چشم انداز روابط آمریکا و عربستان در دوران پساترامپ
- اخیرا و با روی کار آمدن «جو بایدن»، به عنوان چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا، سوالات بسیاری درباره آینده روابط واشنگتن و ریاض مطرح شده است.
«آوریل هاینز»، گزینه پیشنهادی بایدن برای تصدی سمت مدیر اطلاعات ملی آمریکا، در جلسه بررسی صلاحیتش در سنا گفت که دولت جدید آمریکا گزارش اطلاعاتی قتل خاشقجی را منتشر خواهد کرد.
این موضوع به گمانه زنیهایی درباره آینده روابط عربستان و آمریکا منجر شده است.
پایگاه «تلگراف» در گزارشی به روابط دولت جدید آمریکا با عربستان سعودی پرداخته و مینویسد «بایدن در مسیر برخورد با عربستان سعودی قرار دارد.»
این گزارش مینویسد «دولت بایدن بعد از آنکه مدیر اطلاعات ملی آمریکا اعلام کرد تصمیم به انتشار گزارش قتل خاشقجی دارد، خود را در مسیر برخورد با عربستان سعودی قرار داده است.»
هاینز که تاییدیه خود را از سنا گرفت، با اشاره به خودداری ترامپ از انتشار گزارش اطلاعاتی قتل خاشقجی، در کنگره گفته است «ما قانون را دنبال خواهیم کرد.»
احتمالا آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اعلام خواهد کرد با اطمینان بالایی به این نتیجه رسیده که «محمد بن سلمان»، دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است.
بیانیه این مقام آمریکایی نخستین نشانه از آن است که چگونه دولت جدید آمریکا احتمالا درصدد تنظیم مجدد روابط با عربستان سعودی است.
بایدن همچنین خواستار توقف حمایت واشنگتن از ائتلاف عربستان در جنگ یمن و تجدید نظر در فروش سلاح است.
علاوه بر این بایدن در طول کمپینهای انتخاباتی خود نیز بارها بن سلمان را هدف حملات لفظی خود قرار داده و مصمم به «بازپسگیری چک سفید خطرناک» از ریاض است.
با این وجود «سارا لین ویتسون»، مدیر موسسه «دموکراسی برای جهان عرب» میگوید «این اقدام، دولت بایدن را در یک مسیر برخورد با عربستان سعودی قرار خواهد داد؛ آنها بعد از افشای این گزارش چگونه ادامه فروش سلاح به عربستان سعودی را توجیه خواهند کرد؟»
در حالی که دولت جدید آمریکا مشتاق به پاسخگو کردن عربستان است، اما از سویی دیگر نیز مشتاق به ادامه توافق عادی سازی است که مذاکرات آن را ترامپ انجام داده است.