کمیسیون ویژه؛ از جهش تولید تا نظارت بر اجرای سیاستهای کلی
- مجلس شورای اسلامی برای انجام وظایف محوله و استفاده بهینه از ابزارهایی که در اختیار دارد، وظایف خود را به ۱۳ کمیسیون تخصصی تفویض کرده است. البته چند کمیسیون ویژه هم وجود دارد.
طبق ماده ۳۸ قانون «آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی»، مجلس دارای کمیسیونهای تخصصی و کمیسیونهای خاص با محدوده وظایف مشخص بهشرح مذکور در این قانون است. تعداد اعضای کمیسیونهای تخصصی، حداقل ۱۹ و حداکثر ۲۳ نفر است و تعداد اعضای کمیسیونهای خاص طبق مواد ۳۹ تا ۴۴ قانون آئیننامه داخلی تعیین میشود.
کمیسیونهای «آموزش، تحقیقات و فناوری»، «اجتماعی»، «اقتصادی»، «امنیت ملی و سیاست خارجی»، «انرژی»، «برنامه، بودجه و محاسبات»، «بهداشت و درمان»، «شوراها و امور داخلی کشور»، «صنایع و معادن»، «عمران»، «فرهنگی»، «قضائی و حقوقی» و «کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست» ۱۳ کمیسیون تخصصی مجلس هستند که کنار ۶ کمیسیون خاص از قبیل «مشترک»، «ویژه»، «تلفیق»، «تحقیق»، «تدوین آئیننامه داخلى مجلس» و «اصل ۹۰ قانون اساسی» به امور محوله میپردازند.
اعضاى کمیسیون ویژه که ۱۵ نفر خواهند بود مستقیما در جلسه علنى توسط نمایندگان با رأى مخفى و اکثریت نسبى انتخاب خواهند شد. هیئترئیسه کمیسیون ویژه همانند دیگر کمیسیونها انتخاب خواهد شد. بر اساس تبصره این ماده نیز هیئترئیسه مجلس میتواند طرحها و لوایحی را که در حوزه مسائل مربوط به کمیسیون ویژه تشخیص دهد به آن کمیسیون ارجاع کند.