بار روانی تکرار مردم کم مصرف کنند!
خبر گزاری میزان - محمد صفری روزنامه نگار در یادداشتی نوشت: همواره مسئولین از مردم درخواست میکنند در مصرف صرفه جویی کنند.
مصرف گاز از سوی مردم زیاد است، مصرف برق زیاد است، مصرف آی زیاد است، مصرف... همه این مصارف زیاد آیا تنها به مردم باز میگردد.
آمارها نشان میدهد که ایران جزو ۱۰ کشور پرمصرف گاز و ۲۰ کشور پرمصرف برق در جهان است.
آیا مشکلات تنها مردم هستند یا عوامل دیگری در این زمینه تقش دارند که نادیده گرفته میشوند؟
مردم ایران حتی در مصرف نوشابههای گازدار که عمال بسیاری از بیماریهاست، بیش از استاندارهای جهانی مصرف میکنند.
درست و بهینه مصرف کردن مقولهای است که باید از سوی همگان رعایت شود، اما آیا مسئولین که متولی اداره امور کشور هستند خود جزو پر مصرفها هستند یا کم مصرفها؟!
نمیتوان تنها از مردم توقع و انتظار داشت که کم مصرف کنند در حالی که سازمانها و ادارات دولتی سهم زیادی در مصرف برق، گاز و آب دارند.
زمانی که از مصرف بهینه سخن گفته میشود باید مؤلفههای آن نیز وجود داشته باشد.
کسی را نمیتوان یافت که در خانه خود شیر گاز را باز گذاشته و شعله آن را روشن کرده باشد و نسبت به این مسئله بیتوجه باشد.
با توجه به شرایط اقتصادی حاکم در کشور، بسیاری از مردم سعی دارند تا از هزینههای خود بکاهند و قطعاً کم مصرف کردن در برق و گاز و آب یکی از واردی است که بسیاری از اقشار مردم آن را رعایت میکنند.
پس گره مشکی پر مصرفی کجاست که هنوز هم حل نشده و به نظر نمیرسد که با سیاستهای موجود حل شود، حتی اگر قیمت گاز و آب و برق هم افزایش داده شود، شاهد کاهش چشمگیر مصرف آنها نخواهیم بود.
جدای از آن که مکانهای دولتی و سازمانهای حاکمیتی پر مصرفترین مکانها در زمینه مصرف گاز، آب و برق هستند، بهینه نبودن واحدهای مسکونی یکی از دلایل مهم پر مصرف بودن مردم است.
زمانی که یک موتورخانه در یک آپارتمان چند واحدی، کهنه و قدیمی است و راندمان بازدهی این موتروخانه بسیار پایین است و برای آن که بتوان آب گرم مورد نیاز واحدها را تأمینکند ناچار است سوخت بیشتری بسوزاند، نمیتوان انتظار داشت که مردم درست مصرف کنند یا کم مصرف کنند.
بخاریها و دیگر دستگاههای گرمایشی در کشور نیز به همین درد دچاراند و از استانداردهای لازم برخوردار نیستند.
به وضعیت ساختمانهای مسکونی و حتی ادری بپردازیم.
آیا ساختمانهای موجود از عایق مناسب برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی برخوردارند؟
قطعاً درصد بالایی از واحدهای مسکونی و غیر مسکونی دیوار عایق شده ندارند و پنجرههای آنها درزهای زیادی دارد که در فصل تابستان گرما را به درون هدایت میکند و در فصل زمستان سرما را وارد میکند که همین امر باعث مصرف بیشتر سوخت میشود.
برای بهینه سازی ساختمانهای مسکونی و اداری چه اندازه سرمایه گذاری شده است؟ که اگر شده بود، اکنون باکاهش مصرف انرژی، به سوددهی هم رسیده بود.
همگان امکان آن را ندارند که بتوانند پنجرههای دوجداره برای واحدهای مسکونی خود نصب کنند، هزینه بالای این کار اجازه نمیدهد که دست به چنین کاری بزنند، اما دولت و سازمانهای ذیربط آیا نمیتوانند تسهیلاتی را در نظر بگیرند که مردم با قیمت پایینتر یا اقساطی موتورخانههای واحدهای مسکونی خود را بهینه سازی کنند یا پنجرههای دوجداره نصب کنند؟
مصرف گاز نیز یکی از عوامل آلودگی هوا است که در زمستان به اوج خود میرسد با کاهش مصرف گاز و برق در کشور به ویژه کلانشهرهایی، چون تهران، میتوان درصد زیادی از آلودگی هوا را کاهش داد.
مسئولین تنها از مردم انتظار دارند که کم مصرف کنند، اما خود هیچ اقدامی در این زمینه انجام نمیدهند.
حتی پرمصرفها که سبک زندگی آنها مشخص است و خانههای چند صد متری دارند و در شرایط لوکس به سر میبرند، به گفته مسئولین ذیربط از یاارنه بیشتر استفاده میکنند که این خود علاوه بر این که مصرف آنها نسبت به دیگر اقشار جامعه بالا است، تبعیض اجتماعی به حساب میآید.
تا چه زمانی مسئولین مدام از مردم درخواست کنند که کم مصرف کنند؟ مشکلات جای دیگری است، اما همواره مردم متهم ردیف اول اینگونه مباحث میشوند. تکرار این مسئله بار روانی بر مردم وارد میکند که بیتوجهی نتیجه آن است.