توافق قطر و عربستان؛ چرا ریاض و دوحه اختلافات را کنار گذاشتند؟
– وزارت خارجه کویت، دوشنبه شب، اعلام کرد که عربستان سعودی و قطر درباره احیای روابط دیپلماتیک و بازگشایی مرزها به توافق رسیدند.
بر این اساس، عربستان، امارات، بحرین و مصر مرزهای خود را به روی قطر بازگشایی خواهند کرد.
این توافق در آستانه نشست شورای همکاری خلیج فارس صورت گرفت.
در همین حال روز سه شنبه، ۱۶ دی، «تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر، برای شرکت در نشست شورای همکاری خلیج فارس راهی عربستان، شد.
این نخستین سفر امیر قطر به عربستان پس از ۳ سال قطع روابط دیپلماتیک میان دوحه و ریاض به شمار میرود.
با این وجود گزارشها حاکی از آن است که پادشاه بحرین و پادشاه عمان در چهل و یکمین نشست شورای همکاری خلیج فارس شرکت نمیکنند.
در حالی که پس از توافق با قطر، نشست پیش روی شورای همکاری خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردار است، اما عمان و بحرین در سطح وزرا در این نشست شرکت میکنند.
این بیانیه عمان و بحرین مبنی بر حضور در نشست شورای همکاری خلیج فارس در تضاد با بیانیه پیشین این شوراست که در آن اعلام شده بود تمامی اعضا در سطح پادشاهی در آن شرکت خواهند کرد.
در همین حال پایگاه «آکسیوس»، در گزارشی به توافق اخیر عربستان و قطر پرداخته و مینویسد «آمریکا روابط نزدیکی با هر ۲ کشور دارد و پیش از این چندین تلاش دونالد ترامپ برای آشتی طرفین بی نتیجه بوده است.»
این گزارش میگوید «هر ۲ کشور امضای این توافق را به عنوان ژستی برای دولت ترامپ و بخشی از تلاشها برای ایجاد مقدمات و آماده شدن برای تعامل با دولت جو بایدن میدانند.»
«آکسیوس«، همچنین به تلاشهای دولت ترامپ برای رفع اختلاف میان عربستان و قطر پرداخته و مینویسد «جرد کوشنر میان ۲ طرف در این توافق میانجیگری کرده و برای شرکت در مراسم امضای توافق در جریان نشست شورای همکاری خلیج فارس به عربستان سعودی سفر کرده است.»