایشنامه نویسی، هومن میر معنوی در بخش طرح و ایده نمایش خیابانی، محمد رسائلی در بخش بازیگری مرد، عرفان خطیب زاده در بخش بازیگری مرد، کبر قهرمانی در بخش کارگردانی نمایش خیابانی، علی زیستی در بخش کارگردانی نمایش صحنهای، آرزو علیپور در بخش کارگردانی نمایش خیابانی لاهیجان تقدیر به عمل آمد.
حسن ختام این مراسم نیز ثبت عکس یادگاری مدیران، هنرمندان و حضار بود.
انتهای پیام/