چند نکته درباره سفر پاپ فرانسیس به عراق
- پاپ فرانسیس، اخیرا در سفری به عراق با مقامهای سیاسی این کشور دیدار کرد، اما دیدار او با آیت الله سیستانی، مرجع شیعیان عراق، با توجه ویژهای همراه بود.
دیدار این دو شخصیت مذهبی از دو آیین و مذهب متفاوت در راستای گفت وگوی ادیان یک اتفاق مثبت ارزیابی میشود، اما این دو شخصیت تفاوتهای زیادی از جنبههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دارند و حتی در کشورهایی که مستقر هستند نیز تفاوتها عمیق است.
پاپ به دیدار از کشوری رفت که سالهاست روی آرامش را به خود ندیده و پیامدهای جنگ همچنان در آن وجود دارد و علت اصلی آن نیز دخالتهای کشورهای غربی است.
آرامش نسبی حاکم در عراق مدیون خون شهید قاسم سلیمانی، ابو مهدی المهندس و دیگر رزمندگان جبهه مقاومت است؛ در واقع اگر ایران در منطقه نقش آفرینی نمیکرد، پاپ با آسودگی خاطر نمیتوانست قدم بر خاک عراق بگذارد.
از این مسائل گذشته، جایگاه اجتماعی و فرهنگی دو شخصیت بسیار متفاوت است چرا که پاپ فرانسیس متعلق به مکتب و ایدئولوژی نظام سرمایه داری لیبرال مسلک است که مذهب هیچ جایگاهی در حاکمیت ندارد و حتی در جامعه غربی نیز به آن نگاه سرد و بیروحی میشود و در واقع نظام سکولار لیبرال سرمایه داری در صدد حذف مذهب از میان مردمان جوامع خود است.
دین در غرب وجهه سمبلیک دارد و تنها نماد و نمایشی از آن در این جوامع دیده میشود؛ تشریفاتی که در آیین مسیحیت به ویژه کاتولیک وجود دارد، به گونهای است که تبدیل به یک مذهب نمایشی شده و توصیهها، درخواستها، هشدارها و حتی اگر دستوری هم از سوی پاپ داده شود از سوی مقامات و مسئولان کشورهای غربی با بیتوجهی همراه است، حتی مردم نیز نسبت به آن بیتوجه و بیاحساس هستند، اندک افرادی وجود دارند که همچنان مذهبی بودن خود را حفظ کردهاند، اما در میان امواج تفکر سکولار لیبرال سرمایه داری غرب، در حال غرق شدن هستند.
اگر در عراق آیت الله سیستانی، سخنی بگویند یا فتوایی صادر کنند، شیعیان عراق و حتی اقشار دیگر ادیان در این کشور از ایشان تبعیت میکنند و این امر فراتر هم رفته است.
شخصیتی چون آیت الله سیستانی در عراق حکم محور جامعه عراق را دارد و در زمانی که این کشور با بحران روبرو شد، ورود آیت الله سیستانی گره گشا بود و باعث شد تا این کشور بحران را پشت سر بگذارد.
اما نقش پاپ در جامعه مسیحیت کاتولیک در چه اندازه است؟ آیا او میتواند به رهبران کشورهای غربی که مسیحی و کاتولیک هستند بگوید دست از جنگ افروزی در دنیا بردارند؟
آیا پاپ میتواند سران کشورهای فرانسه، انگلیس، آمریکا و آنهایی که در دنیا آشوب میکنند و در جنایاتی که در منطقه غرب آسیا شریک هستند، وادار کند دست از دخالت بردارند؟
پاپ فرانسیس به عراق سفر کرد، کشوری که سالها تحت اشغال آمریکا بود و بیش از ۵ سال است با گروههای تروریستی تکفیری درگیر است، وضعیت نابسامان عراق به خاطر سیاستهای آمریکا و اروپاست.
قدرت نفوذ پاپ چقدر است؟ آیا میتواند جنگ را در عراق، سوریه، یمن و دیگر کشورهایی که از سوی غرب دچار بحران شدهاند نجات دهد؟
قطعا پاپ و جایگاه او هیچگاه نمیتواند نقش مثبت مذهب را در جهان مسیحیت پیاده کند.
همه مذاهب الهی، جنگ، قتل و غارت، جنایت، خونریزی، تجاوز، اشغال و هر آنچه که ویژگی پلید و شیطانی دارد مردود میدانند، در میان مذاهب الهی در این مقولات تفاوتی وجود ندارد، اما جایگاه مذهب در عالم غرب و لیبرال سرمایه داری کجاست؟
اگر پاپ نفوذ کلام داشت میتوانست از بسیاری فجایع که کشورهای غربی عامل اصلی آن هستند جلوگیری کند.
مردم مظلوم فلسطین، یمن، سوریه و عراق قتل عام میشوند، اما صدایی از سوی پاپ شنیده نمیشود.
مذهب و سیاست باید در کنار هم و با هم در تلاش برای پایان به جنگ و جنایتی حرکت کنند که رژیمهای سکولار لیبرال به راه انداختهاند؛ رژیمهایی که مذهب را حتی از جامعه خود حذف کرده و سعی دارند تا هرچه بیشتر از آن دوری کنند تا مانعی بر سر راه جرم و جنایات آنها نباشد.