مصرف فست فود در هوای آلوده ممنوع!
یک متخصص تعذیه در رابطه با تاثیر مثبت تغذیه بر کاهش عوارض آلودگی هوا بر سلامتی گفت: باید در دوران افزایش آلاینده ها، کمتر از فست فود و بیشتر از موادی حاوی آنتی اکسیدان استفاده کرد.
خبرگزاری میزان -
_ ایرنا نوشت: کوروش صمدپور با بیان اینکه با سرد شدن هوا، هر سال در شهرهای بزرگ شاهد پدیده وارونگی هوا و افزایش غلظت آلایندهها هستیم، افزود: این آلودگی به شدت، سلامتی جسمی و روحی اقشار مختلف جامعه را تهدید میکند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: آلودگی هوا در حالت حاد مشکلاتی همچون تنگی نفس، تشدید آسم، حساسیتهای تنفسی، سردرد و حالت تهوع به وجود میآورد، اما قرار گرفتن طولانی مدت در این شرایط ممکن است به بیماریهای جدی تری همانند بیماریهای قلبی، عروقی و انواع سرطان منجر شود.
آیا استفاده از ماسک، مانع ورود آلایندهها به بدن میشود؟
وی به همه افراد جامعه بخصوص افراد آسیب پذیر، زنان باردار، سالمندان و کودکان در خانه ماندن در روزهای شدت یافتن آلودگی را توصیه کرد و یادآور شد:، اما افرادی که مجبور به خارج شدن از منزل برای حضور در محل کار هستند، باید نکات مهمی را رعایت کنند تا در معرض آسیبهای آلودگی هوا قرار نگیرند.
صمدپور در پاسخ به اینکه ماسک زدن میتواند جلوی ورود آلایندهها به بدن را بگیرد یا نه؟ توضیح داد: ماسک نمیتواند خیلی کمک کننده در برابر آلودگی هوا باشد، زیرا ذرات آلاینده به قدری ریز است که از ماسکهای معمولی هم عبور میکنند.
چه کنیم تا تاثیر آلایندهها بر بدن کاهش یابد؟
این رژیم درمانگر، با تاکید بر اینکه تغذیه مناسب میتواند مقداری از اثرات مخرب آلایندهها بکاهد، توضیح داد: آلایندههای معلق در هوا نقش عوامل شر یا اکسیدانها را بازی میکنند یعنی رادیکالهای آزادی هستند که وارد بدن میشوند و میتوانند نقشهای مخرب متعددی داشته باشند. این اکسیدانها در طولانی مدت حتی میتوانند به بالفعل شدن سلولهای سرطانی در بدن منجر و تشدید کننده بیماریهای قلبی عروقی شوند.
وی ادامه داد: بدن با آنتی اکسیدانها به مبارزه با این رادیکالهای آزاد میپردازد؛ آنتی اکسیدانهایی که نقش عوامل خیر را دارند که با این عوامل شر مبارزه میکنند.
صمدپور با این توضیح که منبع عوامل شر یا اکسیدانها صرفا آلایندهها نیستند و گاهی به صورت فست فود و غذاهای نامناسب فرآوری شده ظهور و بروز میکنند، تاکید کرد: پس باید در دوران افزایش آلاینده ها، کمتر از فست فود و بیشتر از موادی حاوی آنتی اکسیدان استفاده کرد.
مصرف کدام ویتامینها ابزار مبارزه با اثرات آلایندهها هستند؟
متخصص تغذیه، چند ویتامین را سردسته آنتی اکسیدانهای خوب برای مبارزه با اثرات مخرب آلایندههای هوا دانست و گفت: ویتامین «سی» که در انواع مرکبات از جمله لیمو که خوشبختانه در فصل سرما به سبد غذایی خانوارها اضافه میشود بهترین منبع آنتی اکسیدان است که استفاده از آن بسیار مناسب برای مقابله با اثرات آلایندهها است.
وی افزود: همچنین سبزیجات برگ سبز، فلفل دلمهای و میوه کیوی حاوی ویتامین سی هستند که باید در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود. فراموش نکنیم که ویتامین سی نسبت به حرارت مقاوم است بنابراین وقتی این سبزیها در غذا پخت میشود چندان نمیتوان از اثرات ویتامین سی آن بهره برد و ترجیحا ویتامین سی را از سبزیجات و میوههای تازه باید استفاده کرد.
صمدپور با بیان اینکه ویتامین «ای» از دیگر ویتامینهای مبارز با آلودگی هوا و اکسیدانها است، گفت: این ویتامین در انواع مغزها و روغنهای گیاهی وجود دارد؛ بنابراین توصیه این است که از روغن زیتون در این فصل بیشتر استفاده شود که هم حاوی امگا ۳ و هم ویتامینای است.
وی افزود: ویتامین «آ» هم نقش موثری در مقابله با آلودگی هوا دارد که در میوههای زرد مانند موز، هویج، انبه وکدو تنبل وجود دارد. پس به افراد در معرض آلودگی هوا پس از یک روز کاری، سالاد کاهو همراه با کلم، هویج و روغن زیتون توصیه میشود تا اثرات آلایندهها را در بدن از بین ببرد.
صمدپور یادآور شد: همواره شنیدیم که در مواردی که آلاینده زیاد است شیر مصرف شود، زیرا شیر حاوی منبع خوب کلسیم فسفر و املاح دیگر است. اما فراموش نکنیم که شیر برای مواردی که آلودگی با سرب بیشتر است کمک کنندهتر است. اما در مورد آلاینده اخیر که بیشتر ناشی از مازوت است شیر چندان کمک کننده نیست و فقط به عنوان یک ماده غذایی خوب باید استفاده شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *