خیز ترکیه برای حضور در عراق
سفر نخست وزیر عراق به ترکیه، سوال هایی را در مورد آینده روابط بغداد- آنکارا به وجود می آورد.
خبرگزاری میزان -
- ترکیه در عراق مداخله میکند، به مناطقی از خاک این کشور حمله نظامی انجام میدهد، با این حال روابط میان دو کشور بد نیست.
ترکیه کشوری که در منطقه غرب آسیا سعی در قدرت نمایی دارد.
«رجب طیب اردوغان»، رییس جمهور ترکیه، از زمان روی کار آمدن در ترکیه، سعی داشته است تا روابط خود را ایران گسترش دهد.
اختلافاتی میان دو کشور وجود دارد که برگرفته از نوع نگاه ترکیه به منطقه و منافعی است که «آنکارا» برای خود تعریف کرده است.
با وجودی که ترکیه یک کشور مسلمان در منطقه است، اما همواره روابط آنکارا با «تل آویو» از مسائلی بوده که قابل هضم نیست.
ترکیه در بحران سوریه علیه دولت و ملت این کشور ورود کرد و با دشمنی خود بخشهایی از خاک سوریه اکنون در اشغال ارتش این کشور است.
سیاست ترکیه علیه سوریه در حالی شکل گرفته که «دمشق» در خط مقدم جبهه ضد صهیونیستی قرار دارد و اردوغان نیز خود را حامی مردم فلسطین معرفی میکند.
تضعیف سوریه، به قدرت رژیم صهیونیستی در منطقه میافزاید و به همین خاطر است که سیاست ترکیه علیه سوریه و روابط با رژیم صهیونیستی در تضاد است.
از سوی دیگر حملات نظامی به خاک عراق در شرایطی که عراق خود سالها درگیر ناامنی و مبارزه با تروریستهای تکفیری وهابی داعش است، سیاستی است که باعث تضعیف دولت مرکزی عراق شده است.
تعرض به حاکمیت ارضی و سیاسی سوریه و عراق از سوی ترکیه، در حمایت از دولتها و ملتهای این دو کشور نیست.
اما با این وجود، عراق به نظر میرسد که خود را مجبور میبیند تا با ترکیه مدارا کند و سفر «مصطفی الکاظمی» به آنکارا و دیدار او با اردوغان، به معنای آن است که عراق سعی دارد تا از راه سیاسی، آنکارا را از اقدامات خود علیه بغداد برحذر بدارد.
در سفر مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق به ترکیه، قطعا امتیازات اقتصادی از سوی بغداد به آنکارا داده خواهد شد.
اما در این میان، ایران در عراق را نمیتوان نادیده گرفت.
ایران، زمانی که عراق گرفتار جنگ با داعش بود، در کنار دولت و ملت این کشور قرار گرفت و اگر کمکهای ایران نبود، چه بسا سقوط بغداد حتمی بود.
اما آیا ترکیه در بحران عراق کمک حال مردم این کشور بود؟
ترکیه هیچ کمکی به دولت و ملت عراق نکرد، در حالی که گروههای تروریستی بخش زیادی از عراق را اشغال کرده بودند، آنکارا دست روی دست گذاشت و تنها به تماشا نشست و چه بسا کمکهایی هم به تروریستها داشت.
مناسبات سیاسی در همسایگی حکم میکند که حسن همجواری برقرار باشد، تا بین همسایگان نیز اختلاف و مشکلی پیش نیاید.
ایران تاکنون بر اساس سیاست حسن همجواری گام برداشته و این رفتار برای همه همسایههای ایران اثبات شده است؛ حتی برای ترکیه که در جریان کودتای سال ۲۰۱۶ میلادی طعم آن را چشید.
اکنون الکاظمی، نخست وزیر عراق که البته یک دولت موقت در این کشور است و باید شرایط برگزاری انتخابات را در عراق فراهم کند، سعی دارد تا روابط دولت خود را با ترکیه با دادن امتیازات اقتصادی بهبود بخشد.
نخست وزیر عراق در سفرش به ترکیه درباره مسائل مهم مشترک از جمله پرونده امنیت مرزها، مسئله آب، نفت، حضور حزب کارگران کردستان در عراق، سرمایه گذاری، تجارت و پرونده پولهای بلوکه شده در خارج از کشور با رییس جمهور ترکیه گفت وگو کرد.
اردوغان در دیدار با الکاظمی، تأکید کرده که از بازسازی و تمامیت ارضی عراق حمایت میکنیم.
این سخن رییس جمهور ترکیه به این معناست که اگر عراق امتیاز بازسازی این کشور را به ترکیه واگذار کند، آنکارا از تمامیت ارضی عراق نیز حمایت خواهد کرد.
عراق اکنون ظرفیت زیادی برای سرمایه گذاری دارد؛ این کشور به خاطر جنگهای طولانی، بسیاری از زیرساختهای خود را از دست داده و نیازمند حضور دیگر کشورها برای بازسازی است.
ترکیه در بهبود روابط خود با عراق، در پی منافع اقتصادی است؛ حضور ترکیه در عراق، علاوه بر دستاوردهای اقتصادی و مالی، نفوذ این کشور را نیز افزایش خواهد داد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *