بودجه کنونی قادر به اداره کشور نیست/بودجه شرکتهای دولتی واقعی نیست/ بودجه شرکت نفت با دولت شفاف نیست
-حمیدرضا حاجی بابایی طی تماس تصویری با بخش شبانگاهی شبکه یک صدا و سیما به بررسی آخرین وضعیت اصلاح ساختار بودجه کشور پرداخت.
وی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری در دو سال گذشته مبنی بر اصلاح ساختار بودجه گفت: دولت در طی دو سال گذشته اصلاحاتی را در بودجه انجام داده، اما اقدامات آن کفایت نمیکند.
رییس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بودجه حاضر نمیتواند کشور را اداره کند و فاقد شاخصهای لازم برای اداره کشور است، گفت: وقتی ظرفیت اقتصادی و منابع طبیعی کشور را بررسی میکنیم به این نتیجه میرسیم که این ظرفیتها به راحتی میتوانند کشور را اداره کنند، اما بین منابع واقعی دولت و آنچه که در بودجه به عنوان منابع و مصارف پیش بینی میشود، فاصله بسیار زیادی وجود دارد تا بتوانیم بودجه را کارآمد کنیم.
حاجی بابایی با اشاره به پیگیریهای ریاست مجلس و نمایندگان برای اصلاح ساختار بودجه، ادامه داد: بر این اساس کمیته اصلاح ساختار بودجه در کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تشکیل شد و با برگزاری جلساتی با مسئولینی از سازمان برنامه، بودجه به ۱۲ مولفه و حکم رسیدیم؛ البته این تعداد حکم به معنی اصلاح ساختار بودجه نیست بلکه بخشی از اصلاح ساختاری است که توانستیم به آن دست یابیم.
رییس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه اصلاح ساختار بودجه در دستور کار هفته آینده مجلس قرار دارد بیان داشت: تا این طرح بخواهد به قانون تبدیل شود ممکن است نیاز به زمان داشته باشد لذا ما در نامهای به آقای نوبخت و همکارانشان خواستار همکاری آنها در این رابطه شدیم.
وی با بیان اینکه بودجه ۱۳۹۹ و سنوات گذشته از نظر منابع، مصارف و بودجه شرکتهای دولتی فاقد شفافیت است، گفت: ماده واحده بودجه سال ۹۹، پانصد و هفتاد هزار میلیارد تومان است در صورتیکه براساس حسابرسی دقیق، درآمدهای عمومی دولت از هشتصد هزار میلیارد تومان هم بالاتر است.
حاجی بابایی با بیان اینکه متاسفانه بودجه شرکتهای دولتی هم واقعی نیست، گفت: اخیرا جلسهای با مرکز پژوهشها و دیوان محاسبات داشتیم که پیشنهادات خوبی در آن مطرح شد؛ هم اکنون نیز بودجه شرکتهای دولتی به مجلس ارائه شده که ما آن را به دیوان محاسبات تقدیم کردیم.
وی افزود: باید به سمتی حرکت کنیم که بودجه شرکتهای دولتی واقعی شود که از آنها بودجه شرکت نفت است که متاسفانه بودجه شرکت نفت از نظر رابطه مالی با دولت هرگز شفاف نیست.
رییس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بودجه شرکتهای دولتی حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان است که ۶۰، ۷۰ درصد آن مربوط به شرکتهای نفت و شرکتهای وابسته به آن است که قصد داریم رابطه دولت و این شرکت را برای بودجه سال ۱۴۰۰ تعریف کنیم.
حاجی بابایی گفت: به عنوان نمونه شرکت ملی نفت دو میلیون و دویست هزار بشکه نفت به پالایشگاه میفروشد و در مقابل از آنها فراوردههای نفتی دریافت میکند که تا امروز هیچ ردیفی مبنی بر این که قیمت این تعداد بشکه نفت و هزینههای آن در قانون بودجه پیش بینی نشده است.
وی در رابطه با موضوع نهادههای حمایتی نیز بیان داشت: این نهادهها تاکنون ساماندهی نشده اند و مشخص نیست که نهادهای حمایتی ما چند نفر را تحت پوشش قرار میدهند ضمن اینکه در خیلی از جاها هم پوشانی نهادههای حمایتی را داریم.
حاجی بابایی با بیان اینکه یکی از موضوعات اصلاح ساختار بودجه، اصلاح قانون مالیاتهای کشور است، گفت: چهل هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم که باید مجلس در جریان این معافیتهای مالیاتی قرار گیرد و در صورت لزوم آن را اصلاح کند.