جز احترام حرف دیگری برای آیتالله سیستانی نداریم/ شرط ایران برای حضور ترامپ در گوشۀ اتاق برجام!
وی با اشاره به هفته دفاع مقدس عنوان کرد: امروز در پایان این نشست، وزیر امور خارجه میزبان مدیران ارشد وزارت امور خارجه و جمع حاضر، در مراسم بزرگداشت شهدای وزارت امور خارجه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: وزیر امور خارجه بلافاصله در چارچوب دیپلماسی فعال و سیاست همسایگی با وزرای خارجه دو کشور صحبت مفصلی داشت و آمادگی خود را اعلام کردیم تا از همه ظرفیتها برای پایان دادن به این درگیری استفاده کنیم.
خطیب زاده در خصوص سفر وزیر خارجه عراق به تهران تصریح کرد: وزیر امور خارجه عراق علاوه بر ملاقات با آقای ظریف، دیدارهایی را با رئیس جمهور و دبیر شورای عالی امنیت ملی هم داشتند و در موضوعات مختلف دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگوهای مفصلی صورت گرفت.
وی گفت: آقای ظریف در سوم مهر در یک سفر کاری کوتاه عازم مسکو شدند و گفتوگوهایی را با همتای خودشان در مسکو داشتند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: وزیر خارجه در همان سفر مسکو در نشست مجازی وزرای خارجه کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز و سیکا سخنرانی داشتند و درخصوص نقش محوری آن سازمان در پیشبرد چندجانبه گرایی و تضمین همکاریهای فراگیر صحبت کردند.
خطیبزاده در رابطه با دیدگاه وزارت خارجه در مورد اظهارات نخست وزیر کویت و دعوت از ایران برای کاهش تنش در خلیج فارس اظهار کرد: پاسخ ایران قبلا داده شده است و ایران از همان ابتدا به ویژه در چند سال اخیر مکرراً راهکارهایی را برای ساز و کار منطقهای مطرح کرده است و مهمترین آن طرح صلح هرمز است. طبیعی است که ما ضمن استقبال از اظهارات مطرح شده فکر میکنیم هرچه زودتر بتوانیم گفتوگوهای فراگیر در خلیج فارس را تحت عنوان گفتوگوهای درونزا برای صلح و امنیت پهنه آبی خلیج فارس داشته باشیم.
وی در رابطه با درگیری میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان و رایزنیهای صورت گرفته برای عدم تکرار این اتفاقات و نقش ایران در این راستا بیان کرد: اتفاق خوبی نیفتاده و فضای منطقه بیشتر از این، ظرفیت این خشونتها را ندارد. ما گفتیم هر چه زودتر گفتوگوها آغاز شود بهتر است و آتش بس ترک مخاصمات تنها راه حل ایران بوده و تغییری نکرده است و راهکار نظامی راهکار مناسبی نیست.
خطیب زاده خاطرنشان کرد: ما با دقت و با حساسیت بالا در حال پیگیری درگیری و تنش ایجاد شده منطقه هستیم و قطعا به دنبال آتش بس فوری هستیم و ظرفیت خود را در این راستا فعال نگه خواهیم داشت.
رئیس مرکز دیپلماسی و رسانه وزارت امور خارجه گفت: آقای ترامپ هیچ فهم درستی از ماهیت روابط بینالملل و روابط ایران و منطقه ما ندارد و مشاوران وی نمیخواهند بدانند چه اتفاقی افتاده است.آقای ترامپ هیچ فهم درستی از ماهیت روابط بینالملل و روابط ایران و منطقه ما ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: اظهاراتی که او دارد ممکن است به درد خودش بخورد، اما به درد ایران نمیخورد. ترامپ باید به تعهدات خود احترام بگذارد و این جنگ ضد بشری و تحریمهای ظالمانه را متوقف کند و ستمها و تحریمهایی که به ملت ایران وارد کرده را جبران کند. آن موقع شاید بتواند در گوشۀ اتاق برجام، جای خود را پیدا کند.
خطیب زاده تاکید کرد: حضرت آیت الله سیستانی نقش بیبدیلی در عراق و میان شیعیان جهان دارند. طبیعی است که ما آنچه را که گفته و امروز میگوییم حرف تمام ارکان نظام است که جز احترام برای ایشان نکته دیگری نداریم. البته تحمل هم نخواهیم کرد که کسی به جایگاه مرجعیت تخطی داشته باشد.
وی در خصوص سفر فواد حسین به ایران و محوریت آن اظهارداشت: سفر بسیار عادی میان دو کشور بوده و بارها این سفر انجام شده است. اتفاقا ایام کرونایی منجر شده که این سفر محدود شود. در مورد مسائل منطقهای رایزنیهایی مطرح شده است. در طی دو هفته آینده هیئت فنی عراق وارد ایران میشود که در مورد لایروبی اروند رود و احداث راهآهن گفتوگوهایی انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص کشته شدن ۵ نفر از اعضای یک خانواده غیر نظامی در درگیری ارمنستان و آذربایجان در روز گذشته بیان کرد: سیاست ایران آتش بس فوری میان آذربایجان و ارمنستان است. متاسفانه غیرنظامیان در هر سو قربانیان اصلی هستند و امیدواریم هرچه زودتر این مشکلات خاتمه پیدا کند.
خطیبزاده درباره ادعای مکرون درباره رایزنی فرانسه و ایران در این زمینه، بیان کرد: موضوع لبنان یک موضوع داخلی است و باید در فضای داخلی این کشور و در چارچوب مردم لبنان حل شود. هر کنشگری از جمله فرانسه که به این روند داخلی کمک کند، خوب است؛ ولی مردم لبنان باید در نهایت موضوع را خودشان حل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما تا امروز تمامی کمکهای خود را معطوف به حل و فصل مسائل داخلی این کشور کرده ایم.
