آخرین خبرها از سینما در روزی که گذشت
- سینمای ایران طی ماههای گذشته با اخبار و حواشی فراوانی روبرو بوده است، چرخه اکران با توقف طولانی مدت روبرو شده و از سویی تولیدات سینمایی نیز اختلالات فراوانی را تجربه کرده اند. حال پس از کاهش ابتلا به کرونا سینماها بار دیگر شاهد بازگشایی شد.
بازگشایی سینماها در آستانه جشنواره فیلم فجر در دوره سی و نهم در نوع خود خبری خودب برای دوست داران هنر هفتم است و باید دید تا پایان سال و دو ماه باقی مانده از زمستان این بازگشایی چه نتیجه ای را برای سینمای کشور رقم می زند.
نمایش فیلم کوتاه «مصطفی» در جشنواره فیلم کلکته
فیلم کوتاه «مصطفی» به کارگردانی علیرضا تیموری پس از حضور در جشنواره گانداهارای پاکستان، این بار در کلکته هندوستان به رقابت می پردازد حضور در دومین جشنواره مستقل فیلم International Kolkata Short Film Festival در کلکته هندوستان که از ۱۸ تا ۲۴ ژانویه ۲۰۲۱ برابر با ۲۹ دی تا ۵ بهمن ماه برگزار می شود دومین حضور بین المللی «مصطفی» در سال ۲۰۲۱ میلادی است.
پیمان شاه محمدی یکی از تهیه کنندگان و پخش کننده بین المللی فیلم کوتاه «مصطفی» در این باره توضیح داد: کلکته یک شهر فرهنگی غنی در هند بوده که مرکز گردهم آیی بسیاری از هنرمندان جوان و شخصیت های مهم دیگر مربوط به صنعت فیلم است. هدف فستیوال بین المللی IKSFF ۲۰۲۱ توانمندسازی فیلم های کوتاه کشورهای مختلف و پرورش رشد فیلم سازان تازه متولد شده است.
وی ادامه داد: این جشنواره بستری برای الهام بخشیدن به فیلمسازان حرفه ای و همچنین جوان فراهم می کند همچنین به آنها فرصت تعامل و تبلیغات فیلم کوتاه در سطح بین المللی را می دهد. جشنواره بین المللی فیلم کوتاه کلکته، ۱۸ تا ۲۴ ژانویه ۲۰۲۱ برگزار می شود.
یک فیلم ایرانی دیگر نیز در کنار مصطفی در فهرست آثار برگزیده جشنواره کلکته به چشم می خورد؛ «لبخند ماسک» که دومین تجربه عباس غزالی در مقام کارگردانی فیلم کوتاه به شمار میرود.
فیلم کوتاه «مصطفی» به کارگردانی علیرضا تیموری و با همراهی سازمان فیلم منطقه جنوب و فیلم اینستیتوت سوئد، در ایران ساخته شده است که در روزهای گذشته نیز در جشنواره گانداهارا پاکستان به نمایش در آمد.
در خلاصه داستان این فیلم آمده است: مصطفی (مرد افغان) به همراه خانواده در ایران زندگی می کند. این خانواده شناسنامه و هویت اجتماعی و مدنی ندارند. نداشتن هویت برای این خانواده دردسرساز می شود.
این فیلم محصول مشترک و همکاری هنرمندان سه کشور سوئد ، ایران و افغانستان است.
انتخاب در چهلمین دوره فستیوال بین المللی گوتنبرگ سوئد، برنده تندیس و دیپلم افتخار بهترین فیلم در فستیوال رومی استکهلم سوئد، راه یافته به بخش کرنر فستیوال بین المللی کن فرانسه و نمایش در دومین جشنواره گانداهارای پاکستان، در کارنامه «مصطفی» به چشم می خورد.
در فیلم «مصطفی» سید سیف الاسلام هاشمی، فریبا طالبی، معصومه مرادی، محمد جبارنیا، مجید ملک پور، زینب هاشمی، حسن حیدری و داریوش فضلی به ایفای نقش پرداختهاند.
علاوه بر پیمان شاهمحمدی که تهیهکننده، مجری طرح، مشاور کارگردان، تدوینگر و برنامه ریز فیلم است، علیرضا تیموری و کُرنلیا اسوِنسون نیز تهیهکنندگان مشترک این فیلم بین المللی هستند.
سایر عوامل فیلم نیز عبارتند از نویسنده و کارگردان: علیرضا تیموری، مدیر فیلمبرداری: مرتضی نجفی، مدیر صدابرداری: مهدی یگانه، آهنگساز: بهنود یخچالی، طراح گریم: آیدین فرضی، طراح لباس: آویدا امیری، مدیر تولید: مریم قاسم آبادی، منشی صحنه: سپیده پریزن.
آمادگی سینماهای حوزه هنری برای میزبانی مردمی در جشنواره فیلم فجر
حوزه هنری از آمادگی سینماهای خود برای میزبانی مردمی در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر مطابق با پروتکلهای بهداشتی خبر داد.
