مهلت خروج ارامنه از کلبجر تا ۵ آذر ماه تمدید شد
– بر اساس بیانیه مشترک ۱۹ آبان ماه روسای جمهوری آذربایجان، روسیه و نخستوزیر ارمنستان درباره صلح و برقراری آتشبس در منطقه مورد منافشه قره باغ، ارمنستان متعهد شده بود تا ۲۵ ماه جاری نیروهای خود و نیز ساکنان ارمنی کلبجر را از این شهرستان خارج کند .
حاجی اف در نشست خبری امروز گفت که ارمنستان با توجه به شرایط نامساعد جوی در این منطقه کوهستانی و نیز این که فقط یک مسیر ارتباطی برای خروج از شهر کلبجر به مقصد ارمنستان وجود دارد و خروج کامل نیروها و ساکنان ارمنی از این منطقه تا مدت تعیین شده ( ۲۵ آبان ماه ) امکانپذیر نیست، از طریق روسیه از جمهوری آذربایجان درخواست کرد تا اخرین مهلت خروج نیروها و ساکنان ارمنی از کلبجر تا ۵ آذر ماه تمدید شود .
وی افزود: جمهوری آذربایجان نیز با توجه به ملاحظات بشردوستانه در باره تغییر آخرین مهلت خروج نیروها و ساکنان ارمنی از کلبجر موافقت کرده است .
دستیار رییس جمهوری آذربایجان در عین حال اقامت ارامنه در شهرستان کلبجر پس از اشغال این شهرستان از سوی نیروهای ارمنستان در سال ۱۹۹۳ میلادی را غیر قانونی خواند و افزود: اقدام آتشزدن خانهها و دیگر واحدهای مسکونی و جنگلها از سوی ارامنه در حین ترک این شهرستان غیر قابل قبول است و آن را محکوم میکنیم .
به گفته این مقام آذری، طبق توافق حاصله میان روسای جمهوری آذربایجان، روسیه و نخستوزیر ارمنستان، ۲۰ نوامبر ( ۳۰ آبان ماه ) شهرستان آقدام و اول دسامبر ( ۱۱ آذر ) سال جاری میلادی نیز شهرستان لاچین در قره باغ به جمهوری آذربایجان پس داده میشود .
شهرستان کوهستانی کلبجر به عنوان یکی از بزرگترین شهرستانهای جمهوری آذربایجان به مساحت ۳ هزار ۵۰ کیلومتر مربع در ماه آوریل سال ۱۹۹۳ میلادی از سوی نیروهای ارمنستان اشغال شد .
شورای امنیت سازمان ملل متحد در پی اشغال کلبجر با صدور قطعنامه شماره ۸۲۲ خواستار خروج بلافاصله نیروهای ارمنی از این شهرستان جمهوری آذربایجان شده بود، ولی ارمنستان این سند را نادیده گرفت و از اجرای آن خودداری کرد .
بیش از ۵۳ هزار نفر از ساکنان آذری کلبجر از این شهرستان رانده و تعدادی هم کشته و یا به اسارت ارامنه درآمدند. اسکان ارامنه در کلبجر پس از شش سال از اشغال این شهرستان یعنی در سال ۱۹۹۹ میلادی بر خلاف مصوبات سازمان ملل متحد و سازمان امنیت و همکاری اروپا آغاز شد.
شهرستان کلبجر علاوه بر موقعیت جغرافیایی مهم که یکی از محورهای ارتباطی بین ارمنستان و خانکندی مرکز قره باغ کوهستانی میباشد، از لحاظ اقتصادی نیز از اهمیت خاص برخوردار است.
ذخایر قابل توجه کشف شده طلا ، نقره ، تلوریم ، سلنیوم ، جیوه ، آب معدنی و دیگر ذخایر طبیعی به اهمیت اقتصادی این شهرستان میافزاید . ارامنه پس از اشغال کلبجر در همکاری با چند شرکت خارجی در زمینه استخراج طلا در این شهرستان اقدام کردند که مقامات جمهوری آذربایجان اخیرا اعلام کردند که در رابطه با این فعالیت غیر قانونی در دادگاههای بینالمللی علیه این شرکتها اقامه دعوی خواهند کرد.
این شهرستان کوهستانی پوشیده از جنگلهای دارای درختها و گیاهان ارزشمند است که بر اساس آمار رسمی سال ۱۹۸۸ میلادی جمهوری آذربایجان، جنگلهای عمده کلبجر ۷۰ هزار و ۸۰۶ هکتار اراضی را در بر میگیرد .
/انتهای پیام/
ایرنا