کارنامه سیاست خارجی دولت ترامپ؛ شکست فشار حداکثری و فاصله گرفتن از متحدان در موضوع ایران

0:15 - 14 مهر 1399
کد خبر: ۶۶۱۸۷۰
پایگاه ساندی گاردین لایو در گزارشی خروج آمریکا از توافق هسته ای را بزرگنرین اشتباه سیاست خارجی دولت ترامپ توصیف می‎کند.

- پایگاه «ساندی گاردین لایو»، در گزارشی می‎نویسد «از آنجا که آمریکا از برجام خارج شد، بعید است که سازمان ملل دوباره تحریم‌های جهانی علیه ایران را برقرار کند.»

نگارنده این گزارش می‎نویسد «آمریکا اقدامات کم اهمیت خود را مانند تحریم شرکت‌های روسی یا چینی که به ایران اسلحه می‌فروشند، دنبال خواهد کرد؛ هنگامی که مورخان آینده فهرست طولانی اشتباهات سیاست خارجی ترامپ را بررسی و ارزیابی می‌کنند، فکر می‌کنید چه موضوعاتی در این فهرست وجود دارد؟ خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی، خروج از توافق تغییرات آب و هوایی پاریس؟ خیر، بزرگترین اشتباه دونالد ترامپ در موضوع سیاست خارجی، خارج کردن آمریکا از توافق هسته‌ای است.»

خروج آمریکا از توافق هسته‌ای نه تنها اقدامی غیرمنطقی و غیرقابل فهم بود، بلکه اقدامی بود که می‌تواند منطقه را بی ثبات کرده و صلح جهانی را به خطر بیندازد.

توافق هسته‌ای تا زمان روی کار آمدن ترامپ به خوبی در حال اجرا بود؛ این توافق حاصل چندین سال مذاکره میان ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان موسوم به کشور‌های ۱+۵، بود؛ ایران هم برای اثبات پایبندی اش به این توافق، موافقت کرد که سیستم‌های نظارتی گسترده و کاملی در سراسر این کشور اجرا شود و طی ماه‌ها پس از توافق، همه بازرسان بار‌ها تایید کردند که ایران به توافق پایبند است؛ بنابراین چرا ترامپ از برجام خارج شد؛ اقدامی که خشم شرکای آمریکا را برانگیخت؟ جواب این سوال دو کلمه است: «باراک اوباما».

این توافق در زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما» به دست آمد؛ به دلیل نفرت دونالد ترامپ از اوباما، ترامپ تصمیم گرفت که برخلاف توصیه وزارت خارجه آمریکا، برجام را نابود کند؛ وی ادعا کرد دلیل خروج از برجام این بود که ایران به این توافق پایبند نیست و باعث مرگ و ویرانی در یمن، عراق، لبنان و سوریه شده است.

هنگامی که ترامپ پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸، فشار حداکثری علیه ایران را اعلام کرد، متحدان آمریکا در بیانیه مشترکی اعلام کردند که قصد پیوستن به آمریکا در اعمال فشار حداکثری علیه ایران را ندارند؛ آنها گفتند که تمایل دارند موضوعات را از طریق گفت‎وگو‌های دیپلماتیک پیگیری کنند اما گفت‎وگوی دیپلماتیک سازنده در دایره لغات دونالد ترامپ، هیچ جایی ندارد.

از ماه می‌ سال ۲۰۱۸، دولت آمریکا و متحدانش در خلیج فارس به همراه اسرائیل در انتظار به ثمر نشستن تحریم‌های یک جانبه بودند؛ اکنون کاملا واضح است که راهبرد ترامپ نتیجه معکوس داده است و پاسخ ایران به فشار حداکثری ترامپ، مقاومت حداکثری بوده است.

حال فشار حداکثری ترامپ باعث شده تا ایران با وجود تحریم و فشار‌ها بتواند برخلاف انتظار آمریکا توانایی هایش را ارتقا بخشد.

«ساندی گاردین لایو» در پایان می‎نویسد «در این میان، تنش‌ها میان آمریکا و ایران شدت گرفته و دولت ترامپ عمدتا خود را تنها دیده است؛ امروزه، حتی نزدیکترین متحدان آمریکا در اروپا نیز به طور منظم مخالفت خود را با سیاست آمریکا در موضوع ایران ابراز می‌کنند؛ متحدان اروپا و دیگر کشور‌ها مانند روسیه و چین عنوان کرده اند که آمریکا به دلیل خروج از برجام هیچگونه حقی برای اعمال مجدد تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران ندارد؛ بنابراین ترامپ تاکنون در تلاش برای مقابله ایران به چه نتیجه‌ای رسیده است؟ درست مثل سیاست شکست خورده او در قبال کره شمالی، هیچ نتیجه‌ای وجود ندارد.»



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *