بازتعریف روابط آمریکا و عربستان در دوره بایدن
علی اکبر اسدی در گفتوگو با میزان، در خصوص تغییر سیاستهای رژیم سعودی با روی کار آمدن بایدن، اظهار داشت: سیاست خارجی عربستان در دوره ترامپ با توجه به حمایتهایی که ترامپ از حکومت سعودی داشت تا حد زیادی در فضای آزادانهای پیش میرفت.
وی ادامه داد: به این معنی که عربستان سعودی هر نوع رفتار یا کنش هایی در سطح منطقهای و سطح داخلی داشت، هیچ ملاحظه و محدودیتی از جانب آمریکا در خصوص این سیاستها که با هدایت محمد بن سلمان صورت میگرفت، وجود نداشت.
این کارشناس مسائل منطقه اضافه کرد: اما با به پایان ریاست جمهوری ترامپ و به عبارتی شکست ترامپ در رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری و به قدرت رسیدن بایدن، وضعیت متفاوتی در روابط آمریکا و عربستان سعودی، در حال شکلگیری است. به این معنی که بایدن از مجموع سیاست خارجی ترامپ در سطح بینالمللی و از جمله در منطقه در مواردی مانند نوع کنشها و سیاستهای او در قبال عربستان به شدت ناراضی است و گفته که سیاست خارجی آمریکا در قبال عربستان مورد ارزیابی و بازتعریف قرار میگیرد.
اسدی با بیان اینکه در این خصوص به یکسری مواردی هم اشاره شده بود، ابراز داشت: در اظهاراتی که تیم آقای بایدن داشتند از جمله بحث جنگ یمن و هم چنین موضوعاتی مثل محاصره قطر؛ مجموعه این نگرشها و این ملاحظات نشان میدهد که عربستان سعودی با یک وضعیت کاملاً متفاوتی به لحاظ متغیرها در روابط با آمریکا مواجه است. بر این اساس تلاش میکند تا برای کاهش هزینهها و محدودیتهای احتمالی، سیاستهای خارجی خودش را دچار یکسری بازنگریهایی در بعضی از عرصهها بکند.
وی یادآور شد: همانطور که ملاحظه کردید بحث بازسازی روابط و بازگشت به روابط عادی با قطر یکی از این موارد بود که انجام شد. همچنین عربستان با مصر هم به دنبال بهبود روابط و تعاملات است.
اسدی گفت: مستحضر هستید که در چند سال گذشته روابط بین دو کشور ترکیه و عربستان، به خاطر مسائلی که در مورد حمایت سعودیها از کودتایی که در سال ۲۰۱۶ علیه حاکم عدالت توسعه مطرح است و همچنین تنش هایی که به خصوص در مورد پرونده قتل خاشقچی مطرح است روابط مناسبی نبوده است. و در مجموع رقابتهایی که بین عربستان و ترکیه بر سر موضوعات متعددی از جمله بحث نقش جریان های اخوانی در منطقه وجود داشت، باعث شده بود که روابط بین دو کشور وجود نداشته باشد که در چند ماه قبل هم آخرین مورد مربوط به محدودیتهایی که در خصوص ورود کالاهای ترک به عربستان سعودی مطرح می شد.
وی ادامه داد: اما در این شرایط عربستان با توجه به محدودیتها و نوع نگاه خاصی که بایدن دارد، سعی میکند روابط خود را با ترکیه هم مورد بازنگری قرار بدهد.
اسدی در پایان خاطرنشان کرد: مخصوصاً ترکیه هم دقیقاً همین احساس را دارد و در واقع این نگرش را دارد که با به قدرت رسیدن بایدن میتواند سخت گیریها و فشارهای جدیدی را از جانب واشنگتن در این خصوص ایجاد کند و به نوعی یک سری منافع متقابل در بهبود تعاملات و همکاریها بین دو کشور وجود دارد.