جلیلی: آمریکا به موازات تحریم، میخواهد ظرفیت تعاملات اقتصادی ایران در منطقه را خالی کند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه آمریکا به موازات تحریم، میخواهد ظرفیت تعاملات اقتصادی ایران در منطقه را خالی کند، گفت: اگر درصدی از توجهاتی که بعضا به برخی مسائل غیر اصلی و حواشی میشود به موضوعات اصلی کشور اختصاص پیدا کند، بسیاری از مشکلات مردم حل خواهد شد.
- سعید جلیلی صبح امروز در افتتاحیه هفتمین همایش سالیانه اقتصاد مقاومتی اظهارداشت: در حالی که دشمن بر روی تصاحب فرصتهای اقتصادی ما سرمایه گذاری کرده، موضوعات اصلی اقتصادی در کشور نباید با غفلت مواجه شود.
وی بیان داشت: کسانی بیان می کنند که امروز، دنیای روابط خارجی و تعاملات کشورها با یکدیگر است و نمیتوان این را نادیده گرفت که بدون روابط گسترده با کشورها پیشرفت کرد. این حرف کاملا درست است و نه تنها تعارضی با اقتصاد مقاومتی ندارد بلکه روی دیگر آن است.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان با بیان اینکه تکیه اقتصاد مقاومتی بر تولید است، تصریح کرد: لازمه جهش تولید، جهش صادرات است و لازمه جهش در صادرات، ایجاد تعاملات گسترده و سازنده اقتصادی به ویژه با کشورهای منطقه است. یکی از مهمترین مصادیق بی اثر کردن تحریمها، فعال کردن فرصتهای اقتصادی کشور در تعامل با همسایگان است.
وی دراین باره افزود: در حال حاضر کشور ما در زمینه حمل و نقل کالا و انرژی، صادرات گاز، صادرات برق، صادرات محصولات نفتی و صدور خدمات مهندسی در منطقه دارای فرصتهای مهمی است، اما اگر از این فرصتها به خوبی و به موقع استفاده نشود رقیبان اقتصادی جای ما را خواهند گرفت و از سوی دیگر دشمنی مثل آمریکا مترصد و فعال به دنبال از بین بردن این فرصتهاست.
جلیلی در ادامه با اشاره به تحرکات آمریکاییها برای سنگاندازی در تعاملات اقتصادی ایران، گفت: آمریکاییها به موازات تحریم در عرصههای تعاملات اقتصادی ایران نیز فعال شدند و به دنبال کمک به رقبای منطقهای ما هستند تا بازارهای صادراتی و ظرفیت فرصتهای اقتصادی ما را تخلیه کنند. باید نقشه دشمن در این زمینه به دقت شناسایی شده و با آن مقابله شود.
نماینده رهبر انقلاب در شورایعالی امنیت ملی در ادامه سخنان خود با ارائهی فرصتها و تهدیدهای اقتصادی ایران در منطقه، به بیان مصادیق آن در حوزههای ترانزیت، گاز، برق، محصولات پتروشیمی پرداخت.
جلیلی با اشاره به اهمیت موقعیت جغرافیایی ایران و فرصت مهم کریدورهای حمل و نقل شمالی-جنوبی و شرقی-غربی ایران برای سایر کشورها، اظهار داشت: قابلیت عبور کالا از ایران و میزان ریل پسند بودن کالاها، حداقل ۵۰ میلیون تن (کالاهای ریل پسند با قابلیت عبور از ایران) به ارزش حدودی ۴ میلیارد دلار و حداکثر ۱۵۰ میلیون تن به ارزش حدودی ۱۲ میلیارد دلار ظرفیت ترانزیت منطقه ماست.
وی در این باره عنوان کرد: طبیعتا اگر از این فرصت به درستی استفاده نشود، رقیبان شما از آن استفاده خواهند کرد. در حال حاضر خطوط موازی ترانزیتی در حال شکلگیری بوده و برخی از این پروژهها آغاز شده است.طراحی پروژه اتصال بنادر شرقی دریای خزر به سمت بنادر دریای سیاه به موازات مسیر ایران، ایجاد کریدور شمالی-جنوبی میان کشورهای آسیای میانه در موازات با کریدور شمالی-جنوبی ایران، طراحی مسیر لاجورد در موازات کریدور شرقی-غربی ایران از جمله مسیرهای موازی حمل و نقل کالا با ظرفیت ترانزیتی ایران است که جلیلی به آنها اشاره کرد.
وی همچنین به شکلگیری مسیرهای جایگزین انتقال انرژی به منظور کاهش ظرفیت ترانزیتی ایران در تنگه هرمز نیز اشاره نمود.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان دراین زمینه تاکید کرد: مشاهده مجموعه مسیرهای طراحی شده در دور تا دور ایران ایجاب میکند که توجه ویژه به ظرفیت ترانزیتی و فرصتهای راهبردی کشور انجام گیرد.
وی در ادامه با اشاره به این نکته جایگاه منابع گازی ایران با جایگاه آن در میان کشورهای صادرکننده گاز همخوانی ندارد، عنوان کرد: ما ۱۷ درصد ذخایر گازی جهان رو در اختیار داریم که رتبه دوم جهانی محسوب میشود، اما رتبه هجدهم ایران در میان صادرکنندگان گاز نشان میدهد که ما از این فرصت به خوبی استفاده نکردهایم و در وضعیت نامتوازنی قرار داریم.
دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی دراین باره افزود: در حال حاضر میزان صادرات گاز ایران حدود ۵ میلیارد دلار است که میتواند تا ۱۳ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به پروژهی خط لولهی گاز ترانس خزر به منظور انتقال گاز ترکمنستان به اروپا و همچنین پروژه موسوم به تاپی که در جهت ایجاد خط لولهی انتقال گاز ترکمنستان به هند از مسیر موازی است، اظهار داشت: این اتفاقات ایجاب میکند که با راهبرد اقتصادی هوشمندانه ظرفیتهای بالقوه کشور فعال کرد.
جلیلی همچنین با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت مازاد برق کشور حدود ۲۰ هزار مگاوات است، تصریح کرد: اگر نیمی از این ظرفیت با توجه به قیمت جهانی برق که به ازای هر کیلووات ۱۰ سنت در نظر گرفته میشود، صادر شود، صنعت برق کشور ما میتواند به ازای هر ساعت، یک میلیون دلار ارزآوری داشته باشد.
وی در این باره تاکید کرد: با فرض صادرات روزانه ۱۲ ساعت به مدت ۶ ماه از سال، این میزان ارزآوری بیش از ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در همین رابطه نیز به شکل گیری مسیرهای موازی صادرات برق در منطقه اشاره کرد.
وی در این باره عنوان کرد: ایران با دو همسایه خود یعنی عراق و افغانستان به دلیل وجود اشتراکات فراوان سیاسی، مذهبی روابط اقتصادی خوبی برقرار کرده است، اما تلاش آمریکا آن است که مانع تامین برق این دو کشور از طریق ایران شود.
جلیلی در همین راستا به ظرفیت ارزآوری صنایع پاییندست پتروشیمی و محصولات نفتی نیز اشاره کرد.
وی با بیان اینکه طبق آمار رسمی وزارت صمت، میزان واردات محصولات پایین دستی در منطقه حداقل ۱۳۰ میلیارد دلار است، گفت: در بازدید اخیری که از نمایشگاه تولیدکنندگان محصولات صنایع پایین دست پتروشیمی داشتم، آنجا عنوان کردند که در حال حاضر دو سوم از ظرفیت بیش از ۱۲ میلیون تنی صنایع پایین دستی پتروشیمی در کشور بلا استفاده است.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان دراین باره بیان کرد: اگر برای آن نقطه هدف برنامه وجود داشته باشد، نه تنها تحریم نفتی بیاثر میشود بلکه ارزش افزوده آن نیز به دست خواهد آمد. حتی اگر بتوانیم ۱۵ درصد این بازار را فعال کنیم ۲۰ میلیارد دلار صادرات در همین بازار خواهد بود و اگر این فرصت را فعال نکنیم دیگر تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در منطقه ما، این بازار ارزشمند را تصاحب خواهند کرد.
جلیلی در قسمت جمعبندی سخنانش، گفت: اجرای راهبرد بی اثر کردن تحریمها نیازمند فعالیت هوشمند در روابط خارجی اقتصادی به منظور استفاده حداکثری از فرصتهای اقتصادی به وجود آمده در تعاملات منطقهای است.
نماینده رهبر انقلاب در شورایعالی امنیت ملی با اشاره به این نکته که اگر کشور به موقع و به خوبی از فرصتهای اقتصادی خود استفاده نکند، دیگران بیکار نخواهند نشست، استفاده صحیح و به موقع از ظرفیتهای راهبردی تعاملات خارجی اقتصادی را مصداقی برای بی اثر کردن تحریمهای دانست.
جلیلی گفت: نباید اجازه داد ظرفیتهای حاصل از مزیتهای نسبی ما در عرصه صادرات و ترانزیت تضعیف شود. اقدام هوشمندانه و به موقع می تواند محوریت ایران در این حوزهها تثبیت کرده تا به منبع اقتداری برای کشور در مقابله با تحریم و رشد اقتصادی بدل گردد.
وی با بیان اینکه پروژههای بالقوهی رقبای منطقهای به منظور تخلیه فرصتهای ایران در زمینه ترانزیت و صادرات در حال کلید خوردن است، تاکید کرد: چند سال توان برخی دستگاهها و رسانهها معطوف به این موضوع میشود که سرنوشت پیوستن به فلان کنوانسیون چه شده؟ اگر درصدی از این توجه را به مسائل اصلی -نظیر روابط خارجی اقتصادی که به شکل حقیقی رشد اقتصادی ما را فراهم میکند- بشود، میتوانیم جهش تولید و جهش صادرات را شکل بدهیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان سخنانش با اشاره به این سخن که با استفاده به موقع از فرصتها به ویژه در تعاملات اقتصادی منطقهای، میتوانیم گزینه جنگ اقتصادی را نظیر جنگ نظامی برای همیشه از دستان دشمن خارج کنیم، گفت: فرصتهای بسیار بزرگ اقتصادی در برابر ماست که بسیار فراتر از فروش نفت خام است و با آنها عملا تحریم بی اثر خواهد شد و کشور در مسیر پرشتاب پیشرفت قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *