ثبت نخستین عکس و فیلم از پرندهای خوشصدا و کمیاب
- یک فعال محیط زیست توانست برای نخستین بار از سسک نیزار بصره، تصاویر و فیلمی زیبا به ثبت برساند که مورد توجه مجلات بینالمللی قرار گرفته است.
سید باقر موسوی، فعال محیط زیست خوزستان به میزان گفت: به زودی مقاله ثبت و رکورد جوجهآوری سسک نیزار بصره با نام علمی Acrocephalus griseldis برای اولین بار در ایران با مشارکت دکترعمر الشیخلی از دانشگاه بغداد در یکی از معتبرترین مجلههای علمی دنیا منتشر خواهد شد.
موسوی با بیان اینکه این مقاله شش ماه پیش، به این مجله علمی ارسال شد و بناست در همین روزها منتشر شود گفت: درسال ۲۰۱۳ میلادی بعد از جستوجوی فراوان موفق شدم چند آشیانه متعلق به این پرنده را در بقایای هورالعظیم پیدا کرده و در همان سال از جوجهآوری آنها تصویربرداری کنم.
وی با ابراز خرسندی از اینکه اولین نفری بوده که جوجه آوری سسک نیزار بصره را در ایران و تالابهای خوزستان رکورد کرده است گفت: البته تصویربرداری در میان نیزارهای ضخیم کار سادهای نبود اما بالاخره توانستم از جوجهها در کنار والدینشان عکس و فیلم بگیرم.
این فعال محیط زیست یادآور شد: سسک نیزار بصره از تیره سسکیان است و شباهت زیادی به سسک تالابی هندی (زیرگونه سسک پر سر و صدا) و همچنین سسک تالابی بزرگ دارد. این پرنده کمیاب در لیست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت IUCN با وضعیت EN (در معرض خطر انقراض) طبقه بندی شده است.
موسوی با اشاره به اینکه از عوامل مهم کاهش جمعیت و تهدید سسک بصره، تخریب زیستگاه آن است گفت: خشک کردن درصد وسیعی از تالابهای بینالنهرین در پی سدسازیها و فعالیتهای نفتی باعث شده زیستگاه سسک بصره دچار آسیب جدی شده و بقای نسل این پرنده در معرض خطر قرار بگیرد.
سسک نیزار بصره عمدتا در تالابهای بینالنهرین و در میان پوشش گیاهی تالابی از جمله نیزارها زندگی میکند. این پرنده، بهار و تابستان را در این تالابها سپری کرده و از ابتدای مهرماه به سمت جنوب شرقی آفریقا مهاجرت میکند.
سسک بصره شباهت زیادی به سسک تالابی هندی(زیرگونهای از سسک پر سروصدا) دارد. مهمترین کلید شناسایی این پرنده صدای دلنشین آن است که به صدای هیچ سسکی شباهت ندارد.