با توجه به موافقت رسمی وزارت بهداشت با برگزاری مردمی جشنواره فیلم فجر، سینماهای حوزه هنری پس از تجربه ۱۵ روز بازگشایی اخیر مطابق پروتکلهای بهداشتی، آمادگی میزبانی امن از مخاطبان در جشنواره سی و نهم فیلم فجر را دارد.
حضور توأمان بیش از ۳۰ هزار تماشاگر در ۲ هفته اخیر در ۴۰ سینمای بازگشایی شده حوزه هنری ضمن رعایت محدودیت ظرفیت ۵۰ درصدی و تجربه اجرای پروتکلهای بهداشتی در سالنهای سینما، گواه این است که میتوان در راستای ماهیت اصلی جشنواره فجر در دهه فجر انقلاب اسلامی، مطابق با استانداردهای بهداشتی میزبان مخاطبان بود.
در این راستا حوزه هنری آمادگی خود را برای هرگونه همراهی و اجرای دستورالعملهای اختصاصی برگزاری جشنواره اعلام میدارد و امیدوار است بتوان از این فرصت برای احیای سینما و چرخه اکران فیلمها بهره برد.
«سینمای بدنه» با نگاهی به آثار فریدون جیرانی بررسی می شود
برنامه «نقد سینما» جمعه این هفته ۳ بهمن ساعت ۲۲ به واکاوی و بررسی سینمای بدنه ایران با نگاهی به آثار فریدون جیرانی روی آنتن شبکه پنج سیما می پردازد.
در بخش ابتدایی برنامه با میزبانی امیررضا مافی، علی فرهمند منتقد و نویسنده سینمایی و آرش خوشخو منتقد و روزنامه نگار، به بررسی سینمای بدنه ایران با نگاهی به آثار فریدون جیرانی کارگردان باسابقه سینما می پردازند.
در ادامه برنامه و در دنباله سلسله گفتگوهای مربوط به بررسی سینمای ایران در دهه نود به مناسبت فرارسیدن پایان سال سینما و آخرین سال دهه ۹۰ با حضور حامد جعفری، تهیه کننده فیلم های پویانمایی آخرین داستان و فیلشاه، صنعت پویانمایی سینمای ایران را بررسی و تحلیل می کنند.
در پایان طبق روال همیشگی بهروز افخمی کارگردان سینما نیز میز آموزش فیلمسازی را پی خواهد گرفت.
برنامه «نقد سینما» به تهیهکنندگی یوسف بچاری، جمعه هر هفته ساعت ۲۲ از شبکه پنج روی آنتن میرود.
بررسی دنیای شاعرانه ابوالفضل جلیلی در یک دانشگاه فرانسوی
نشست «ادبیات فارسی در سینمای مولف ایران، دنیای شاعرانه ابوالفضل جلیلی، سینماگر ایرانی» توسط گروه مطالعات ایرانی دانشگاه اکس آن پرووانس فرانسه برگزار میشود.
به همت گروه مطالعات ایرانی دانشگاه اکس آن پرووانس فرانسه نشست «ادبیات فارسی در سینمای مولف ایران، دنیای شاعرانه ابوالفضل جلیلی، سینماگر ایرانی» برگزار می شود.
سخنران این نشست سید وحید یعقوبی دکترای ادبیات فرانسه و تطبیقی، متخصص امور فرهنگی، هنر ی و سینمایی مرکز ایران و فرانسه است.
نشست مدنظر روز سه شنبه دوم فوریه ۲۰۲۱ (۱۴ بهمن سال جاری) ساعت ۱۰ صبح به صورت آنلاین برگزار میشود.
۳ سینماگر ایرانی در جشنواره مستند «داک پوینت»
این رویداد سینمایی مستند که از تاریخ ۲۹ ژانویه تا ۷ فوریه (۱۰ تا ۱۹ بهمن) به صورت آنلاین برگزار خواهد شد و فیلم های «چشم ماهی» به کارگردانی امین بهروززاده به نمایندگی از سینمای ایران، «رادیوگرافی یک خانواده» ساخته فیروزه خسروانی (محصول مشترک ایران، نروژ و سوئیس) و «مایا» ساخته مشترک جمشید مجددی و «آنسون هارتفورد» از انگلستان در این جشنواره سینمایی به نمایش گذاشته خواهند شد.
مستند «رادیوگرافی یک خانواده» ساخته فیروزه خسروانی سال گذشته و در سی و سومین جشنواره بین المللی مستند آمستردام (ایدفا) موفق به کسب جایزه اول جشنواره یعنی جایزه بهترین فیلم بلند مستند و همچنین جایزه استفاده خلاقانه از آرشیو شد.
جشنواره بینالمللی فیلم مستند هلسینکی- داک پوینت (DOC POINT)، سال گذشته میزیان مستند «روابط خانوادگی» به کارگردانی ناصر ضمیری و «سایه های بی خورشید» جدیدترین ساخته مهرداد اسکویی و مسترکلاس این مستندساز ایرانی بود که با نمایش چهار مستند «خانه مادریام مرداب»، «از پس برقع»، «دماغ به سبک ایرانی» و «آخرین روزهای زمستان» همراه شد.