مطالعه کتاب کسب تجربههای تاریخی گذشته برای ساختن آینده است
مهدی قربانی در گفتگو با پیرامون هفته کتاب گفت: خانه آمار نشان میدهد که مطالعه و سرانه مطالعه کتاب در کشور بسیار پایین است، از این رو مقام معظم رهبری نیز بارها بر اهمیت افزایش سرانه مطالعه تاکید کرده اند و آن را عاملی برای افزایش معرفت و خود سازی دانستهاند.
وی در همین راستا ادامه داد: متاسفانه در سالهای اخیر حضور فضای مجازی جای کتاب را در بین جامعه گرفته و این یک آسیب بزرگ محسوب میشود.
قربانی به علل و عوامل عدم پایین بودن سرانه مطالعه اشاره و ابراز کرد: اگر امروز شاهد نبود تمایل برای مطالعه خصوصا در بین نسل جوان هستیم قطعاً نتوانستیم جذابیت لازم برای مخاطب را فراهم کنیم تا مخاطب برای پر کردن اوقات فراغت خود به سوی کتابخوانی جذب شود.
وی همراهی دولت و نهادهای فرهنگی را مورد بررسی قرار داد و افزود: برنامه ریزانی همچون دولت و نهادهای فرهنگی که متولیان فرهنگ نیز محسوب میشوند باید حمایت و پشتیبانی لازم را از مطالعه داشته باشند این همراهیها میتواند در قالب تسهیلات و حمایتهای گوناگون و کاهش هزینه مواد اولیه برای ناشران و حمایت از نویسندگان شکل بگیرد.
نویسنده کتاب «سلیمانی عزیز» فرهنگ را عاملی تاثیرگذار بر افزایش سرانه مطالعه دانست و تاکید کرد: اگر امروز ما شاهد پایین بودن سرانه مطالعه در کشور هستیم، این امر به برنامههای فرهنگسازی که تاکنون به اجرا گذاشته شده است باز میگردد، حقیقت امر این است که نتوانستیم آن طور که باید و شاگرد مخاطب را جذب حوزه فرهنگ کنیم این امر از قیمت کتاب گرفته تا مشوقهای مختلف جهت پرداختن به کتاب گسترش پیدا کرده است.
قربانی تصریح کرد: فرهنگ سازی کار امروز و فردا نیست و یا امری نیست که بتوان آن را در جامعه به سرعت گسترش و بسط داد، اما باید تاکید کرد هر قدمی که در جهت افزایش سرانه مطالعه و روی آوردن مردم به سوی کتاب شود ارزنده است، قدمهایی که بتوانند راهبردی و کاربردی باشد.
وی پیرامون برنامههای راهبردی برای افزایش سرانه مطالعه در کشور تصریح کرد: پویش ها، همایشها و هفتههایی که به جامعه کتاب خواندن را یاد آوری کند کارهای کوتاه مدت بوده و هیچکدام نتوانسته آنگونه که باید و شاید زمینه را برای توسعه سرانه مطالعه فراهم کند چرا که این برنامهها زمان محدودی را به خود اختصاص میدهد و قطعاً کارهایی که تنها در مدت زمانی خاص اجرا میشود نمیتواند موفق باشد.
نویسنده کتاب «زین الدین» به ارزش و جایگاه مطالعه اشاره و افزود: کتاب از هر نظر که به آن نگاه شود وسیله انتقال دانش، تجربه و اطلاعات محسوب میشود، شما با خواندن کتابهای تاریخی میتوانید به بخشی از تاریخ کشور خود احاطه و یا اتفاقات و رویدادها را مورد بررسی قرار داده و از تجربههای تاریخی گذشته برای ساختن آینده استفاده کنید، خصوصاً با خواندن کتابهای دفاع مقدس علاوه بر کسب اطلاعات پیرامون تاریخ میتوانید از رویدادها و سبک زندگی افرادی همانند شهدا و جانبازان استفاده کنید، بنابراین باید تاکید کرد که مطالعه و خواندن کتاب خصوصاً کتابهایی که پیرامون زندگی شهدا نوشته شده بسیار اثرگذار و ارزشمند هستند.
وی تصریح کرد: کتابهایی مانند کتاب «ازدواج به سبک شهدا» کتابهای اثر گذار در جامعه محسوب میشوند و میتوانند خودسازی را در سبک زندگی افراد جامعه تقویت و برنامه ریزی کنند؛ نکته جالب توجه اینکه این کتاب با استقبالی چشم گیر از سوی مردم روبه رو شد، این در حالی بود که از تبلیغات رسانهای و حمایتهای فضای مجازی بهره نبرده بود و هزینه خاصی برای معرفی آن در شبکههای مختلف انجام نگردید، این اثر کتاب اکنون به چاپ نهم رسیده است.
قربانی اهمیت محتوای خوب را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان داد: محتوای خوب کتابها یکی از عوامل تاثیرگذار بر روند رشد سرانه مطالعه محسوب میشود، البته مردم خود در برخورد با کتابهای خوب رویکردهای جذابی را نیز در پیش میگیرند به عنوان مثال من زوجی را دیدم که در کنار کارت عروسی خود تعدادی از کتابهای دفاع مقدسی را سفارش دادند و کارتها را به همراه کتاب به اقوام و فامیل خود هدیه میدادند، این حرکت ارزشمند است، ولی نشان میدهد کتابهایی که خوب نوشته شده باشد بر دل مخاطبان مینشیند و خود به خود در سطح جامعه توسعه و گسترش پیدا میکند.