ریز و درشت انتخاب آخرین رییس قرن ۱۴ فوتبال/ کلید ویرانه سئول به چه کسی میرسد؟
- لیست نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال بامداد امروز (دوشنبه) به صورت رسمی البته با شرایطی نه چندان مناسب از سوی فدراسیون فوتبال روی یک کاغذ اعلام شد.
این لیست طبق نقشه راه تعیین شده که به تایید فدراسیون جهانی فوتبال و کنفدراسیون فوتبال آسیا رسیده برای فیفا و AFC هم ارسال شد. حالا همه منتظر هستند تا انتخابات فدراسیون در تاریخ دهم اسفند با حضور ۴ نامزد ریاست برگزار شود. انتخاباتی که با برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار است در سالن اجلاس سران برگزار شود و در این روز فوتبال ایران رییس جدید خود را خواهد شناخت.
خداحافظی آقای سرپرست!
در مرحله ثبتنام، شش نامزد برای ریاست فدراسیون ثبت نام کردند که ستار عبدیپور، روحانی ناشناخته به دلیل نقض مدارک همان ابتدا حذف شد. سپس کمیته انتخابات مدارک حیدر بهاروند، شهاب عزیزیخادم، علی کریمی، کیومرث هاشمی و مصطفی آجورلو را تایید کرد و در مرحله آخر نوبت به بررسی صلاحیت نامزدها از سوی نهادهای نظارتی رسید.
پروسهای که به خاطر عزم جدی برخی مدیران برای باقی ماندن در قدرت تا دقایق پایانی طول کشید و در نهایت حیدر بهاروند سرپرست کنونی فدراسیون فوتبال و رئیس سازمان لیگ از لیست حذف شد.
به هر حال اگر بهاروند در انتخابات باقی میماند با توجه به فضای انتخابات و لابیهای سنگین صورت گرفته، او بالاترین شانس را برای رسیدن به صندلی ریاست فوتبال داشت، اما الان با حذف او، معادلات انتخابات شکل پیچیدهتری به خود گرفته است. سرپرست فدراسیون درباره اتفاقات رخ داده تا این لحظه سکوت کرده و واکنشی به رد صلاحیت خود هم نداشته است.
آشنایی با برخی از مدعیان ریاست فدراسیون
شهاب عزیزی خادم دیگر نامزد ریاست فدراسیون فوتبال یکی از نفراتی بود که شایعاتی درباره رد صلاحیت او در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شد. او برای انتخابات فدراسیون با حیدر بهاروند ائتلاف قدرتمندی تشکیل داده بود و یکی از شانسهای رسیدن به صندلی ریاست بود. منتهی رئیس هیات مدیره کنونی پتروشیمی امیرکبیر که یک دوره سابقه عضویت در هیات رئیسه فدراسیون فوتبال را داشته، در نهایت از سوی نهادهای نظارتی تایید صلاحیت شد؛ البته با این اتفاق ویژه که نایب رئیس اول و دوم او حذف شدند.
منصور قنبرزاده نایب رئیس اول او به خاطر برخی فشارها از انتخابات انصراف داد و حیدر بهاروند هم همانطور که اشاره شد به خاطر رد صلاحیت شدن حضور در انتخابات را از دست داد. به این ترتیب عزیزی خادم تنها با شهره موسوی نایب رئیس سوم و زنان خود باید در انتخابات شرکت کند. عزیزی خادم با اعضای مجمع هم ارتباط بسیار خوبی دارد و به خاطر رد صلاحیت نوابش نباید این تفکر را داشت که هیچ شانسی برای انتخابات نداشته باشد. او بدون تردید میتواند یکی از چهرههای ویژه و سرنوشت ساز انتخابات باشد.
کیومرث هاشمی هم یکی از مدیرانی است که بسیاری از افراد او را رئیس بعدی فدراسیون فوتبال قلمداد میکنند. خیلیها بر این باور هستند که برخی جریانها تمام قدرت خود را بسیج کردهاند تا صندلی ریاست به او برسد. شنیده میشود علی کفاشیان نایب رئیس اول فدراسیون و حتی برخی مسئولان کنونی فدراسیون هم در پشت پرده از او حمایت میکنند. پریا شهریاری معاون کنونی دبیرکل فدراسیون نایب رئیس سوم اوست و همین اتفاق شائبه حمایت از هاشمی توسط برخی افراد خاص را بیشتر میکند.
شنیده میشود برخی نزدیکان هاشمی پیش از شروع پروسه ثبت نام از نامزدها البته به علی کریمی پیشنهاد داده بودند این چهره محبوب فوتبال ایران به عنوان نایب رئیس او در انتخابات شرکت کند که با پاسخ تند کاپیتان سابق تیم ملی رو به رو شدند.
غلامرضا بهروان و علیرضا رحیمی نواب رئیس اول و دوم کیومرث هاشمی هستند. گفتنی است لابیهای گسترده و مذاکرات بسیار عجیبی هم برای موفقیت او در انتخابات در حال انجام است.
مصطفی آجورلو یکی از مدیرانی است که آرزوی دیرینه برای رسیدن به صندلی ریاست فوتبال دارد. او در در انتخابات سال ۱۳۸۶ کنار رفت. در انتخابات ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ هم قافیه رقابت را به علی کفاشیان و سپس مهدی تاج باخت. اما این شکستها باعث نشده که قید شرکت در انتخابات را بزند و این بار هم برای ریاست ثبت نام کرده است تا در آخرین روزهای قرن چهاردهم برای چهارمین بار وی کاندید شود. نصر اصفهانی و سعید فتاحی نواب رئیس اول و دوم او هستند و در سفرهای انتخاباتی مختلف او را همراهی میکنند. آجورلو با چراغ خاموش در حال اجرایی کردن برنامههای انتخاباتی خود است و باید دید باز هم در انتخابات شکست میخورد و یا این بار بالاخره به آرزوی خود میرسد.
علی کریمی بدون هیچ تردیدی چهره ویژه انتخابات فدراسیون فوتبال است. معمولا برای مردم و فوتبالدوستان معادلات مدیریتی فوتبال کشور به هیچ عنوان جذاب نبوده و نیست. آنها علاقه بیشتری به پیگیری حواشی فوتبال تا داستانهای مدیریتی دارند، اما الان ثبت نام علی کریمی برای ریاست باعث شده انتخابات فدراسیون برای کل فوتبالیها و اکثر مردم اهمیتی چشم گیر داشته باشد.
بعد از فوت مهرداد میناوند و علی انصاریان شایعاتی درباره احتمال انصراف او از انتخابات منتشر شد. سپس برخی جریانها به غلط شایعاتی درباره رد صلاحیت این چهره نام آشنا فوتبال ایران مطرح کردند و جوسازی آخر هم مربوط به رد صلاحیت مهدی مهدوی کیا به دلیل دو تابعیتی بودن بود. کریمی، اما دراین مدت فقط سکوت کرد. او هیچ تماسی هم با اعضای مجمع نداشته و تمایلی ندارد با روسای هیاتهای فوتبال تماس برقرار کند. مهدی مهدوی کیا، سعید دقیقی و فاطمه علیپور نواب رئیس اول تا سوم کریمی هستند و باید دید شرایط به چه شکل برای گروه او پیش خواهد رفت.
درباره موضوع شایعه رد صلاحیت مهدی مهدوی کیا هم باید به این نکته توجه داشت که در اساسنامه چنین قانونی نداریم. اعضای هیات رئیسه باید تابع و ساکن ایران باشند و در زمان انتخابات اگر علی کریمی رئیس شد، قطعا او با پایان قراردادش با هامبورگ میتواند به ایران برگردد و نایب رئیس اول فدراسیون باشد.
به همین ترتیب او کاملا قانونی تایید صلاحیت شد. جالب است بدانید فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا از حضور آنها در انتخابات استقبال کردهاند و اصلا اساسنامه را به این دلیل با تغییرات زیاد مواجه کردند که فوتبالیها هم بتوانند وارد کارزار رقابت انتخاباتی شوند.
نکات عجیب و قابل توجه از آخرین انتخابات فوتبالی قرن در ایران
حالا با بررسی شرایط نامزدهای ریاست، باید به چند نکته بسیار مهم توجه کرد. شرایط فوتبال ایران به قدری بغرنج و پیچیده و بحرانی است که اگر تمام این چهار نامزد ریاست زور و قدرت خود را تجمیع کنند، باز هم نمیتوانند تمام مشکلات فوتبال را حل کنند. بحرانی که کِشتی فوتبال ایران را به گل نشانده و سرمایهداران هیچ اعتمادی به فوتبال ندارند. شرکتهای مختلف تمایلی به همکاری با فدراسیون ندارند.
شرایط باشگاهداری با شکست مواجه شده و مردم هم از وضع فوتبال به هیچ عنوان راضی نیستند. نیروی انسانی فدراسیون اکثر تیمهای ملی اوضاع نابسامانی دارند. تیم ملی بزرگسالان در چهار بازی باقی مانده مقدماتی جام جهانی محکوم به پیروزی است و در غیر این صورت جام ملتهای آسیا و جام جهانی را با هم از دست میدهد که این اتفاق میتواند یک فاجعه تاریخی و تلخ برای فوتبال کشور باشد.
از مشکلات و وضعیت اسفناک فوتبال پایه که نیازی نیست توضیح اضافه داد و همه میدانند که هیچ اصولی در این حوزه وجود ندارد. بیشتر قراردادهای فدراسیون و سازمان لیگ بد بسته شدهاند و احترام فوتبال زیر سوال رفته است.
فدراسیون با حکم فیفا به پرداخت ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار یورو در وجه مارک ویلموتس محکوم شده است. بدهی مالیاتی حداقل ۱۰۰ میلیارد تومان است و درآمدزایی فدراسیون به عبارتی ساده هیچ است و پولی برای برنامه ریزی و انجام پروژههای مختلف و اردوهای آماده سازی برای تیمهای ملی وجود ندارد. هرچند دعوای بین فراسیون و شستا نیز همچنان پابرجاست. تمام آئین نامهها نیاز به بازنگری دارند و حالا بعد از اساسنامه باید قوانین جدید برای فوتبال ایران نوشته شود.
در یک کلام باید گفت که فوتبال در ایران به یک ویرانه تبدیل شده و وضعیت فرهنگی و هواداری هم شکل زشتی به خود گرفته است. در کنار این مسائل تکلیف بسیاری از پروندههای حقوقی مثل شکایت شرکت برهان مبین برای بلیت فروشی، حل مشکل بند یک اساسنامه که فیفا برای تعیین تکلیف آن یک سال زمان داده و وضعیت ساختمان سازمان لیگ که سند آن به نام اشخاص و مدیران فوتبال ثبت شده باید حل و فصل شود.
این موارد تنها بخشی از مشکلات فوتبال کشور است که باید دید نامزدهای ریاست چه برنامه و اهدافی دارند. اصلا تمام این نامزدها از واقعیت تلخی که فوتبال ایران با آن رو به رو است و به بخشی از آن پرداخیتم اطلاعی دارند؟