وی با بیان اینکه در این زمینه میان سران ایران و فرانسه گفتوگوهایی شده است، یادآور شد: از هر کشور خارجی دعوت نمیکنیم که در امور داخلی لبنان دخالت کند چراکه نه تنها موجب حل و فصل مناقشه نمیشود بلکه موضوع را پیچیدهتر میکند. هر دولتی از جمله فرانسه به لبنان کمک کند، ما از این مسئله استقبال میکنیم، ولی میان دخالت و کمک مرز قائل هستیم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با بیان اینکه موضوع لبنان موضوع تروریسم نیست، عنوان کرد: موضوع لبنان موضوع تحریمهای ناجوانمردانه آمریکا در میانه مذاکرات سیاسی و دخالت برخی کشورهای منطقه با دستورکارهای مشخص است. بدون توجه به این موضوعات نمیتوان مسائل این کشور را حل کرد.
خطیب زاده در توضیح به این موضوع که هلند اعلام کرده برنامهای برای آموزش زنان کارآفرین ایرانی دارد، گفت: از این مطالب کم نبوده است. من از جزییات این مسئله خبردار نیستم، ولی در دوران کرونا این موارد را کم داشتیم. دوستان ما در بخش کنسولی این مسئله را پیگیری میکنند. وزارت امور خارجه تاکنون گزارشی در این رابطه دریافت نکرده است.
موضوع افغانستان موضوع دائمی امنیت ملی ماست
وی درباره روند صلح افغانستان و نقش ایران در این روند گفت: موضوع افغانستان موضوع دائمی امنیت ملی ماست. برخلاف برخی از کشورها که به بهانههای واهی افغانستان را اشغال کرده و برای فرار آبرومند، جلسات مخفیانه و مشکوک برگزار میکند، مواضع ما همواره آشکار بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: قانون اساسی افغانستان به عنوان یک دستاورد بزرگ ملت افغانستان برای ما مهم است. حقوق اقلیتها، بانوان و قومیتهای مختلف که در قانون اساسی دیده شده دستاورد بزرگی برای مردم این کشور بوده و با هیچ معادله و معامله پشت پردهای نمیتواند از بین برود.
خطیبزاده با بیان این که همواره با دولت افغانستان در ارتباط بودیم، گفت: از طرف دولت افغانستان در نشستی که در دوحه برگزار شد، دعوت شدیم، اما از آنجایی که میزبان کس دیگری بود، تصمیم گرفتیم در سطح بالا در آن شرکت نکنیم و اظهارات خود را طی بیانیهای به آنها اعلام کردیم.
وی خاطر نشان کرد: ما آرامش، ثبات و توسعه افغانستان را خواستاریم و دوستان افغانی ما میدانند ما تمام ظرفیتهای خودمان را به کار بستیم تا افغانستان در میان همسایگان خود به صورت آباد، آزاد و مستقل زندگی کند.
خطیبزاده درباره اقدام ایران برای توقف درگیریها میان آذربایجان و ارمنستان اظهار داشت: طی این چند دهه درگیری میان این دو کشور به صورت عملی و دوجانبه سعی کردیم این موضوع در فضای دوجانبه فیصله یابد. ایران با هر دو پایتخت رابطه بسیار دوستانهای دارد.
وی با بیان اینکه هر دو کشور را در مسیر عملی حل اختلاف کمک خواهیم کرد، افزود: این درگیری بیجا میان دو کشور است و از هردو پایتخت خواستار خاتمه فوری خصومتها هستیم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه یادآور شد: با حساسیت خاصی این موضوع را پیگیری میکنیم و از هر دو کشور میخواهیم اجازه دهند تنفسی اتفاق بیفتد و ترک خصومتها را در دستور کار قرار دهند.
خطیب زاده در خصوص سفر ظریف به بیان کرد: سفرهای خارجی وزیر خارجه به محض نهایی شدن اطلاع رسانی میشود. گمانه زنیهای زودتر از موعد منجر به برداشتهای نامناسب میشود. سفرهای وزیر امور خارجه، برخی دارای جنبههای دیپلماتیک و برخی هم دارای جنبه کاری هستند و هر کدام مسیر خاص خود را دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: مراودات با کشورهایی که ارتباط بیشتری با آنها داریم مانند چین، متوقف به سفر نیست. سفر مقامات دو کشور همواره در دستور کار بوده و چیز جدیدی نیست. ما در این دوران کرونا زده، ارتباطات را از مسیرهای مختلف پیگیری میکنیم. به محض اینکه امکانات از نظر پروتکلی فراهم شود آماده سفر هستیم.
وی در خصوص پرونده ترور شهید سردار سلیمانی که در دیدار وزرای امور خارجه ایران و عراق نیز مطرح شد، افزود: از روز اول این به صورت مشترک پیگیری شده البته انتظار ما این است که دولت عراق فعالانهتر به تعداد خود عمل کند.این دیپلمات ارشد تصریح کرد: ولی پیگیریهای ما متوقف بر مسئله دو جانبه بین ما و عراق نیست. ما از ابعاد حقوقی و بینالمللی در مجامع مختلف که برخی از موضع گیریهای نهادهای بینالمللی را شما دیدید.
خطیب زاده در پایان خاطر نشان کرد: اما به اینجا هم ختم نشده است؛ ما اهل تهدید نیستیم، اهل اقدام هستیم. آنچه که در آن شب اتفاق افتاد نه فراموش شده و نه هیچ وقت فراموش خواهد شد.اهل تهدید نیستیم، اهل اقدام هستیم