سودان و وعده های بی پایه آمریکا درباره عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی
دولت آمریکا تلاش دارد تا با تقویت روند عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی کارنامه تهی سیاست خارجی خود را پر کند.
خبرگزاری میزان -
– اعلام تصمیم «دونالد ترامپ»، رییس جمهور آمریکا، مبنی بر خروج نام کشور آفریقایی «سودان» از فهرست کشورهای حامی تروریسم و هموار کردن مسیر پیوستن «خارطوم» به سیستم مالی جهانی پس از سه نزدیک به سه دهه، نشان میدهد که واشنگتن همچنان به تلاشهای خود برای عادی سازی روابط کشورهای عربی و آفریقایی با رژیم صهیونیستی با ابزارهای مختلف با اهدافی عمدتا داخلی ادامه میدهد.
ترامپ در حالی تلاشهای خود را برای تسریع روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تشدید کرده است که کارنامه سیاست خارجی ناکامش به ویژه در روزهای پایانی باقیمانده به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا به چالشی بزرگ و کابوسی غیرقابل گریز مبدل شده است.
اهمیت این موضوع برای ترامپ به حدی است که ترامپ از چند هفته پیش توافق با دولت سودان برای پرداخت غرامت صدها میلیون دلاری به خانواده قربانیان حملات به سفارتخانه های آمریکا در «کنیا» و «تانزانیا» در سال ۱۹۹۸ و بمبگذاری ناو نیروی دریایی آمریکا در یمن در سال ۲۰۰۰ متوقف کرد.
واشنگتن پیش از این تاکید داشت که دولت پیشین سودان از حملات «القاعده» تحت فرماندهی «اسامه بن لادن»، حمایت کرده بود.
سودان در سال ۱۹۹۳ در فهرست دولتهای حامی تروریسم وزارت خارجه آمریکا قرار گرفت.
در واقع روند عادی سازی با رژیم صهیونیستی که گامهای نخست آن با موافقت امارات و بحرین با این اقدام برداشته شد، به اولویت اصلی دولت ترامپ تبدیل شده است.
توجه به این نکته ضروری است که سودان پس از قیام سال ۲۰۱۹ که سرنگونی دولت «عمر البشیر» را پس از ۳ دهه در پی داشت، با شکنندگی سیاسی و اقتصادی مخاطره آمیزی مواجه است.
دولت انتقالی جدید سودان، به ریاست «عبدالله حمدوک»، نخست وزیر سودان، به شکل فاجعه باری با اختلافات سیاسی و اقتصاد ضعیف در میانه جنگ قدرت داخلی میان دولت انتقالی و بقایای دولت البشیر، مواجه است.
به گزارش منابع آمریکایی، دولت ترامپ برای تسهیل روند و اخذ موافقت سودان برای اعلام عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، در سکوت رسانه ای، به «خارطوم» پیشنهاد بسته گستردهای از پیشنهادهای اقتصادی و سیاسی را داده است.
این بسته شامل کمکهای بشردوستانه مازاد، برگزاری یک کنفرانس تجاری و سرمایه گذاری آمریکا با همکاری یک هیئت تجاری سطح بالا در سودان، تعهد آمریکا به مذاکره با صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای تسریع پرداخت وام به سودان و تخفیف ویژه اقتصادی و کمک به سودان برای تسویه بدهی های این کشور است.
تنها مانع احتمالی در مسیر تصمیم ترامپ، کنگره است که خواهان دریافت غرامت از «خارطوم» است.
رییس جمهور آمریکا تاکنون توانسته با حذف دیپلماتهای مخالف و همراهی شورای امنیت ملی و برخی از مقامهای ارشد وزارت خارجه، روند توافق جدید با سودان را پیش ببرد.
اما سودان باید به خاطر داشته باشد که توافق با ترامپ پایان دردسرهایش از اتهامات مذکور نیست؛ زیرا این کشور همچنان با ادعاهای حقوقی خانواده های آمریکایی قربانیان به اصطلاح تروریسم مواجه است.
گستردگی این اتهامات به حدی است که سودان حتی در موضوع حادثه ۱۱ سپتامبر نیز مقصر است؛ تنها به این دلیل که در زمان وقوع حادثه مذکور بن لادن پس از ترک سودان به افغانستان رفته بود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *