سند مهمی که زیر لاک تحریف مخدوش شد
- امیرعلی نورالهی کارشناس بینالملل - روز ۲۳ دسامبر ۲۰۲۰ (۳ دیماه ۱۳۹۹)، ۱۵۰ نفر از اعضای کنگره آمریکا در نامهای به «جو بایدن»، رئیس جمهور منتخب این کشور، حمایت خود را از برداشتن گامهای دیپلماتیک لازم برای بازگرداندن محدودیتها در برنامه هستهای ایران و بازگشت ایران و آمریکا به برجام «به عنوان نقطه آغاز برای مذاکرات بیشتر»، اعلام کردند. این نامه سند بسیار مهمی برای تحلیل استراتژی آمریکاییها در روزها و ماههای آینده خواهد بود؛ زیرا رئیس جمهور منتخب این کشور از حزب دموکرات است و همچنین اکثریت کنگره آمریکا نیز در اختیار این حزب قرار دارد.
با انتشار خبر این نامه در رسانهها، جریان تحریف در داخل کشور، شروع به انتشار این خبر به نقل از یک پایگاه خبری صهیونیستی (درصورتی که متن کامل نامه توسط کنگره منتشر شد) تا از طریق تحریف محتوای نامه بتواند از آن در راستای منافع سیاسی خود استفاده نماید.
از دیدگاه نویسندگان این نامه، برجام ابزاری مناسب و کارآمد برای محدود کردن برنامه هستهای ایران است و آنها به دنبال استفاده از این روش برای محدود کردن سایر نقاط قوت ایران ازجمله در زمینههای موشکی و منطقهای هستند.
نکته حائز اهمیت در این نامه این است که آنها (همانند سایر دموکراتها ازجمله خود «جو بایدن») معتقد هستند که ابتدا ایران باید به برجام بازگردد و تعهدات خود ذیل برجام را به طور کامل انجام دهد، سپس آمریکا به این توافق بازگردد؛ این درحالی است که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و تعهدات خود را انجام نداده است و کاهش تعهدات ایران در راستای پاسخ به این اقدام آمریکا و همینطور بدعهدیهای اروپاییها بوده است.
برداشت گزینشی و محدود تحریمها
لزوم تغییر راهبرد برای مقابله با تحریمها
نامه نمایندگان دموکرات در کنگره آمریکا با توجه به اینکه بازگوکننده راهبرد دولت و کنگره دموکرات آمریکا در برابر ایران است، سند مهمی محسوب میشود. طبق مفاد این سند که بررسی آن در بالا صورت گرفت، ادامهی راهبرد کنونی دولت ایران که محوریت آن برجام است، برای اقتصاد و امنیت ملی کشور خسارتبار خواهد بود.
با وجود این که بنا بود برجام تحریمهای ظالمانه را رفع کند، اما بعد از انعقاد برجام گشایش قابل توجهی در اقتصاد کشور رخ نداد. افزایش قابل توجه تحریمها نسبت به قبل از اجرای برجام نشان میدهد که راهبرد مذاکره برای رفع تحریمها به ضد خود تبدیل شده است و هر چقدر کشور به این راهبرد ادامه بدهد، نه تنها فشارها رفع نمیشود، بلکه بر فشارها افزوده خواهد شد؛ در نتیجه جمهوری اسلامی ایران باید راهبرد خنثیسازی تحریمها که محوریت آن تکیه به ظرفیتهای داخلی است را اتخاذ کند و از هرگونه عملی که ادامه مسیر برجام است و یا آن را تقویت میکند، پرهیز کند.